Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Виборчі округи знову будуть «засівати гречкою»?

Український виборець ще не усвідомив, коли отримує як презент якусь сотню — у нього крадуть сотні тисяч гривень.

Фото із сайту pravda.com.ua.

Виборчі округи знову будуть «засівати гречкою»?

«За майбутнє» Ігоря Палиці хоче зробити парламентські перегони, як було при Януковичу. Влада придумала спосіб змахлювати, щоб залишитись у своїх кріслах

Шестеро народних депутатів від фракції «Партія «За майбутнє» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає повернення змішаної (пропорційно–мажоритарної) виборчої системи для парламентських виборів. Зазначимо, що цю політичну силу очолює волинянин Ігор Палиця. У її фракції в Раді є ще троє волинян — Ірина Констанкевич, Ігор Гузь та Степан Івахів. За умов, коли монобільшість «Слуг народу» у парламенті розвалилася, саме «За майбутнє» підставляє Володимиру Зеленському плече, фактично розділяючи з ним владу. Нагадаємо, що Ігор Палиця є близьким до одіозного олігарха Ігоря Коломойського, який у свою чергу допомагав Володимиру Зеленському стати главою держави.

ДОВІДКОВО

Пропорційна система означає, що всі 450 місць у Верховній Раді будуть розподілені пропорційно серед партій, які під час виборів подолали прохідний бар’єр (5%). До цього діяла змішана система — 225 місць були за рейтингом партій, а інші 225 отримували за результатами виборів у мажоритарних округах.

Ініціативу про відновлення мажоритарки вже палко привітав один із лідерів «Слуг народу» — Давид Арахамія. Він заявив, що цей законопроєкт буде однозначно проголосовано: «Весь парламент підтримає. Думаю, буде голосів 300+», — сказав він.

Чому ж «За майбутнє» та «Слуги народу» проявили таку одностайність? Партія Ігоря Палиці наразі не долає 5-відсотковий бар’єр, тож єдиний шанс пробитись у парламент її представники матимуть на мажоритарних округах, де, як відомо, більшість її кандидатів давно є впізнаваними і «прикормили» виборців. Очевидно, агітуючи за повернення цієї виборчої системи, ініціатори апелюватимуть до пересічних українців: мовляв, як же ви тепер будете без свого депутата-«кормильця»?

За умов, коли монобільшість «Слуг народу» у парламенті розвалилася, саме
«За майбутнє» підставляє Володимиру Зеленському плече, фактично розділяючи
з ним владу.

У свою чергу партія «Слуга народу» при відновленні змішаної системи зможе розраховувати, що саме з мажоритарників їй вдасться сколотити нову більшість. У випадку пропорційної системи це буде зробити важко, адже, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, партія «Європейська Солідарність» уже наздогнала «слуг» у популярності.

Іронія в тому, що коли Зеленський прийшов до влади, то подавав як велике досягнення закон про вибори на пропорційній основі (згідно з ним відбулись місцеві вибори), але коли «слуги» побачили, що він їм стає невигідним, то легко передумали і хочуть повернутись до правил, які діяли при Януковичу.

КОМЕНТАР

Громадська організація «ЧЕСНО» різко засудила такі плани партій «За майбутнє» та «Слуга народу» (відповідну заяву підписало ще 27 різних організацій та політичних партій):

«Корумпованій системі вигідно залишити мажоритарну систему виборів, оскільки саме вона дає змогу «засівати» округи так, щоб до Верховної Ради потрапляли за партійними списками фігуранти антикорупційних розслідувань, прогульники та порушники Конституції — кнопкодави, а за мажоритарною системою — гречкосії та корупціонери. У парламенті мажоритарники не можуть напрацьовувати якісну загальнодержавну політику розвитку для України й для формування коаліції готові домовлятися з олігархами, аби працювати не в інте­ресах виборців».

ДО РЕЧІ

Вибори у парламент мають відбутися у жовтні 2023 року. Однак у партії «Слуга народу» шукають зачіпки у законах, щоб перенести їх на осінь 2024–го, аби вони відбулись після президентських, які заплановані на весну 2024 року. Влада розраховує, що бажана їй перемога Володимира Зеленського на президентських перегонах спонукатиме українців підтримати потім його політичну силу і на парламентських. 

Василь РОГУЦЬКИЙ

Читайте також: «Європейська солідарність» продовжує відриватися від «Слуги народу» - опитування Gradus

Реклама Google

Telegram Channel