Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Джордан Шевченко: «Для мене важливо, що я – українець»

«Я поки що не можу з татом повністю говорити українською».

Фото із сайту tabloid.pravda.com.ua.

Джордан Шевченко: «Для мене важливо, що я – українець»

Старший син футболіста Андрія Шевченка народився в Італії, жив в Англії, а освіту зараз здобуває у Сполучених Штатах Америки у відомому Єльському університеті. 29 жовтня хлопцеві виповнилось 19 років

Джордан Шевченко каже, що пишається тим, що він – наполовину українець. і розповідає, що його улюблене місце в Києві – стадіон «Олімпійський».

Вирішальним для самоідентифікації як українця для нього стало повномасштабне вторгнення росії в Україну. «До цього я не дуже підтримував свою українську сторону, але як тільки почалась війна, я відчув, що це мій обов’язок, –  розповів хлопець «Голосу Америки». – Українцям необхідно згуртуватись і показати, чому ми важливі, як країна, чому ми важливі, як народ».

Єльський університет не має українських студій, тому навчальний заклад домовився про онлайн-уроки з української мови для своїх студентів у Колумбійському університеті. Разом з іншими українську мову опановує і Джордан. Також він вивчає історію України завдяки лекціям всесвітньо відомого історика Тімоті Снайдера.

Вирішальним для самоідентифікації як українця для Джордана стало повномаcштабне вторгнення росії в Україну.

«Я не розумів, що більшу частину своєї історії Україна перебувала під впливом зовнішніх сил: Річ Посполита із заходу, Московія зі сходу, а потім османи з півдня. Усі воюють за цю землю. І це в певному сенсі майже повторюється, бо ми маємо цю зовнішню силу, яка намагається претендувати на наші землі, поставити під загрозу свободу. Але ми не підемо без бою», – говорить він.

А ще Джордан – волонтер Українського дому в Єлі, він відповідає за збір коштів: «Я допомагав це татові робити, робив це сам у школі. Ми маємо свій стіл на кампусі, розповідаємо про війну і збираємо пожертви. І в обмін на них ми даруємо наклейки, ручки, листівки – все, що стосується України, як подяку за підтримку».

Джордан каже, що батько пишається тим, що він вивчає українську мову і займається волонтерством. «Я поки що не можу з татом повністю говорити українською, використовую лише по кілька слів у розмові. І думаю, що для нього це показує, що я беру ініціативу. Для мене важливо, що я – українець і я нарешті підкріплюю це діями», – говорить хлопець.

Джордан каже, що хоче використати своє навчання в Єлі, щоб допомагати Україні знаннями та зв’язками у відбудові.

Нагадаємо, Джордан – старший син Крістен Пазік та Андрія Шевченка. Подружжя виховує ще трьох синів: 16-річного Крістіана, 11-річного Александра та 9-річного Райдера-Габріеля.

Марта САЛО.

Реклама Google

Telegram Channel