Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Як швидко кинути курити

І вас це не лякає?

Фото із сайту hitfm.ua.

Як швидко кинути курити

«Куріння вбиває» часто сприймається як абстрактна фраза – саме тому багато людей не до кінця усвідомлюють усі ризики, пов’язані із вживанням тютюнових виробів

Але щороку понад 8 млн людей у світі помирають через хвороби, спричинені курінням, а в Україні ця звичка забирає в середньому 85 000 життів, що становить 12% від загальної смертності.

До того ж у середньому курці живуть на 16 років менше, а якість їхнього життя суттєво гірша через супутні захворювання.

Проте в групу ризику потрапляють не лише постійні споживачі тютюнових виробів. Пасивним курцям також загрожують хвороби. А особливо небезпечне пасивне куріння для дітей – тож за можливості захищайте їх від тютюнового диму.

Чи безпечні електронні пристрої для куріння? Це черговий міф тютюнових корпорацій задля «впарювання» своїх нових продуктів. Так, згідно зі звітом ВООЗ, використання електронних сигарет із вмістом нікотину призводить до нікотинової залежності. У той час аерозоль е-сигарет – неважливо, з нікотином чи без нього – може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Тож їх постійне вживання спричинятиме серцево-судинні чи онкологічні захворювання, а також проблеми із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

Те ж стосується і систем для нагрівання. Дослідження вказують на те, що в їх аерозолі міститься понад 50 канцерогенів, тобто майже стільки ж небезпечних сполук, як і в звичайному сигаретному димі. Більше того, рівні токсичності 22 зі згаданих сполук у 2 рази вищі за їх відповідники у звичайних цигарках.

Причини кинути курити:

  1. Здоров’я. Відмовившись від тютюну, ви отримуєте шанси прожити довше, якісніше і щасливіше життя.
  2. Фінансові переваги. Часто люди не замислюються, які суми витрачають на цигарки. Підрахуйте: якщо за день ви викурюєте пачку сигарет вартістю 50 гривень, то ваші річні витрати на тютюн становлять близько 18 000 гривень.
  3. Зовнішній вигляд. Нікотин негативно впливає на шкіру: вона стає сухою та набуває сіруватого кольору. Через надмірну сухість шкіри навколо очей та рота швидше з’являються зморшки. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців.
  4. Відчуття свободи. Куріння – це кайдани! Згадайте, як ви виходили на вулицю без страху про забуті сигарети чи запальничку, спілкувалися з рідними чи близькими без перерв, пов’язаних із залежністю. Ці часи можна повернути.

Як кинути курити

  • призначте дату відмови від цигарок протягом двох наступних тижнів;
  • повідомте всім про своє рішення – з підтримкою близьких легше позбутися шкідливої звички;
  • сформулюйте та запишіть причини відмови від куріння;
  • складіть перелік ситуацій, котрі можуть спровокувати вас на куріння;
  • викиньте з дому, машини та робочого місця усі цигарки, запальнички, попільнички; натомість у ті місця можна покласти льодяники, нікотинові пластирі тощо;
  • подумайте про невеличкі заохочення для себе за певні досягнення (наприклад, коли ви протрималися без сигарет тиждень тощо).

За потреби не соромтеся звернутися по професійну допомогу до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта – це суттєво підвищить ваші шанси на успіх.

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України.

Читайте також: «Без розрізу: у Ковелі хірурги провели унікальну операцію».

Реклама Google

Telegram Channel