Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
В одній бочечці ховаються, але не змішаються: найкращі рецепти страв з яєць

Фото із сайту unian.ua.

В одній бочечці ховаються, але не змішаються: найкращі рецепти страв з яєць

Зовсім недарма ми присвятили нинішню добірку найуніверсальнішому у світі продукту харчування, популярному в кулінарії всіх народів. Чи не тому у 1996 році на конференції у Відні Міжнародна яєчна комісія (International Egg Commission) започаткувала щороку у другу п'ятницю жовтня відзначати Всесвітній день яйця (World Egg Day). Тож післязавтра – свято любителів яєць, омлетів, запіканок, усіх різновидів яєчні... Наукові дослідження доводять, що цей продукт містить безліч необхідних організму поживних речовин, у тому числі основні вітаміни й мінерали, а також антиоксиданти. І, попри популярне твердження, яйця не підвищують рівень холестерину. Тож їжте на здоров’я!

Яєчний салат у лаваші

Інгредієнти: 6 варених яєць, 3 ст. л. майонезу, 2–3 ч. л. гірчиці, 1/4 ч. л. паприки, 1/4 ч. л. солі, чорний перець – до смаку, 2 ст. л. дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, 1 ст. л. дрібно посіченої зеленої цибулі, 2 листи лаваша (порозрізати навпіл), 4 смужки бекону, 4 листки салату, пів огірка.

Приготування. Змішати майонез, гірчицю, паприку, сіль і перець. Додати туди зелену і ріпчасту цибулю, покраяні кубиками варені яйця. Вимішати. Посмажити скибочки бекону до хрусткої скоринки. Огірок порізати смужками. На лаваш покласти листок салату, трохи яєчно-цибулевої начинки, шматочок бекону, смужку огірка. Згорнути рулетом.

Яйця по-шотландськи

Інгредієнти: 6 варених яєць, сухарі для панірування, чорний перець, 500 г яловичого фаршу, 1 ст. л. гірчиці, 2 зубчики часнику, сіль, борошно, зелень.

Приготування. Змішати фарш, пропущений через прес або розтертий часник, сіль, перець і гірчицю. Ретельно вимішати. Зробити з фаршу кульки по 120–130 грамів, у кожну з них загорнути яйце. Обкачати котлетки в борошні, вмочити у збите яйце, а тоді обкачати в панірувальних сухарях і посмажити на сковороді приблизно 3 хвилини з кожного боку. Викласти у форму, застелену фольгою, і запікати 5–7 хвилин у попередньо розігрітій духовці. Подаючи на стіл, прикрасити зеленню.

Шакшука

Таку назву має арабський варіант яєчні. За бажанням можна додавати у страву баклажани, гриби, шинку, сир тощо

Інгредієнти: 3 яйця, 2 помідори, 1–2 зубчики часнику, 1 маленька цибулина, 0,5 болгарського перцю, половинка цукіні, 300 г консервованих у власному соку томатів без шкірки, кілька гілочок петрушки, дрібка зіри, 2 ст. л. оливкової олії, 15–20 мл вершків (або йогурту), сіль та перець до смаку.

Приготування. Помийте помідори, покрайте їх великими кубиками і пересипте в миску. Часник і цибулю дрібно поріжте і додайте до томатів. Половинку червоного болгарського перцю й половинку невеликого цукіні наріжте великими кубиками і всипте в миску. Додайте консервовані томати, завдяки їм страва матиме чудовий аромат і насичений смак. Розігрійте в сковороді оливкову олію та смажте овочі на середньому вогні приблизно 5–7 хвилин до м'якості. Додайте дрібку зіри. Акуратно розбийте в пательню яйця, зробивши ложкою невеликі заглиблення в овочевій суміші для кожного яйця. Посоліть за смаком і готуйте 2–3 хвилини на невеликому вогні. Тоді влийте в сковорідку натуральний йогурт або густі вершки (можна і без них, але з молочною ноткою смачніше: з йогуртом, якщо хочете додати трохи кислинки, з вершками – солодкуватого смаку). Тушкуйте страву на невеликому вогні приблизно 7–10 хвилин або поставте в розігріту до 220 градусів духовку на 3–5 хвилин, залежно від того, якому ступеню готовності яєць надаєте перевагу. Перед подачею на стіл посипте шакшуку зеленню петрушки. 

Читайте також: Ще є час запастися на зиму овочевими соками: найкращі рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel