Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому випічка не вдалася?

Фото ілюстративне / Укрмедіа.

Чому випічка не вдалася?

Здавалося б, усе зробили за рецептом: взяли якісні продукти, підготували тісто, встановили правильну температуру у духовці і почекали потрібну кількість часу, але чомусь пиріг пригорів, усередині не пропікся чи тісто не піднялося – одним словом, результат далекий від ідеалу. Розповідаємо про найпоширеніші помилки, яких припускається багато господинь

Дріжджове тісто прилипає до рук

Таке тісто може не вдатися з трьох причин: мало борошна, тісто перекисло або погано вимішене. Якщо борошна замало, найпростіше – додати його, підсипаючи невеликими порціями, поки не буде достатньо. Якщо тісто перетримали, і воно перекисло, додайте трохи оливкової або соняшникової олії і цукру. В інших випадках присипте борошном робочу поверхню, змастіть руки олією або змочіть водою і продовжуйте вимішувати.

Тісто вийшло занадто щільним

Можливо, ви дуже довго його замішували. Не думайте, що чим довше місити тісто, тим кращим буде результат. Зазвичай його потрібно перемішувати доти, поки рідина не забере борошно і тісто не стане однорідним. Цього достатньо, а якщо місити занадто довго й енергійно, воно вийде тугим і гумовим.

Місити дріжджове тісто можна круговими рухами в один бік, тоді воно буде пружним та еластичним. Вимішувати потрібно доти, поки не почне відставати від рук. Так, руками місити краще, але якщо складно і сил не вистачає, можна взяти міксер із насадками-гаками.

Якщо готуєте бісквітне тісто, то білки і жовтки збивайте окремо. Білки вводьте у тісто останніми, причому дуже обережно, ложкою або лопаткою – інакше досягти легкості не вийде.

Пиріг не піднявся

Мабуть, це найчастіша проблема. Щоб виявити причину, потрібно розуміти, чому тісто взагалі піднімається: коли ми ставимо у духовку пиріг або коржі для торта, із підвищенням температури обсяг газу у тісті збільшується, і пиріг піднімається. У бісквітах це відбувається завдяки повітрю, яке з'являється під час збивання міксером, у дріжджовому тісті таку реакцію спричиняє вуглекислий газ, у тісті з розпушувачем або содою – теж газ, що виділяється під час реакції соди.

Висновок простий: щоб тісто піднялося, у ньому повинно бути достатньо газу.

• Тому для бісквітного тіста необхідно дуже добре збивати яйця, а саме тісто надзвичайно обережно перемішувати.

• Для дріжджового тіста треба створити сприятливі умови для діяльності дріжджів. Якщо тісто не піднімається, накрийте каструлю теплим і вологим рушником, можна також додати дріжджів, домісити тісто. Якщо тісто на дотик липке, його потрібно домісити, поки воно не стане гладким і однорідним.

• Також необхідно забезпечити добре нагрівання духовки. Щоб газ всередині духовки розширювався, а пиріг піднімався, намагайтеся не відчиняти духову шафу, поки тісто не запеклося.

Перевіряти готовність пирога можна дерев'яною шпажкою, коли тісто підніметься рівномірною гіркою, без ямки посередині, встромивши її по центру.

Випічка підгоряє

Якщо випічка постійно підгоряє зверху, спробуйте покласти на дно духовки вогнетривку цеглу і розігрівати духовку разом із нею на 30 хвилин довше, ніж зазвичай. В інших випадках просто переставте решітку на одну поділку нижче і накрийте пиріг фольгою. Якщо пироги з одного боку виходять темнішими, повертайте деко на 180 градусів, коли мине половина часу. Якщо підгоряють знизу, переставте відповідно на одну поділку вище.

Тісто не пропеклося

В електричних духовках під час випічки найкраще використовувати подвійний режим нагріву верх + низ. Також більшість сучасних духовок оснащені режимом конвекції, і для випічки цей режим підходить ідеально.

Читайте також: Ох і добрі ж деруни зі свіжої бульби: найкращі рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel