Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Почервоніли яблука-циганки...»: найкращі рецепти

Доведено, що цей фрукт бажано їсти зі шкіркою, адже саме в ній містяться корисні для організму клітковина й антиоксиданти.

Фото із сайту youtube.com.

«Почервоніли яблука-циганки...»: найкращі рецепти

Вони, як і інші пізні сорти, підходять для тривалого зберігання. Але згодяться й для консервування чи приготування випічки, салатів, соусів, десертів тощо

Мочені яблука

За смаком дуже нагадують діжкові

Інгредієнти: яблука, листя хрону; для маринаду – 5 л води, 100 г солі, 400 г цукру.

Приготування. Ретельно промиваємо банки, викладаємо на дно листок хрону або листок смородини. Укладаємо попередньо вимиті яблука. Для приготування маринаду у воду кімнатної температури засипаємо цукор, сіль, мішаємо (5 літрів води вистачить залити 3 банки ємністю 3 літри. Якщо раптом забракло, приготуйте маринад із розрахунку на літр води: 20 г солі та 80 г цукру)

Заливаємо маринадом слоїки та залишаємо на тиждень стояти за кімнатної температури. Через тиждень банки закатуємо і переставляємо у прохолодне місце не менш як на 40–50 днів, потому яблука можна пробувати.

Яблучно-цибулевий чатні

Це делікатесний соус, який чудово поєднується з м’ясом, а також ідеально смакує зі смаженими овочами або випічкою

Інгредієнти: 600 г яблук, 70 г цукру, 40 г родзинок, 40 мл яблучного оцту, 20 мл оливкової олії, 3-4 см свіжого імбиру, 3 зубчики часнику, 2 червоні цибулини середнього розміру, сіль до смаку, вода за потреби.

Приготування. Цибулю чистимо та дрібно нарізаємо. Розігріваємо сковороду, підрум’янюємо цибулю на оливковій олії. Паралельно готуємо яблука: чистимо, видаляємо серцевину та нарізаємо невеликими кубиками. Потім додаємо їх до цибулі, разом із тертим або дрібно нарізаним імбирем та подрібненим часником. Нагріваємо все разом на сковороді, періодично помішуючи, поки не виділиться яблучний сік, додаємо цукор або його замінник, яблучний оцет і сіль до смаку.

Салат із оселедця з яблуком

Легкий і апетитний салатик з гірчичною заправкою

Інгредієнти: 300 г філе соленого оселедця, 120 мл молока, 1 яблуко, 1 червоний болгарський перець, 2 картоплини, 1 червона цибулина, жменя оливок без кісточок; для заправки – 2 ч. л. гірчиці, 4 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. яблучного оцту, сіль та цукор – до смаку.

Приготування. Філе оселедця залити молоком і залишити на пів години, затим вийняти і нарізати шматочками. Картоплю зварити, остудити, почистити і нарізати чималими кубиками. З яблука видалити серцевину й покраяти скибочками. Перець нарізати брусочками, а цибулю – півкільцями. Для заправки гірчицю розтерти з сіллю та цукром і, поступово вливаючи оливкову олію й оцет, збити. Викласти всі інгредієнти в салатник, вимішати і полити заправкою.

Яблучний соус до риби

Найліпше він смакуватиме із запеченою червоною рибою, але якщо її ціна «кусається», можна спробувати замінити сьомгу чи форель на дешевший варіант. А загалом такий яблучний соус підійде навіть до макаронів чи картопляного пюре

Інгредієнти: 1 середня цибулина, 2 яблука, 2 ст. л. лимонного соку, 150 г сметани, 40 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль та карі – до смаку.

Приготування. Нарізану якомога дрібніше цибулю підсмажте на вершковому маслі до м’якості, додайте щіпку солі – тоді цибуля не зарум’яниться. Очищені яблука натріть на середню тертку і викладіть до цибулі. Тушкуйте, доки яблука не стануть м’якими, тоді додайте лимонний сік, сметану, карі та цукор, посоліть і готуйте на найменшому вогні, поки яблука розпустяться. Подавайте зі смаженою чи запеченою рибою, притрусивши страву свіжою зеленню.

Рогалики з яблуками і корицею

Такі рогалики припадуть до смаку як дорослим, так і дітям. Та й готувати їх буде цікаво разом із дітьми

Інгредієнти: 270 г борошна, 1,5 ч. л. розпушувача, 150 г вершкового масла, 80 г цукру, 1 яєчний жовток, 50 г сметани, для начинки – яблука, кориця, для обсипання – цукор + кориця.

Приготування. З’єднайте борошно і розпушувач, перемішайте. Додайте в борошно холодне вершкове масло, перетріть до дрібної крихти, всипте цукор, вимішайте. Додайте жовток і сметану. Замісіть м’яке, нелипке тісто. Якщо тісто виходить сухим – додайте ще трохи сметани, якщо липке – підсипте борошна. Зберіть тісто в кулю, покладіть у пакет і поставте в холодильник на пів години. Тим часом яблука почистіть і натріть на великій тертці, додайте корицю. Деко застеліть папером для випічки. Цукор змішайте з корицею. Охолоджене тісто розділіть на 2 частини, кожну з них на посипаній борошном поверхні розкачайте в круг діаметром близько 25 см. Потому розріжте на 12 трикутників, на край кожного трикутника покладіть начинку, сформуйте рогалики, обваляйте їх у суміші цукру та кориці. Викладіть рогалики на деко і випікайте до готовності.

Запечені із сиром та безе

Чим не повноцінний десерт? І при цьому ще й корисний!

Інгредієнти: 4 яблука, пів банана, 150 г сиру, 2 ст. л. цукру, 1 яєчний білок.

Приготування. Виріжте в яблуках серцевину й викладіть їх на деко. У блендері збийте сир та банан до однорідної консистенції. Отриманою сумішшю начиніть яблука, посипте цукром. Запікайте в духовці 10 хвилин при 180 градусах. Тим часом збийте білок, поступово додаючи до нього по 1 чайній ложці цукру. Отриману масу покладіть на яблука й знову поставте в духовку на 20 хвилин, а потім зменшіть температуру до 120 градусів.

Читайте також: В одній бочечці ховаються, але не змішаються: найкращі рецепти страв з яєць.

Реклама Google

Telegram Channel