Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
У 6 років став шахістом, бо батьки... заборонили комп’ютерні ігри

«Я раніше думав, що шахи – це гра, але шахи – це життя».

Фото із Facebook-сторінки клубу «Світогляд»

У 6 років став шахістом, бо батьки... заборонили комп’ютерні ігри

А вже у свої 8 вундеркінд із Каменя-Каширського Артемко Дмитрук вразив Європу

У місті Терме Гатеж (Словенія) з 27 вересня до 1 жовтня проходив Чемпіонат Європи зі швидких шахів та бліцу серед юнаків та дівчат у вікових категоріях до 8, 10, 12, 14, 16 та 18 років. І на ньому 8-літній волинянин Артем Дмитрук продемонстрував феноменальні результати, здобувши три нагороди: 2-ге місце з бліцу, 3-тє – рапід і 3-тє – командний рапід!

Любов до шахів у хлопчика з’явилася несподівано. Після того, як батьки заборонили йому грати у комп’ютерні ігри, 6-річний Артемко зайшов у стандартні ігри на комп’ютері, серед яких були шахи. Йому сподобалося. Ініціативу підтримали й рідні. І хоч у його сім’ї гросмейстерів не було, рідним одразу ж сподобалося нове захоплення дитини.

Артем привіз із Словенії аж три медалі!
Артем привіз із Словенії аж три медалі!

Оскільки у Камені-Каширському немає шахового клубу, батьки знайшли для навчання онлайн-клуб «Світогляд». Через два місяці тренувань Артем поїхав на перший живий турнір, у якому зайняв друге місце.

Всіма силами стараємося підтримати Артемка і завжди налаштовуємо його на результат. А поразки – це досвід, який також веде до мети.

Тоді, до речі, він уперше зустрівся зі своїм тренером Іваном Миколайовичем Гоменюком, з яким до того спілкувався лише по відеозв’язку.

Хлопчик уже два роки займається шахами онлайн. Навчання йому давалося не важко, було дуже цікаво. Тож він із нетерпінням чекає на кожне заняття.

В Артемчика за плечима – перемоги в онлайн і живих турнірах, 1-й розряд уже у 8 років. Батьки побачили високий потенціал свого сина у цьому виді спорту, завжди підтримують його і наголошують, що недосяжних цілей не існує. Чемпіон України у категорії до 8 років – це, напевно, і було підтвердженням для усієї сім’ї, що Артем – на правильному шляху.

«Коли твоя дитина досягає омріяного нею результату, то нас як батьків переповнюють тільки найяскравіші емоції, які словами не передати. Радість і гордість за сина, що він знайшов себе в такому виді спорту. Всіма силами стараємося підтримати Артемка і завжди налаштовуємо його на результат. А поразки – це досвід, який також веде до мети», – додає мама Артема, Лариса Дмитрук.

Сам Артем розповів, що більшість матчів розпочинає з «італійської партії», а улюбленою його фігурою є кінь, яким він залюбки ставить суперникам «вилку», і тим самим створює їм програшне становище.

Його кумир у шахах – всесвітньо відомий норвежець Магнус Карлсен. Порівнює його з собою через подібний стиль гри і аналіз ситуації.

«Я раніше думав, що шахи – це гра, але шахи – це життя», – по-дорослому говорить учень третього класу ліцею №1 ім. Євгена Шабліовського Каменя-Каширського.

А його тренер Іван Гоменюк так охарактеризував свого підопічного: «Артем дуже, дуже наполегливий, поглинає інформацію, як губка, постійно працює самостійно, що важливо, бо тренер не може бути поряд із учнем 24/7. Мені мій тренер казав, що найважливіше – це вирости порядною людиною. Бо чемпіонами світу стануть не всі, хто займається шахами, і в цьому немає нічого страш-
ного». 

Степан БОСИЙ.

Читайте також: «Капітан київського «Динамо»: «Після таких матчів хочеться не у футбол грати, а піти в якусь іншу професію...».

Реклама Google

Telegram Channel