Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
На Волині батько став донором для 15-літнього сина, аби врятувати йому життя

Тепер Сашко зможе повернутися до школи і грати з друзями у футбол.

Фото – Перше медичне об'єднання Львова.

На Волині батько став донором для 15-літнього сина, аби врятувати йому життя

У Львові команда Центру трансплантології пересадила нирку від родинного донора одинадцятикласнику Сашкові Козулі

Через аутоімунне захворювання – системний червоний вовчак – у хлопця з Волині відмовили нирки. Тож останні п’ять років Сашко провів у лікарнях, реанімаційних відділеннях та у залі гемодіалізу. Тепер після реабілітації підліток зможе повернутися до школи і грати з друзями у футбол.

Про це повідомили у Першому територіальному об’єднанні Львова, яке очолює Олег Самчук – колишній головний лікар Ковельського МТМО. 

За словами батьків пацієнта, спочатку в Сашка з’явилися набряки та зменшилася кількість сечі. Невдовзі нирки повністю відмовили. Як встановили медики, такий стан зумовила аутоімунна хвороба – системний червоний вовчак. При цьому захворюванні імунна система виробляє антитіла, які атакують та руйнують здорові клітини, тканини та органи власного організму, зокрема серце, легені та нирки. Для того, щоб компенсувати функції нирок, хлопець роками, по кілька разів на тиждень, ходив на гемодіаліз та постійно лікувався.

Через аутоімунне захворювання – системний червоний вовчак – у хлопця відмовили нирки.

Більш ніж рік тому родина звернулася по допомогу в Центр трансплантології. Там юнакові мали планово пересадити нирку від батька. Проте напередодні операції Сашко захворів на коронавірус. Його стан настільки погіршився, що хлопця госпіталізували у реанімацію. Трансплантацію довелось відкласти.

«Сашка ми вже спостерігаємо довгий період. Останній рік перед трансплантацією був найважчий – пацієнта не вдавалося довести до компенсованого стану, який би давав можливість нормально пережити ту операцію. Він був дуже виснажений, не вдавалося врегулювати активність системного червоного вовчаку», – каже керівник Центру трансплантології Першого ТМО Львова Максим Овечко.

Завдяки черговій схемі лікування чотири місяці тому Сашко увійшов у стійку ремісію, тож медики знайшли «вікно», щоб пересадити нирку безпечно.

Вони приступили до операції. Татову нирку вилучили лапароскопічно – через невеликий розріз. Потім орган пересадили хлопцеві. Нирка запрацювала в тілі Сашка відразу на операційному столі. Шестигодинне хірургічне втручання пройшло за планом.

«Трансплантація пройшла суперуспішно. Була тривала підготовка, але результат дуже хороший, оскільки пацієнт на восьмий день виписується після операції. Хлопцю 15 років, в нього все життя попереду, тому надіємося, що нирка буде служити дуже довго і він не знатиме, що таке стіни лікарні. Зараз Сашко приймає препарати, які стримують основне захворювання, захищають нирку, хвороба не прогресує, а тому всі системи організму працюють дуже добре.  Стан  його здоров'я буде покращуватися просто з кожним тижнем»,–  каже Максим Овечко.

За словами Сашка, перше, що хоче зробити після трансплантації, – це поїхати з татом і дідом на риболовлю та повернутися до школи. Хоч розуміє, що «треба, аби пройшов період після операції, а тоді можна рибалити, вирушати на природу,  з друзями 
погуляти».

Богдана КАТЕРИНЧУК.

Читайте також: «Мама і донька, які залишились без ніг під час обстрілу Краматорська, повернулися із США на ногах!».

Реклама Google

Telegram Channel