Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
На Волині їхали копати картоплю – знайшли біля городів труп свині

Ветеринари наполегливо рекомендують власникам будь-яких свійських тварин у разі їх загибелі постаратися закопати труп у віддаленому місці.

Фото із сайту ukr.net.

На Волині їхали копати картоплю – знайшли біля городів труп свині

Мешканці Підцир’я, що на Камінь-Каширщині, натрапили на небезпечну знахідку у лісосмузі

Подружжя підцирців їхало на свій город. Неподалік від центральної дороги села  й людських наділів, що з іншого боку, виявили труп свійської тварини.

Зважаючи на гнітючий сморід, що розносився навколо, тушка розкладалася. Розповідають, що в сезон збору врожаю зазначеним маршрутом щодня курсує автотранспорт, підводи. Це досить близько від дороги та господарських обійсть, тож, кажуть, і собаки можуть «запросто розносити ту холеру».

«Ми не повірили своїм очам у те, що довелося побачити. Не інакше, як свинством, такий вчинок не назвеш. Якщо навіть тварина раптово здохла, то її щонайменше треба було закопати. То хто після цього свиня?» – риторично запитують жителі Підцир’я. До приходу на місце знахідки журналістів газети «Полісся» у лісопосадці вже поралися представники ветеринарної медицини. І хоч, здавалося б, закопувати мертву худобу – не їхня справа, однак, аби прибрати рештки свині, довелося, невідкладно діяти самотужки.

Ветеринари наполегливо рекомендують власникам будь-яких свійських тварин у разі їх загибелі постаратися закопати труп у віддаленому місці. 

За словами ветлікаря Володимира Макарчука, спеціальні дослідження туші провести не вдасться, адже труп пролежав тут близько десяти днів, тож матеріалу для експертизи, по суті, нема.

– У нашому районі відсутні скотомогильники, що в ідеалі повинні розташовуватися віддалено від населеного пункту і від водних артерій. А це означає, що згідно з правилами захоронення таких тварин, утилізувати їх належним способом неможливо, – пояснює ветлікар. – У такому випадку нічого не залишається, як закопати знахідку глибше в землю. Та хіба ж власник тварини не знає, наскільки небезпечною є мертва худоба, покинута у такий спосіб? Припустимо, що вона могла мати інфекційну хворобу, – щурі, миші будуть приносити її в оселі до людей. Якщо є глисти, то собаки й коти доставлятимуть збудник додому, а з домашніми улюбленцями бавитимуться й інфікуватимуться діти. Крім того, при розкладанні виділяється дуже небезпечна трупна отрута. Навіть якщо свиня пропала не з причини небезпечної хвороби, то її рештками могли б харчуватися тварини зі сказом. Одне слово, це безперервне коло поширення інфекції, що несе високий рівень небезпеки, – констатував Володимир Макарчук.

Тож ветеринари наполегливо рекомендують власникам будь-яких свійських тварин у разі їх загибелі постаратися закопати труп у віддаленому місці.

Леся МІНІБАЄВА, газета «Полісся».

Читайте також: «Водій автомобіля «Ford» на повній швидкості врізався в жінку, яка переганяла худобу у невстановленому місці».

Реклама Google

Telegram Channel