Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
У животі дитини жив... ненароджений плід-близнюк

Дівчинку виписали з лікарні 4 вересня.

Фото із сайту bbc. com.

У животі дитини жив... ненароджений плід-близнюк

Коли лікар Муштак Ахмед оперував 10-місячну Шазію, щоб видалити імовірну кісту, він був шокований, побачивши у її животі напівсформовані ноги

Хворобу не могли діагностувати

Через місяць після народження у Шазії з Пакистану почав здуватися живіт. Вона часто довго плакала від болю.

«Ми не знали, в чому проблема, але її живіт був твердим», – каже батько дитини Мухаммед Асіф. Чоловік вирощує велику рогату худобу на фермі та не заробляє багато грошей. Вони з дружиною возили Шазію до кількох лікарів у рідному місті Садікабад. Однак через брак медичного обладнання і рідкісність захворювання хворобу дитини так і не змогли діагностувати.

Коли 25 серпня стан дівчинки різко погіршився, батьки поїхали за 30 км до краще обладнаної лікарні Шейха Заїда в Рахім-Яр-Хані, потрапили до лікаря Муштака.

Думки про операцію лякали подружжя, вони відмовилися і повезли дитину додому. Але через кілька днів повернулися, бо були вже готові на будь-що, аби допомогти своїй доньці, яка дуже страждала.

«Коли я оглядав дитину, відчув якусь пухлину. Зробив УЗД і побачив, що в черевній порожнині є кіста. Я навіть думки не припускав, що це може бути щось інше», – каже він.

Батькам не по кишені було зробити МРТ, тож лікар Муштак порадив видалити кісту хірургічним шляхом. Думки про операцію лякали подружжя, вони відмовилися і повезли дитину додому. Але через кілька днів повернулися, бо були вже готові на будь-що, аби допомогти своїй доньці, яка дуже страждала.

«Щойно розкрили живіт – мені відібрало мову»

29 серпня під час операції команда зробила відкриття, яке шокувало: виявили ненародженого близнюка Шазії.

«Ми були вражені, зрозумівши, що дитина, яка сама недоїдає, виношувала плід свого близнюка», – каже лікар. Плід поводився як паразит – приєднався до тонкого кишківника дитини, звідки брав кров і таким чином позбавляв Шазію поживних речовин.

«Ми з командою очікували знайти кісту чи новоутворення в черевній порожнині дівчинки, яка плакала від болю місяцями. Але щойно ми розкрили живіт Шазії, я побачив пальці ніг та хребет – мені відібрало мову, – каже він. – За 15 літ роботи дитячим хірургом я не стикався з таким». За словами лікаря Муштака, вони зрозуміли, що бачать ненародженого близнюка Шазії. Ймовірно, йому було 8–9 тижнів, коли його розвиток припинився.
«Ми чітко бачили недорозвинені чотири кінцівки, добре помітні пальці ніг, і навіть проглядалися риси, схожі на очі», – каже хірург. Лікар Муштак розповів, що Шазія одужала майже одразу після операції і тепер вона росте здоровою. Дівчинку виписали з лікарні 4 вересня, через чотири дні після хірургічного втручання. 

Команда педіатрів планує спостерігати за її станом у найближчі тижні, а також описати її випадок та надати свої висновки для публікації у науковому журналі.

Плід у плоді

У медицині цей феномен відомий як «плід у плоді» – коли несформований паразитичний плід перебуває всередині тіла свого близнюка. Причини вади не відомі, але вона виникає на ранніх стадіях розвитку, коли один плід обертається навколо іншого. Один із близнюків не формується повністю, а стає «паразитом» – виживає завдяки другому плоду. Такі близнюки зазвичай гинуть до народження.

Відповідно до звіту Американської академії педіатрії 2000 року, така аномалія – одна на 500 000 живонароджених дітей. У всьому світі зареєстровано менше 200 таких випадків.

За матеріалами ВВС.

Читайте також: ««Лікаря путіна» затримали під час спроби втекти за кордон?».

Реклама Google

Telegram Channel