Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Калькулятор їм не потрібний: троє школярів із сім’ї Савичів множать і ділять в уяві

Майя Савич з дітьми і викладач ментальної арифметики Марина Канюка (в центрі).

Фото із сімейного архіву САВИЧІВ.

Калькулятор їм не потрібний: троє школярів із сім’ї Савичів множать і ділять в уяві

Зробити за декілька секунд математичні дії з двозначними, а то й із тризначними числами здатен мало хто з дорослих. Або вирішити 100 завдань за 8 хвилин, погодьтеся, теж справа не з легких. А в родині Савичів такими унікальними здібностями володіють аж троє дітлахів

30 вересня у Молдові відбулася міжнародна олімпіада з ментальної арифметики, участь у якій взяли 230 дітей з 18 країн світу. Україну на цьому заході представляла майже сотня учнів. З Луцька у змаганнях взяли участь 14 дітей. Олімпіада тривала 8 хвилин, за які необхідно було виконати 100 прикладів різних рівнів складності. Лучани показали блискучі результати і отримали нагороди, завдяки праці і зусиллям їхнього викладача Марини Канюки.

На олімпіаді було декілька категорій, і майже в кожній із них юні мешканці Волині посіли призові місця.

Зокрема, лучанка Савич Христина стала чемпіонкою, а її брати Володимир і Кирило вибороли перші місця у відповідних категоріях. 

Родина Савичів дуже дружна. Пані Майя та пан Віктор виховують трьох школярів, які мають багато талантів. Найстарша, Христинка, ходить у 7-А клас Луцької гімназії №12. Її менші братики, Володимир і

Кирило, відвідують той самий освітній заклад, навчаються в 5-Б і 3-А класах відповідно.

Шлях до перемоги розпочався 5 років тому, коли Христинці було 7. Мама віддала дівчинку в літній табір.

Там, серед різних розвиваючих занять і забав, був урок ментальної арифметики. 

Христинка грає на сопілці з 6 років,  а віднедавна опановує саксофон.
Христинка грає на сопілці з 6 років, а віднедавна опановує саксофон.

 «Доньці дуже сподобалося подання матеріалу. Молоді, активні викладачі талановито знайшли підхід до кожної дитини. Христинка з легкістю засвоювала нову методику рахування, а саме: розв’язування прикладів та проведення розрахунків подумки, без використання калькулятора і записування. І коли літній табір закінчився, вона попросила продовжити заняття. Так, з другого класу донечка розвивається в ментальній арифметиці», —  з захопленням розповідає мама талановитої дівчинки.

Майя Савич з дітьми і викладач ментальної  арифметики Марина Канюка (в центрі).
Майя Савич з дітьми і викладач ментальної арифметики Марина Канюка (в центрі).

Молодші братики не відстають від сестрички. Як тільки випала нагода, Володимир і Кирило так само з цікавістю і завзяттям почали опановувати швидкі розрахунки.

У школі набуті знання і вміння неабияк допомагають юним вундеркіндам. Вони з легкістю рахують, опрацьовують і запам’ятовують новий матеріал. Спочатку навіть учителі не могли повірити, що так швидко рахувати можна без допоміжних гаджетів. 

«Одного разу був такий випадок у школі. На контрольній роботі Христинка за декілька хвилин вирішила всі приклади і занесла на перевірку. Вчителька була неабияк здивована, що всі обчислення зроблені так швидко і, головне, правильно. Навіть спитала про, можливо, схований десь калькулятор, а донечка не могла зрозуміти, навіщо він їй», — розповідає пані Майя.

Крім швидких обчислень, діти розвивають творчий напрямок. Дівчинка закінчила курс гри на сопілці й опановує саксофон. Кирило ж, надихаючись прикладом сестрички, тільки починає навчання гри на сопілці. Володимир захоплюється комп’ютерними технологіями і полюбляє виготовляти різні вироби.

Батьки дуже пишаються своїми дітьми і всіляко підтримують їх на шляху відкриттів і пізнання. 

« Я вважаю, що потрібно діток спонукати до додаткових занять, адже ті навички, які вони отримають зараз, їм дуже знадобляться у подальшому житті. І обов’язково підтримувати малечу добрим, лагідним словом. Це дарує їм крила і надихає на нові перемоги!», — радить пані Майя.

Ми, в свою чергу, щиро бажаємо не зупинятися на досягнутому, сміливо підкоряти нові вершини і досягати вагоміших результатів! Пишаємось нашими українськими розумниками! 

Наталка НЕКОЗ

Читайте також: Освітянка з Рівного перемогла у всеукраїнському конкурсі майстерності педагогічних працівників.

Реклама Google

Telegram Channel