Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Ексголова Волинської обласної ради б’є на сполох

«Я звертаюся до громадськості, до небайдужих земляків: давайте спільними зусиллями будемо боронити, захищати ліси Волині, які є надбанням України...»

Фото із сайту volynnews.com.

Ексголова Волинської обласної ради б’є на сполох

Поки хлопці боронять Україну на Сході, маємо боронити наші волинські ліси. Мені болить цинічне, варварське знищення багатовікових дубів у Національному природному парку «Цуманська пуща», що розкинувся у межиріччі Стиру та Горині

Мова йде про 15-й і 19-й квартали у Горинському лісництві колишнього Цуманського лісгоспу. На цей час унаслідок реорганізації лісової галузі в державі, нумерація цих кварталів змінилася. Їм уже присвоєно інші номери, і нині це територія філії «Ківерцівське лісове господарство ДП «Ліси України».

Нещодавно місцеві жителі під час подорожі цією територією зафіксували й опублікували в інтернеті фотографії, на яких пеньки дуба та лісовоз, що вивозив ділову деревину. При цьому на світлині видно класичні ознаки самовільної рубки – спалені та присипані пеньки дубових насаджень.

Знаю, що реєстр лісорубних квитків не вказує на жодні легальні рубки у всьому Горинському лісництві. Тому блогер Петро Тестов (на його інформацію я посилаюсь) констатує: «Хотілось би помилитися, але це виглядає як самовільна рубка в промислових масштабах».

До цього часу не чути думки і немає реагування з приводу цієї проблеми від лісівників, мовчить і керівництво парку. Адміністрація філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України» для «імітації тривоги», що ніби стурбовані цією «подією», пише лист у поліцію. Зрозуміло, що це завбачливий крок, аби застрахувати себе, свою бездіяльність, бездіяльність численної служби лісової охорони. Адже дійсно постає питання: «А де була місцева охорона? Де її пильність?».

Адже дійсно постає питання: «А де була місцева охорона? Де її пильність?».   

...Свого часу, перебуваючи на посаді голови Ківерцівської районної ради (1998–2004 рр.), я був одним з ініціаторів створення Національного природного парку «Цуманська пуща». З однодумцями ми провели науково-пошукову експедицію і дали обгрунтований висновок щодо його доцільності.

Цуманські унікальні діброви включені в європейський каталог як рідкісні. Але, на жаль, працівники лісової галузі в них бачать лише комерційну привабливість...

Прикро, що нинішнє керівництво області байдуже ставиться до лісової галузі, яка повинна бути визначальною в економіці нашої такої багатої на ліси Волині. Лісівники зобов’язані в бюджети всіх рівнів приносити колосальні податки, а не пиляти ліс і продавати його кругляком без поглибленої переробки.

Але, повторюсь, ця галузь поза увагою влади – хіба що керівники роблять спільні фото на якихось урочистостях чи показушних заходах, а тому лісову галузь їсть корупція, як іржа залізо. Для прикладу, Звірівське мисливське господарствоо відремонтували за державні кошти, а потім цю нерухомість продали за сумнівну вартість. І тепер там, як писала газета «Волинь» у минулому номері,  «люди мусять добиватися, щоб їм відкрили вхід... у ліс». Ось де непочатий край роботи контролюючим органам Волинської області, ось де вони мають сказати своє державницьке слово!..

А то в кращому випадку спіймають селянина-бідака, який зрізав деревце для своїх потреб, і «розтрублюють» у ЗМІ про свою результативну роботу.

Тому я звертаюся до громадськості, до небайдужих земляків: давайте спільними зусиллями будемо боронити, захищати ліси Волині, які є надбанням України. Поки хлопці боронять Україну на Сході, маємо оберігати ліси в нашому краї.

Анатолій ГРИЦЮК, ексдепутат Волинської обласної ради, голова Волинської обласної ради (2006–2010 рр.).

Читайте також: «Голова Асоціації фермерів Волині: «Картопля в Україні буде по 8 євро».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel