Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
У підлітка на каруселі… розірвалася підшлункова залоза

Фото: Перше медичне об’єднання Львова.

У підлітка на каруселі… розірвалася підшлункова залоза

Хлопець у Мукачеві отримав важкі забої внутрішніх органів під час гри з друзями. Важкий стан юнака стабілізували у місцевій лікарні, однак у нього почало розвиватися серйозне ускладнення – напружена псевдокіста підшлункової залози

Нещасний випадок із 16-річним Андрієм стався місяць тому під час прогулянки з друзями. Коли грались, хлопець випадково наскочив на карусель і сильно забився. Йому одразу стало складно дихати і навіть рухатися. Друзі допомогли Андрію дістатися додому. Мама хлопця пригадує: її син був знесилений, а шкіра на його обличчі – дуже темна. Тож жінка відразу викликала «швидку». 

Підлітка доправили до мукачівської лікарні. Перші дні пацієнт постійно блював, трималася висока температура, а жодні знеболювальні не полегшували самопочуття. 

Травми були важкі і множинні. Забій внутрішніх органів, збільшена від удару в кілька разів печінка та розрив підшлункової залози, через що утворилося дванадцять кіст, які зрослися в одну суцільну. Місцеві медики надали Андрієві всю необхідну першу допомогу і лікували впродовж кількох тижнів. Та, попри їхні зусилля, стан хлопця не покращувався, тож ухвалили рішення  транспортувати пацієнта до Львова. 

Через ротову порожнину – за допомогою спеціального апарата з УЗД-датчиком – лікарі проникли у шлунок і зробили отвір, через який кіста частково витекла.

Тут рятувати Андрія взялися хірурги Лікарні Святого Пантелеймона та Дитячої лікарні Святого Миколая. Вони вирішили спробувати прооперувати хлопця без жодного зовнішнього розрізу. Через ротову порожнину – за допомогою спеціального апарата з УЗД-датчиком – лікарі проникли у шлунок і зробили отвір, через який кіста частково витекла. У цей самий отвір фахівці встановили також два стенти, через які ще впродовж кількох тижнів вміст новоутворення витікатиме у шлунок. 

Операція минула вдало і без жодних зовнішніх розрізів. Лікарі кажуть, що досвіду оперування таких патологій у дітей обмаль і в Україні, і у світі. Адже настільки складні забої діти отримують рідко. Крім того, необхідне для цього спеціальне обладнання є не в кожному медичному закладі. Попри це, за останній рік львівським лікарям вдалося успішно прооперували п’ятьох діток із подібними травмами. 

Андрій із кожним днем почувається все ліпше. За місяць-два хлопець повернеться до Львова, аби спеціалісти зняли встановлені стенти. 

За матеріалами першого медичного об’єднання Львова.

Читайте також: На Волині жінці видалили 20-кілограмову пухлину (Фото 18+).

Реклама Google

Telegram Channel