Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Постійна втома: як собі допомогти

Фото: molbuk.ua.

Постійна втома: як собі допомогти

Спробуймо розібрати найбільш поширені причини виснаженості, що піддаються корекції

Брак сну

Найбільш очевидна причина втомлюваності «на рівному місці» – неповноцінний сон. Ні мозок, ні решта тіла не мають змоги відновитися.

Повноцінний сон триває принаймні сім годин поспіль вночі або має бодай усталений графік. При цьому людина досить швидко засинає, не пам’ятає пробуджень серед ночі і прокидається лише вранці. Повноцінний сон має тривалі проміжки глибокого сну – їх можна виміряти завдяки поширеним нині фітнес-трекерам.

Якщо ваш сон здебільшого не є повноцінним і є можливість щось змінити на краще завдяки гігієні сну та/чи медикаментозній допомозі, то, звісно, почати подолання втомлюваності слід із цього.

На жаль, далеко не завжди є змога нормалізувати сон – це знають військові, лікарі, батьки маленьких дітей. І це також слід обговорити з лікарем.

Низький рівень гемоглобіну та/чи феритину

Гемоглобін – це переносник кисню та оксиду вуглецю в крові. Феритин – білок, що запасає залізо в нашому організмі. Втомлюваність є одним із проявів залізодефіцитної анемії чи виснаження запасів заліза. Сімейний лікар за потреби призначить вам відповідні аналізи, розпитає про харчування і спосіб життя.

Нестача вітаміну D

Він впливає на обмін кальцію та низку інших процесів у нашому організмі.

Сучасні медичні настанови рекомендують приймати профілактичну дозу вітаміну D з кінця осені по квітень людям поза групами ризику. Ті, хто ризикує цілий рік, – немовлята на суто грудному вигодовуванні, люди старшого віку, люди з хворобами печінки, нирок чи кишківника – потребують більшої, визначеної саме для них, дози.

Постковідний синдром

Тривалий період після формального видужання від ковіду людина може відчувати слабкість, тривожність, погано спати, може химерно сприймати запахи та смаки, плутається в думках чи відчуває біль у тілі.

Найкращий спосіб запобігти постковідному синдрому – це зробити повний курс щеплень і отримати першу й другу бустерні дози.

Недостатність щитоподібної залози

Брак сил, а також дратівливість, поганий сон, сухі шкіра та волосся, мерзлякуватість, набір маси тіла при звичному раціоні й активності – можливі прояви гіпотиреозу, тобто недостатнього утворення тиреоїдних гормонів.

Пити йод не треба. А сімейний лікар зауважить інші прояви гіпотиреозу, окрім втомлюваності, і направить на аналізи. Якщо справді є проблеми з роботою щитоподібної залози, ви отримаєте направлення до ендокринолога та лікування.

Легенева гіпертензія та розвиток серцевої недостатності

У разі легеневої гіпертензії (високого тиску в судинах легенів) загальний тиск може бути й у нормі. Але правий шлуночок серця при цьому надмірно навантажується. Цей стан також може давати відчуття непомірної втоми.
У легеневої гіпертензії є й інші прояви, як-от важкість у правому міжребер’ї, кашель, задишка, випинання живота. Часто високий тиск у легенях супроводжує чи хронічне обструктивне захворювання легенів, чи нічне апное (зупинку дихання уві сні). Визначити причину втоми саме у вас і обрати шлях терапії може сімейний та/або профільний лікар.

Депресивний розлад

Він також може бути причиною втомлюваності, сплутаності думок, апатії, важкості в доборі слів, прийнятті рішень, переживанні емоцій. Емоційна, фізична чи когнітивна втома є одним із діагностичних критеріїв великого депресивного епізоду. І так, хороший сімейний лікар може запідозрити й діагностувати депресивний розлад. Для цього потрібні щонайменше уважність до пацієнта та опитувальник Бека – набір питань, за якими діагностують депресивний та тривожний розлади.

Лікування депресивного епізоду – тривалий процес, що потребує ведення психіатром і бажано ще й психотерапевтом. Це допоможе запобігти появі соматичних хвороб.

За матеріалами МОЗ України.

Інна НОВИК.

Читайте також: Волиняни хворіють на грип та ГРВІ.

Реклама Google

Telegram Channel