Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Шусть – всі овочі у горщик... Ну й смачний ми зварим борщик: найкращі рецепти

Борщ – він як кунг-фу. Ти можеш готувати його все життя, але так і не досягнеш рівня бабусі.

Фото із сайту youtbe.com.

Шусть – всі овочі у горщик... Ну й смачний ми зварим борщик: найкращі рецепти

Календар гастрономічних свят підказує, що у другу неділю вересня в Україні відзначають День борщу. Цілком логічно: зібрали врожай овочевих культур – майже всі вони згодяться для смачного борщику. А що страва ця – одна з найулюбленіших і найпопулярніших у наших співвітчизників, то й не дивно, що про неї багато говорять – і всерйоз, і жартома. Приміром, подейкують, начебто вчені дослідили, що кожна каструля борщу продовжує тривалість шлюбу як мінімум на добу :). Отож, господині, готуйте – не лінуйтеся! І нехай злагода в сім’ї панує не лише завдяки смачним обідам!

М’ясний із квасолею і чорносливом

Цей рецепт вартий уваги, навіть незважаючи на відсутність у страві картоплі (такої незамінної для нас, волинян). Зрештою, за бажанням її можна додати, бо ж кожна господиня підлаштовується під уподобання своїх рідних

Інгредієнти: 0,5 кг м’яса, 2 стебла селери, 1 ріпчаста жовта цибулина, 1 кг буряків, 3 морквини, 1 головка часнику, пучок петрушки, 2 червоні цибулини, 400 г помідорів, 200 г чорносливу, 2 скл. квасолі, 50 мл олії, 400 г капусти, 200 г копченої свинячої грудинки, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком.

Приготування. Квасолю попередньо замочити на кілька годин, потому перебрати і зварити майже до готовності. Промите м’ясо разом із цибулиною, морквиною і селерою поставити на вогонь, після закипання зібрати шумовиння, додати стебла петрушки, лавровий лист, перець горошком і варити бульйон до готовності, після чого процідити. Буряк, моркву, капусту нарізати соломкою. Грудинку покраяти дрібними кубиками, а червону цибулю – півкільцями. Розігріти пательню й обсмажити грудинку з невеликою кількістю олії, потім почергово всипати цибулю, моркву і буряк. Коли овочі стануть м'якими, додати нарізані помідори й чорнослив і тушкувати 10–12 хвилин. У киплячий бульйон перекласти зажарку, додати капусту і варити близько пів години. Тоді всипати квасолю, посолити, поперчити і варити ще хвилин 10. Насамкінець додати подрібнений часник і посічену зелень петрушки. Подавати зі сметаною чи майонезом.

«Яскравий»

Особливого насиченого забарвлення цьому борщу надасть попередньо зварений буряк

Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 2–3 варені буряки, 
1 морквина, 0,5 кг м'яса, 6–7 картоплин, 300 г капусти, 2 ст. л. оцту, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. М'ясо добре промиваємо, кладемо в киплячу воду, збираємо шумовиння, солимо, додаємо лавровий лист і варимо 30–40 хвилин, всипаємо заздалегідь намочену квасолю і варимо до напівготовності. Тим часом нарізаємо брусочками моркву та картоплю, натираємо на великій тертці попередньо відварений та охолоджений буряк. Капусту тонко шаткуємо. Коли м'ясо і квасоля майже готові, всипаємо в каструлю картоплю і моркву, доводимо її до напівготовності, тоді кладемо нашатковану капусту. Наприкінці додаємо потертий буряк, оцет, зелень. Закипіло – знімаємо з вогню і залишаємо настоятися ще 10–15 хвилин. Подаємо зі сметаною.

Заправка «Швидкий борщ»

Кожна господиня знає: з цією стравою багато мороки. Але така заготовка – це, по суті, борщ у банці, тож вам не доведеться довго стояти біля плити: відкрив, у бульйон вкинув, картоплі та сметани додав – і смачний обід готовий! 

Інгредієнти: 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 3 кг буряків, 2 кг капусти, 0,5 кг болгарського перцю, 100 мл оцту (9%), 1 скл. цукру, 1 скл. олії, 3–4 ст. л. солі.

Приготування. Помідори, перець і цибулю дрібно порізати. Моркву і буряк натерти. Капусту нашаткувати. Овочі скласти у велику каструлю, перемішати, додати цукор та сіль. Тушкувати 30 хвилин, періодично помішуючи. Готову заправку гарячою розкласти в слоїки, закатати й обгорнути ковдрою до повного охолодження.

Читайте також: Запас біди не чинить: найкращі рецепти консервації.

Реклама Google

Telegram Channel