Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Європейська перемога пісні Cтепана Кривенького «Чого ти хочеш, Україно?» (Фото)

Народний аматорський ансамбль народної пісні «Горохівчанка» минулоріч на фестивалі, присвяченому 80-річчю Степана Кривенького.

Фото із особистого архіву Софії ЗАЛІПИ.

Європейська перемога пісні Cтепана Кривенького «Чого ти хочеш, Україно?» (Фото)

Слова з цього милозвучного твору «Не хочу гніву я і крові, не хочу сліз свого Дніпра…», які автор написав ще на зорі Незалежності, сьогодні називають пророчими… А перше місце йому нещодавно виспівав на Міжнародному благодійному багатожанровому двотуровому українсько-французькому фестивалі-конкурсі мистецтв  «GOLDEN AUTUMN 2022» народний аматорський ансамбль народної пісні «Горохівчанка» Горохівського народного дому «Просвіта»

«Співали, а серця плакали від звістки про війну»

Зазвичай волиняни звикли бачити «Горохівчанку» на сцені неймовірно життєрадісним колективом, який найгарнішими піснями оспівував рідну Горохівщину, Волинь і Україну. Самобутньою мистецькою окрасою краю її свого часу вимріяв і заснував пісенний побратим Степана Кривенького Микола Гриб, якого за прегарний голос волиняни назвали соловейком. На жаль, пісняр теж дуже рано відійшов у Вічність.

Софія Заліпа живе рідною піснею.
Софія Заліпа живе рідною піснею.

 Чотири роки тому ексочільниця Горохівськоговідділу культури Діна Колесник ввірила співоче дітище пана Миколи випускниці Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка й новоспеченій художній керівниці

Городищенського народного дому «Просвіта» Софії Заліпі – і не помилилася. Хористи різного віку зустріли юну очільницю з традиційною горохівською привітністю. Вона ж досі шанобливо дослухається до порад колег-професіоналів і дарує частинку свого натхнення кожному й усім пісням, які пропонує для виконання.

Коли в Україні почалася війна, «Горохівчанка» зібралася на позачергову репетицію, щоб порадитися, як зробити дошкульною зброєю проти ворога своє духовне ремесло. Свою віру в перемогу над російськими загарбниками вирішила засвідчити відеозаписом пісні горохівчанина, заслуженого працівника культури України, почесного громадянина Волині Степана Кривенького, автора пісні-гімну Волині «Чого ти хочеш, Україно?».

– Слова в ній настільки зворушливі, що навіть у мирний час ми співали їх зі сльозами щастя, а з початком війни вони ніби зазвучали новим, пророчо-переможним змістом, – прокоментувала ту репетицію Софія Заліпа.

«На заробітках ми навіть у снах бачили себе на сцені»

Кілька тижнів тому пані Софія разом із подругою й колегою по роботі, методисткою з вокально-хорового жанру НД «Просвіта» Іванною Шлапак вирішили провести свої відпустки на заробітках у сусідній Польщі. Чесно кажучи, важко уявити за контейнером із цибулею двох сценічних вродливиць, яким земляки повсякчас аплодують як  чарівним ведучим і виконавицям улюблених пісень.

– Еге ж, і я так казав. Не вистачало нам цього місяця Софії й Іванни на тематичних заходах, але розуміємо, що фінансове становище зараз у кожного бажає бути кращим. Радію, що днями вони будуть уже вдома, – цінує творчу працю горохівських піснярок начальник відділу культури Горохівської міської ради Олександр Шепшелей.

Учасниками конкурсу стали більше 1600 митців та колективів.

– Та то руки перебирали цибулю, а ми думками й душею були в Горохові, – щебетали мені заробітчанки в один голос по телефону.

А одного вечора, гортаючи під час відпочинку стрічку новин у соціальних мережах, Софія звернула увагу на оголошення про міжнародний українсько-французький пісенний онлайн-конкурс «GOLDEN AUTUMN 2022» і відразу вирішила надіслати на суд журі відеозапис із піснею «Чого ти хочеш, Україно?».

У душі плекала мрію про пісенну перемогу

– А чому ні? Я знаю, що працюю із колективом професіоналів. Музичний супровід пісні теж на високому рівні здійснили викладачі Горохівської музичної школи Ігор Касько, Богдан Шепшелей і акомпаніатор НД «Просвіта»

Олександр Навроцький. Єдине, чим переймалася, то тим, що, на відміну від усіх інших колективів, ми співали в буденному одязі, – ділилася думками Софія Заліпа.

Однак журі, в складі якого були відомі французькі й українські артисти, хореографи, художники, цього разу на костюми не зважало. Натомість і їм, напевне, теж хотілося безкінечно слухати у виконанні митців, які зачаровують щирістю, прості й щирі слова пісні про мрію України та й усього світу:

Я хочу, щоб росла пшениця,
Я хочу пісні солов’я,
Щоб хлібом пахнула світлиця,
Щоб миром сіялась земля.

До слова, учасниками конкурсу стали більше 1600 митців та колективів з України, Франції, Польщі, Молдови, Вірменії, Литви, Грузії, Нідерландів...
За зайняте перше місце в номінації «Вокальний жанр (хоровий спів) народний аматорський ансамбль народної пісні «Горохівчанка» і художню керівницю колективу Софію Заліпу нагороджено дипломами.  Частину коштів ініціатори конкурсу ФОП Шадловський О. О. і громадська організація Worlds Angels Ftstivals перекажуть на потреби ЗСУ. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel