Курси НБУ $ 39.52 € 42.36
«Благаю, не давай мені порад»: колонка мами 4-х дітей

Фото ілюстративне / credo.pro.

«Благаю, не давай мені порад»: колонка мами 4-х дітей

– Розповідай, як у тебе справи сьогодні? – Та все нормально. – І про «нормально» мені теж цікаво

Це поширений наш діалог із донькою. Вона – підліток. І я не раз пересвідчувалася, якою справедливою є характеристика цього віку. Мова про те, що дитина хоче відчувати й показувати: вона вже незалежна, та одночасно дуже потребує уваги, ласки, обіймів і, звісно ж, розмов і розуміння. Якщо не випадає порозмовляти-поділитися (зазвичай, коли не «зачеплю» запитанням чи інакше), то дочка й не робить ніяких «додаткових рухів» – займається своїми справами в кімнаті та й по всьому. То, можливо, так і треба – давати тут дітям-підліткам більше простору для власної ініціативи?

Відповіддю на питання є свіже дослідження, яке проводила організація UNICEF Ukraine. Нічого нового – лиш підтвердження того, що добре відоме й незмінно дієве. Діти всіх вікових груп повідомили, що дуже потребують підтримки дорослих. І жодна група, за результатами цього опитування, її не отримує. Це, власне, як оцінює психотерапевтка Світлана Ройз, – саме про самотність. Хоч важливо розуміти: для підлітків – це вікова особливість, суб'єктивне сприйняття. Але на запитання «Як ви відчуваєте підтримку?» майже всі діти відповідали: «Коли батьки не звинувачують, коли можуть просто вислухати і не давати одразу порад, коли ми робимо щось разом, коли кажуть слова підтримки і помічають успіхи. Коли обіймають».

Це так просто і так складно! Частенько, коли тобі щось розповідає дитина, здається, що вона одночасно питає поради. Але з досвіду знаю, що з цим поспішати не варто. Якщо дитині справді потрібна порада чи реакція, то вона дасть знати! А буває так, що людина прийшла поділитися почутим, враженнями – і не більше. І будь-які оцінки дорослого їй менш важливі або й взагалі не потрібні. Головне – вилити душу. Дорослий слухає і киває або уточнює щось незрозуміле запитаннями (а іноді, коли так і хочеться прокоментувати, порадити, згадати щось із власного досвіду, змушує себе промовчати).

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми дружно й цікаво, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні». 

Читайте також: «Через тебе»: колонка мами 4 дітей.

Реклама Google

Telegram Channel