Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Заплати і повертайся: ухилянтам можна буде в’їхати в Україну

Як гадаєте, багато буде охочих платити такі «штрафні» гроші?

Фото із сайту zn.ua.

Заплати і повертайся: ухилянтам можна буде в’їхати в Україну

В нашій країні відмовилися суворо карати військовозобов’язаних, які незаконно виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року

Спочатку влада мала наміри повернути ухилянтів насильно, але потім прийшло розуміння, що на це підуть роки праці юристів й купа грошей.

Згодом у Президента зрозуміли, що після перемоги нашу країну може чекати «демографічна прірва», і вирішили не карати ухилянтів, які не порушили закон.

Зараз у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 8029, який передбачає право на в’їзд в Україну при сплаті внесків.

Згідно з документом, чоловіки, які проживають за кордоном, мають заплатити  понад 25 тисяч гривень за кожен місяць перебування там для того, щоб повернутися в Україну.

Це стосується військовозобов’язаних, які залишили країну після 24 лютого 2022 року. Норма статті передбачає добровільну сплату такої суми, але водночас повернутися додому буде можливо тільки за умови сплати внесків.

Тобто, якщо на кордоні ухилянти не зможуть підтвердити наявність підстав для відстрочення від військової служби під час мобілізації, то повинні переказати на спецрахунок 25 890 гривень за кожний місяць перебування за кордоном під час дії воєнного стану.

Чоловіки, які перебувають за кордоном, мають заплатити понад 25 тисяч гривень за кожен місяць перебування там для того, щоб повернутися в Україну.

У владі також придумали, як найпростіше та найшвидше знайти тих, хто ухиляється від мобілізації. Тепер законне право вручати повістки надано працівникам ЖЕКів та ОСББ.

«Представники ОСББ та ЖЕКів мають право вручати повістки. ТЦК направляє розпорядження про вручення. І вони ходять по квартирах з готовими виписаними повістками. Тобто вони їх не виписували, вони їх приносили», – розповіла в інтерв’ю «Фактам» юрист Поліна Марченко.

Але при цьому важливо, щоб повістка була адресною, тобто призначена конкретній особі – із зазначенням імені та прізвища військовозобов’язаного. Крім того, на ній обов'язково повинен бути підпис представника ТЦК.

Після передачі комунальником повістки військовозобов’язаний підписує документ. Таким чином, він підтверджує його отримання. У разі відмови 
прийняти документ працівник ЖЕКу повинен скласти акт про це зі свідками. Якщо комунальний працівник просто помістив повістку до поштової скриньки, то документ можна проігнорувати.

Поліна Марченко також розповіла: якщо громадянин отримав повістку і не з’явився до ТЦК, він має сплатити адміністративний штраф у розмірі майже 2 тисячі гривень.

Крім того, за повторну неявку можна отримати покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років. Таке покарання передбачено статтею 337 Кримінального кодексу України «Ухилення від військового обліку чи навчальних (спеціальних) зборів».

Марта САЛО.

Читайте також: У Ковелі учасник бойових дій та дитина-сирота отримають квартири.

Реклама Google

Telegram Channel