Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Горохівщині колядувати їздили тракторцем

Навіть тракторист підспівував марковичівським щедрувальникам.

Фото Лесі Влашинець.

На Горохівщині колядувати їздили тракторцем

Не часто тепер побачиш колядників на возі. А колись було, що в кожному селі вони дзвінко виспівували під дзвоники, якими хазяйновиті господарі на Різдвяно–Новорічні свята прикрашали коней. До такої романтики спонукали морозні, засніжені зими. Нема таких нині. Але настрій можна створити. Це довели мешканці Марковичів

Цьогоріч селяни вирішили «модернізувати» добрі традиції й замість коней «впрягли» у віз тракторець церковного старости Віктора Семенюка. Перехожі починали усміхатися здалеку, побачивши прегарне жіноче товариство в барвистих хустках­«гуральках» на чолі з паном Віктором у кабіні.

Наколядовані гроші витратять на оздобу чи благоустрій Свято–Михайлівського храму ПЦУ у своєму селі.

Колядувати їздили Оксана Семенюк, Оксана Новосад, Тетяна Нечипорук, Дарина Пилип’юк, Галина Кушнірчук, Жанна Хачатрян та Олена Харчук. Прославляючи Спасителя, колядники бажали кожній світлиці миру й достатку. Наколядовані гроші витратять на оздобу чи благоустрій Свято–Михайлівського храму ПЦУ у своєму селі. 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ

 

Лучанин у Львові виготовив із льоду дивовижну скульптуру

Денис Шиманський зробив із криги політ у танці

Тетяна МЕЛЬНИК

Денис Шиманський: «Щоби така фігура простояла хоча би два тижні, температура повітря має бути не вище нуля».
Денис Шиманський: «Щоби така фігура простояла хоча би два тижні, температура повітря має бути не вище нуля».

 

У місті Лева на площі перед Оперним театром 14–15 січня відбувся традиційний конкурс льодових скульптур. Авторські вироби створили п’ять українських скульпторів — Сергій Жолудь, Володимир Семків, Юрій Царенко, Тарас Попович і наш земляк Денис Шиманський, який народився у Луцьку, а тепер живе і працює у столиці Галичини. Його композицію визнали найкращою.

Митці в своїх творах, за правилами конкурсу, мали дотримуватися симетрії, пропорцій, чистоти обробки льоду.

Головними суддями цього творчого змагання була сім’я митців — Дарія Альошкіна та Гордій Старух, які самі в попередні роки брали участь у цьому конкурсі. Крім того, учасники також оцінювали один одного.

«Ми використали античну систему вибору переможця, під час якої скульптори самі дивляться на роботи своїх конкурентів і об’єктивно оцінюють, хто найкращий. Колективним голосуванням команда вирішила, що переможцем є Денис Шиманський. Його робота дуже складна і навіть ризикована, враховуючи погоду. Але він примудрився справитися», — зазначив Гордій Старух.

Лучанин на конкурс виготовив скульптуру «Крилаті танці», де зображено чотирьох осіб в русі, що немов літають. Таким Денис Шиманський назвав і девіз своєї крижаної роботи: «Танцюй, наче літаєш, літай, наче танцюєш».

 

Календар

20 січня

Сонце (схід — 7.49, захід — 16.35, тривалість дня — 8.46).

Місяць у Леві, Діві. Дні Місяця 18/19.

Іменинники: Іван, Василь.

21 січня

Сонце (схід — 7.48, захід — 16.36, тривалість дня — 8.48).

Місяць у Діві. Дні Місяця 19/20.

Іменинники: Григорій, Євген, Антон.

22 січня

Сонце (схід — 7.48, захід — 16.38, тривалість дня — 8.51).

Місяць у Діві. Дні Місяця 20/21.

Іменинники: Петро, Захар.

23 січня

Сонце (схід — 7.46, захід — 16.39, тривалість дня — 8.53).

Місяць у Діві, Терезах. Дні Місяця 21/22.

Іменинники: Анатолій, Павло.

24 січня

Сонце (схід — 7.44, захід — 16.41, тривалість дня — 8.57).

Місяць у Терезах. Дні Місяця — 22.

Іменинники: Михайло, Степан.

25 січня

Сонце (схід — 7.43, захід — 16.43, тривалість дня — 9.00).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. Дні Місяця 22/23.

Іменинники: Тетяна, Ілля.

26 січня

Сонце (схід — 7.42, захід — 16.44, тривалість дня — 9.02).

Місяць в Скорпіоні. Дні Місяця 23/24.

Іменинники: Петро, Максим.

 

Після водохресних купань чекайте перших звісток про весну

Другий день Водохреща відомий в народі як Перезим’я або Зимовий весільник. Адже закінчувалися зимові празники, і цього дня і до початку Великоднього посту тривала пора весіль і сватання. 20 січня православні вшановують Хрестителя Господнього Іоанна, якого вважали покровителем сільського господарства. Хоч в цей час почасту тріщав мороз, однак вже тоді можна було помітити перші провісники весни. Ясна і холодна погода на другий день Водохреща віщувала посушливе літо. Якщо цього дня вдарили морози і потім стоять ще цілий тиждень — буде відлига

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Василя Климюка,
20 січня — хмарно з проясненням, вночі без істотних опадів, вдень мокрий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, вдень пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря вночі від нуля до 5 градусів морозу, вдень від мінус 2 до плюс 3 градусів. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було у 1952–му — плюс 6, а найхолодніше — 2006–го — мінус 26 градусів.

21–го — хмарно, сніг, місцями хуртовина, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, місцями пориви 15–20. Температура повітря вночі — 2–7 градусів морозу, вдень — мінус 4 — плюс 1.

22–го — хмарно, сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, місцями пориви 15–20. Температура повітря вночі — 2–7 градусів морозу, вдень — від нуля до — 5.

23–го — хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Удень місцями невеликий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура вночі — 5–10 градусів морозу, вдень — мінус 2–7.

У Рівному 20 січня впродовж дня буде похмуро. Удень йтиме сніг. Температура повітря вночі — мінус 3, вдень — 1 градус морозу. 21–го знову сніжитиме, температура вдень становитиме мінус 3 градуси. На вихідних у Рівному буде хмарно, йтиме дрібний сніг. Температура опуститься до мінус 6 градусів.

Читайте також: У Луцьку відбулися водохресні купання (Фото).

Telegram Channel