Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
На Волині колишній голова облради вражений варварством і цинізмом

«Я звертаюся до громадськості, до небайдужих земляків: давайте спільними зусиллями будемо боронити, захищати ліси Волині, які є надбанням України...»

Фото із сайту volynnews.com.

На Волині колишній голова облради вражений варварством і цинізмом

Поки хлопці боронять Україну на Сході, маємо боронити наші волинські ліси. Мені болить цинічне, варварське знищення багатовікових дубів у Національному природному парку «Цуманська пуща», що розкинувся у межиріччі Стиру та Горині

Мова йде про 15-й і 19-й квартали у Горинському лісництві колишнього Цуманського лісгоспу. На цей час унаслідок реорганізації лісової галузі в державі, нумерація цих кварталів змінилася. Їм уже присвоєно інші номери, і нині це територія філії «Ківерцівське лісове господарство ДП «Ліси України».

Нещодавно місцеві жителі під час подорожі цією територією зафіксували й опублікували в інтернеті фотографії, на яких пеньки дуба та лісовоз, що вивозив ділову деревину. При цьому на світлині видно класичні ознаки самовільної рубки – спалені та присипані пеньки дубових насаджень.

Знаю, що реєстр лісорубних квитків не вказує на жодні легальні рубки у всьому Горинському лісництві. Тому блогер Петро Тестов (на його інформацію я посилаюсь) констатує: «Хотілось би помилитися, але це виглядає як самовільна рубка в промислових масштабах».

До цього часу не чути думки і немає реагування з приводу цієї проблеми від лісівників, мовчить і керівництво парку. Адміністрація філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України» для «імітації тривоги», що ніби стурбовані цією «подією», пише лист у поліцію. Зрозуміло, що це завбачливий крок, аби застрахувати себе, свою бездіяльність, бездіяльність численної служби лісової охорони. Адже дійсно постає питання: «А де була місцева охорона? Де її пильність?».

Адже дійсно постає питання: «А де була місцева охорона? Де її пильність?».   

...Свого часу, перебуваючи на посаді голови Ківерцівської районної ради (1998–2004 рр.), я був одним з ініціаторів створення Національного природного парку «Цуманська пуща». З однодумцями ми провели науково-пошукову експедицію і дали обгрунтований висновок щодо його доцільності.

Цуманські унікальні діброви включені в європейський каталог як рідкісні. Але, на жаль, працівники лісової галузі в них бачать лише комерційну привабливість...

Прикро, що нинішнє керівництво області байдуже ставиться до лісової галузі, яка повинна бути визначальною в економіці нашої такої багатої на ліси Волині. Лісівники зобов’язані в бюджети всіх рівнів приносити колосальні податки, а не пиляти ліс і продавати його кругляком без поглибленої переробки.

Але, повторюсь, ця галузь поза увагою влади – хіба що керівники роблять спільні фото на якихось урочистостях чи показушних заходах, а тому лісову галузь їсть корупція, як іржа залізо. Для прикладу, Звірівське мисливське господарствоо відремонтували за державні кошти, а потім цю нерухомість продали за сумнівну вартість. І тепер там, як писала газета «Волинь» у минулому номері,  «люди мусять добиватися, щоб їм відкрили вхід... у ліс». Ось де непочатий край роботи контролюючим органам Волинської області, ось де вони мають сказати своє державницьке слово!..

А то в кращому випадку спіймають селянина-бідака, який зрізав деревце для своїх потреб, і «розтрублюють» у ЗМІ про свою результативну роботу.

Тому я звертаюся до громадськості, до небайдужих земляків: давайте спільними зусиллями будемо боронити, захищати ліси Волині, які є надбанням України. Поки хлопці боронять Україну на Сході, маємо оберігати ліси в нашому краї.

Анатолій ГРИЦЮК, ексдепутат Волинської обласної ради, голова Волинської обласної ради (2006–2010 рр.).

Читайте також: «Голова Асоціації фермерів Волині: «Картопля в Україні буде по 8 євро».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel