Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
«Через тебе»: колонка мами 4 дітей

Фото: Укрмедіа.

«Через тебе»: колонка мами 4 дітей

– У мене не виходить! Це все через тебе!

Іноді, коли якось взаємодіємо із сином і щось у нього не складається, то він проголошує фразу: «Це все через тебе!». Буває, каже це з образою, буває, розсерджено. Але щоразу його слова мене спантеличують. Чому ж через мене, якщо ми, наприклад, тільки розмовляли, поки він складав конструктор і зруйнував мимохіть частинку? А трапляється, що я взагалі десь на кухні, і тут знову лунає ця фраза! Звісно, мені це дуже не подобається. Без вини винна. Як дію?

Перший (і поки не дуже дієвий) спосіб – обговорення. «Чому ти вирішив, що я якось причетна до твоєї невдачі?» – запитую малого. А він і сам не може пояснити, лиш поглядом дає знати: «Ну то ж не я!». Тому я терпляче пояснюю йому, що означає вислів, який він вживає щодо мене несправедливо. Спостерігаю, як він сприймає, і бачу, що не погоджується. Вирішую вдатися до іншого способу – поставити в такі ж обставини його. Ловлю момент – малий на кухні, а в мене збігає компот. «Ну ти бач, яка халепа! Думаю, це все через тебе», – лукавлю я і озираюся, щоб побачити спантеличення на його личку. Малий дивиться на мене запитально. І я запитую, чи він справді здивований. А далі – справа техніки: розтлумачую, що от така його причетність до того, що в мене коїться на плиті, дуже скидається на мій вплив на його гру. Помітно, що йому «дійшло». Я радію і помічаю, що він з цікавістю дивиться на мене. Мовляв, мама може здивувати! 

Поки що вислови «Це все через тебе» ще лунають з його вуст. Я чекаю. Щоб доросла людина змінила якийсь стереотип у поведінці, потрібен час. А тут – дитя. І ми вже трішки зрушили з колишньої позиції: «через мене» буває рідше, і ця фраза не насичена такими гострими емоціями, як раніше. Все-таки проговорювати свої думки й відчуття навіть із малечею корисно.

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми дружно, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43025, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама.

Читайте також: «Поважай мене»: колонка мами 4-х дітей.

Реклама Google

Telegram Channel