Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Чому в обласному центрі Волині до головної бібліотеки масово поспішали відвідувачі

Фото Ніни МЕЛЬНИК.

Чому в обласному центрі Волині до головної бібліотеки масово поспішали відвідувачі

«Україна дихатиме доти, допоки ми за неї стоїмо», – такими словами Тараса Петриненка, що втілюють дух патріотизму, незламності, твердої віри в Перемогу, був пронизаний культурно-просвітницький захід «Овіяні славою і пам’яттю», присвячений Дню захисників і захисниць України та 81-й річниці створення УПА

Дійство відбувалося у приміщенні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, зорганізоване спільно ГО «Союз українок» та Волинським науково-методичним центром культури.

«Життя не вистачить, щоб віддячити українським Героям, хто під кулями бився і б’ється за рідну землю і за майбутнє українців як нації», зауважила ведуча Ніна Фурдило, провідний методист ОНМЦК Волині, і присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих за волю і незалежність України.

На зустрічі виступила голова Волинської обласної організації «Союз українок», почесний громадянин Луцька Любов Ганейчук. Її розповідь – це спогад про нелегку долю воїнів УПА у період їх 10-літньої боротьби 1942–1952 років, «шлях скроплений потом і кров’ю…»

Фрагменти історії створення та боротьби УПА у своєму виступі відтворив історик, громадський діяч, учасник російсько-української війни Сергій Годлевський. Кожне його слово сповнене великої віри у Перемогу, бо «незламний дух захисників і захисниць живе в душі кожного українця».

Життя не вистачить, щоб віддячити українським Героям, хто під кулями бився і б’ється за рідну землю і за майбутнє українців як нації.        

Учасники заходу переглянули фільм «Не роззброєні», а це – спогади  очевидців, репресованих за участь у лавах УПА, рідних політв’язнів радянських концтаборів ГУЛАГу. Перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук у своєму зверненні наголосив на нерозривному зв’язку поколінь. 

Вщент заповнена зала  як поважними, так і юними учасниками (були присутні ліцеїсти Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького), тепло зустрічала виступи аматорських колективів та окремих виконавців. Зокрема, поезії читали Світлана Кресак, Наталія Пушкар, Дарина Кичук, повстанські пісні прозвучали у виконанні вихованців студії «Зернятко» КМЦ «Красне» (керівник заслужена артистка України Алла Опейда), ансамблю «Союзянки» ГО «Союз українок» та однойменного ансамблю з Володимира, аматорського колективу «Материнка» села Кобче Рожищенської громади, зворушливо співала союзянка Тетяна Пасієвич. Шквал оплесків дістався народному артисту України Василю Чепелюку за пісню «Гей, соколи!», яку підхопили всі присутні.

Насамкінець учасники  заходу долучилися до благодійної акції з вірою, що зібрані кошти наближатимуть Перемогу.

Ніна МЕЛЬНИК.

Нелегка доля вояків УПА болем відгукується у виступі Любові Ганейчук.
Нелегка доля вояків УПА болем відгукується у виступі Любові Ганейчук. 
Кожне слово Сергія Годлевського сповнене великої віри в Перемогу.
Кожне слово Сергія Годлевського сповнене великої віри в Перемогу.

 Читайте також: На Волині привітали військових священників.

Реклама Google

Telegram Channel