Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Швидко і смачно: 3-топ рецепти страви економних господинь

Для отримання рум’яної скоринки збільшіть наприкінці температуру запікання.

Фото із сайту vkusnoo.com.ua.

Швидко і смачно: 3-топ рецепти страви економних господинь

Саме так можна назвати просту й давно усім відому запіканку. Чому? Бо це тільки молоді хазяйки готують її, раз по раз заглядаючи у рецепт: чого скільки взяти, що за чим класти, — досвідчені ж творять її з фантазії і того, що залишилося з учорашньої вечері. Відтак буває вона сирною, м’ясною, рибною, овочевою, фруктовою, картопляною, макаронною, гарбузовою… Та якою тільки не буває! А ще її суттєвими перевагами є те, що вона швидко готується і вдається навіть кулінарам–початківцям

Тришарова «Оранжева кралечка»

Інгредієнти: для 1–го шару — 150 г сиру кисломолочного, 300 г вареного курячого філе, 50 г вершкового масла, 1 яйце, 3–5 зубків часнику, пучок кропу, 0,5 ч. л. куркуми, сіль, перець; для 2–го шару — 1–2 цибулини, 1–2 морквини, 300 г вареного курячого філе, 1 яйце, пучок кропу, олія, сіль, перець, 1 г мускатного горіха; для 3–го шару — 300 г картопляного пюре, 50 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, 1 яйце куряче, 10 перепелиних яєць, 0,5 ч. л. куркуми, сіль, перець.

Приготування. Варене куряче філе подрібнити до однорідного стану за допомогою блендера або декілька разів пропустити через м’ясорубку. Розділити отриманий фарш на дві рівні частини. До першої додати яйце, сіль, перець, мускатний горіх і підготовлену морквяно–цибульну масу (цибулю порізати кубиками, спасерувати до напівготовності, всипати натерту на крупній тертці моркву і тушкувати ще 2–3 хвилини, помішуючи). Подрібнити усе блендером до однорідної маси.

До другої частини додати кисломолочний сир, вершкове масло, яйце, сіль, перець, розтертий часник, куркуму. Збити все блендером.

Гаряче картопляне пюре розтерти з маслом. Додати натертий сир (50 г), яйце, куркуму, поперчити.

Форму скропити водою і вистелити кулінарним папером. Викласти на дно сирно–курячий шар, притрусити посіченим кропом. Далі — морквяно–курячий шар, також притрусити кропом. Зверху викласти картопляний шар, зробити в ньому 10 отворів для перепелиних яєць. Запікати 30 хвилин при 180 градусах. Вийняти форму з духовки і влити у кожен підготовлений отвір перепелине яйце. Запікати 4–5 хвилин, поки яйця злегка схопляться, після чого посипати зверху натертим твердим сиром (100 г), що залишився. Поставити в духовку ще на 2–3 хвилини, щоб розплавився. Подавати, порізавши на скибки.

Сирна з маком і яблуками

Інгредієнти: 0,5 кг сиру, 3 яйця, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. маку, 2 яблука, 3 ст. л. крохмалю, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. лимонної цедри.

Приготування. Сир двічі пропустити через м’ясорубку, додати сметану, цукор, яйця, крохмаль. Збити блендером, всипати цедру і мак. Яблука почистити та покраяти скибочками, скропити лимонним соком, всипати їх у сирну масу і вимішати. Форму для кексу вистелити кулінарним папером. Викласти тісто і запікати 40–45 хвилин при 180оС. Повністю охолодити. Порізати на скибки.

Макаронна

Інгредієнти: 350 г спагеті, 50 г вершкового масла, 3 яйця, 200 г шинки, 200 г твердого сиру, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Спагеті відварити у підсоленій воді. Воду злити, а спагеті змішати з маслом та трохи збитими з сіллю та перцем яйцями. Маслом щедро змастити й форму, у якій будете запікати. Сир натерти. Третину його додати до макаронів і вимішати. На дно форми викласти половину макаронів. Далі — шар нарізаної смужками шинки, шар сиру (друга третина), а зверху викласти решту макаронів і посипати залишками сиру. Запікати у духовці при 180оС 20–25 хвилин. Подавати з домашніми консервованими смаколиками, нарізавши запіканку порційно.

До речі. Для цієї запіканки можна щоразу використовувати інше наповнення: печене м’ясо, тушковані гриби, відварені шматочки курятини, овочі, смажену печінку, навіть солодкий сир із родзинками та ванільним цукром — матимете нову цікаву страву, яку можна подавати і на сніданок, і на обід, і на вечерю.

Саме так можна назвати просту й давно усім відому запіканку. Чому? Бо це тільки молоді хазяйки готують її, раз по раз заглядаючи у рецепт: чого скільки взяти, що за чим класти, — досвідчені ж творять її з фантазії і того, що залишилося з учорашньої вече. Відтак буває вона сирною, м’ясною, рибною, овочевою, фруктовою, картопляною, макаронною, гарбузовою… Та якою тільки не буває! А ще її суттєвими перевагами є те, що вона швидко готується і вдається навіть кулінарам–початківцям

Картопляна з фрикадельками

Інгредієнти: 500 г м’ясного фаршу, 1 кг картоплі, 200–300 г помідорів чері, 2 яйця, 1 велика цибулина, 1 морквина, 3 зубчики часнику, 3 ст. л. манки, 5 ст. л. майонезу, 1 ч. л. куркуми, 2 ч. л. гірчиці, сіль, перець — за смаком, невеликий пучок кропу, олія.

Приготування. Пасеруємо в олії нарізану маленькими кубиками цибулину, подрібнений часник і натерту на середній тертці моркву, приправляємо куркумою, охолоджуємо. Сиру картоплю чистимо і тремо на тертці, змішуємо її з майонезом, гірчицею, яйцями, манкою, сіллю, перцем, посіченою зеленню. Додаємо в картопляну масу смажанину з моркви, цибулі й часнику. Все ретельно перемішуємо, викладаємо у змащену олією форму і розрівнюємо. Фарш солимо, перчимо, вимішуємо і змоченими у воді руками формуємо фрикадельки. Рівномірно розподіляємо по поверхні картопляної маси, злегка втискаючи в неї, помідори чері і м’ясні кульки. Ставимо форму в попередньо прогріту до 180°С духовку і запікаємо до готовності.

Секрети смачної запіканки

  • Ставте її в попередньо розігріту духовку.
  • Щоб страва пропеклась, готуйте її при середній температурі.
  • Для отримання рум’яної скоринки збільшіть наприкінці температуру запікання.
  • Якщо ви готуєте запіканку зі скибочок картоплі, їх краще попередньо бланшувати в підсоленій воді.
  • Гриби для її приготування попередньо обсмажуються.
  • Якщо ви хочете приготувати запіканку із вчорашнього пюре, додайте в нього трохи молока, прогрійте і протріть через сито — воно знову матиме ніжну консистенцію.
  • Щоб запобігти пригорянню, ставте форму на середній рівень духовки й обирайте середню температуру запікання або на нижню поличку поставте деко з водою, а в нього — форму із запіканкою.

Читайте також: «Ефект магнезії»: лікар Комаровський пояснив, куди «зник» коронавірус

Telegram Channel