Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Вуличний музикант Віталій Дужик після перемоги на «Євробаченні» став зіркою (Відео)

Колись волинянин і подумати не міг, що його творчістю з Kalush Orchestra захоплюватиметься навіть Залізний Арні.

Фото із сайту twitter.com.

Вуличний музикант Віталій Дужик після перемоги на «Євробаченні» став зіркою (Відео)

Ще на початку сопілкар із Жидичина Луцького району заробляв на життя, виступаючи на площах обласного центру. Стареньке відео, де він посеред міста виграє на своєму інструменті, облетіло соцмережі після його блискучого виступу на головному пісенному конкурсі Європи, що відбувся в травні в Італії. Згодом переможну пісню «Стефанія» хлопець разом із «Калуш оркестра» виконав й у найбільших містах Америки...

Музичний шлях Віталія Дужика розпочався ще у молодших класах. Батьки помітили, що син має хороший слух, й віддали на народні інструменти та фортепіано. Згодом вчителька Лілія Омелюк, яка проводила уроки гри на сопілці, привела свого учня до Юрія Фокшея – викладача Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Потім – навчання у Київському національному університеті культури та мистецтв.

Фото із сайту suspilne.media.
Фото із сайту suspilne.media.

 Лекції та семінари Віталій Дужик поєднував з роботою в Українському академічному фольклорно-етнографічному ансамблі «Калина». Втім, надовго у колективі юнак не затримався.

– Я почав грати на вулицях, щоб трохи заробити. Спочатку виступав сам, а потім у дуеті Non Trivial із Женею Мазуренко. Згодом ми взяли участь у шоу «Україна має талант», – розповідає Віталій.

Тоді хлопець навіть уявити не міг, що через кілька місяців представлятиме Україну на головній сцені Європи.

« До фіналу настільки добре підготувалися, що хвилювань під час виступу не було зовсім.»

– Мені надійшла пропозиція долучитися до проєкту Kalush Orchestra. Я погодився, й почали працювати. До фіналу настільки добре підготувалися, що хвилювань під час виступу не було зовсім. Хоча букмекери прогнозували нам безперечну перемогу, сумніви все одно залишалися. Найдивніше – ​коли дізналися про перше місце (613 балів!), емоції кудись зникли. Ніби вичерпали всі сили, – пригадав музикант.

Після повернення на Батьківщину до «Калуш оркестра» була прикута увага як українських, так і світових ЗМІ. Пісня, з якою наші музиканти тріумфували на головній європейській сцені, потрапила у престижні музичні рейтинги.

Здобутий трофей хлопці з «Калуша» вирішили продати, щоб допомогти ЗСУ. Кришталевий мікрофон купили за фантастичні 900 тисяч доларів на аукціоні, який організував шоумен Сергій Притула. Плюс вторгували 11 мільйонів гривень за рожеву панамку Олега Псюка. Кошти збирали на комплекс безпілотників PD-2. Втім, музиканти й на цьому не зупинилися: гурт розпочав великий благодійний тур США та Канадою. На концерти Kalush Orchestra у семи найбільших містах Америки розкупили всі квитки.

А легендарний актор Арнольд Шварценеггер, дізнавшись, що українці прибули до Лос-Анджелеса, запросив їх у гості на свою віллу.

– Він зустрів нас з великим домашнім ослом Лулу. Поговорили про ситуацію в Україні та подякували за підтримку, зазначивши, наскільки це важливо для нас, – розповіли хлопці.

Читайте також на volyn.com.ua: «Внук ексголови Волинської обласної ради зустрівся з Арнольдом Шварценеггером (Фото)».

Нині гурт продовжує активно допомагати Збройним силам.

– Хочемо, щоб українська музика звучала на весь світ. Більше відвідувачів на наших концертах – більше донатів, а це вагомий внесок у пришвидшення перемоги України над ворогом! – заявив лідер групи Олег Псюк. 

Ірина КРАВЧУК.

Читайте також на volyn.com.ua: «Відома волинянка: «Мрію прикрашати ялинку із сином, але він зараз на фронті» (Фото)».

Реклама Google

Telegram Channel