Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
56 років тому професора заморозили, щоб колись воскресити 

Тіло Джеймса Бедфорда зберігається в організації Alcor Life Extension Foundation.

Фотоколаж із сайту bbc.com.

56 років тому професора заморозили, щоб колись воскресити 

Тільки в США таких людей, які погодились на консервацію  у холоді з мрією про «оживлення» в майбутньому, є вже понад 300

Технологія із заморожування мертвого тіла або окремих його частин для подальшого зберігання називається кріонікою. Вперше гіпотезу про те, що людей можна заморожувати, аби пізніше розморозити та вилікувати їхні хвороби, висунув Роберт Еттінгер у книзі «Перспективи безсмертя» (1962 р.). За три роки після її виходу провели перший експеримент із кріонування людини, який виявився невдалим. Але вже 2 січня 1967-го «Каліфорнійська спільнота кріології» (КСК) заморозила другу людину – професора психології Джеймса Бедфорда.

Наприкінці життя Бедфорд страждав від раку нирок і погодився на експеримент. Професор був оптимістично налаштований і пожертвував 100 тисяч доларів на розвиток технологій замороження. Значну частину цих коштів його родина згодом витратила на судові позови з вимогами поховання професора.

Професор був оптимістично налаштований і пожертвував 100 тисяч доларів на розвиток технологій замороження. Значну частину цих коштів його родина згодом витратила на судові позови з вимогами поховання професора.

«Бедфорд не розраховував на повернення до життя, – каже тогочасний керівник КСК Роберт Нельсон. – Він лише хотів стати у пригоді науці».

Процес заморожування професора почався, як тільки Бедфорд помер. Під час процедури тіло охолодили у крижаній бані, щоб поступово зменшити температуру. Потім злили кров і замінили її на антифриз, щоб зупинити появу в організмі шкідливих кристалів льоду. Тоді перемістили у капсулу з рідким азотом температурою -196°C.

Нині тіло професора Джеймса Бедфорда зберігається в організації Alcor Life Extension Foundation.

Як інформує gazeta.ua, зараз у США є дві великі компанії, що пропонують послуги посмертного заморожування, – Alcor в Аризоні та Інститут кріоніки в Мічигані.

У компанії Alcor близько тисячі клієнтів заплатили по 255 000 доларів за повну консервацію свого тіла або тіл своїх близьких після смерті. Компанія кріонувала 149 клієнтів, наймолодший з яких помер у 2 роки.

У мічиганському Інституті кріоніки послуга коштує дешевше – 28 000 доларів. Саме ця організація 2016 року кріонувала тіло 14-літньої мешканки Великої Британії, яка хворіла на невиліковну форму раку і домоглася в суді права на посмертну заморозку.

Загалом в Інституті кріоніки заморожені 160 тіл, і близько 2 тисяч осіб уклали контракти заздалегідь. Інститут заморожує не тільки людей – у списку є близько 100 домашніх 
тварин.

Ліна ВОГОНЬ.

Читайте також на volyn.com.ua: «Українська шапка Бориса Джонсона стала хітом: її незвичайна історія».

Реклама Google

Telegram Channel