Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
«Тиск уже не визначався»: львівські лікарі врятували бійця з розривом сонної артерії

На знімку видно білий уламок трикутної форми, який і розірвав сонну артерію.

Фото: Тарас Кобза.

«Тиск уже не визначався»: львівські лікарі врятували бійця з розривом сонної артерії

З таким ушкодженням виживають одиниці

Це сталося в одній із прифронтових лікарень. Медики витягнули з того світу 30-річного капітана, який отримав важке поранення на передовій. Уламок снаряда влучив у плече, пройшов через усю шию, розірвав сонну артерію і зупинився під щелепою. З таким пораненням виживають одиниці.

До прифронтового шпиталю захисника доставили у критичному стані, тиск уже не визначався. Йому провели реанімаційні заходи і після стабілізації стану терміново обстежили: зробили рентген голови, шиї та грудної клітки, УЗД сонних артерій.

Як пояснили судинні хірурги у Львові, пацієнтів із ушкодженням сонної артерії врятувати дуже складно, вони можуть померти буквально за 5–10 хвилин через велику крововтрату або отримати інсульт. Капітан потрапив до прифронтового шпиталю через декілька годин після поранення. Його, за словами хірурга, врятувало те, що на місці розриву сонної артерії утворилися тромби (захисна реакція організму), які закрили просвіт судини і дещо сповільнили кровотечу. Але він втратив багато крові.

Захисника прооперували, відновили цілісність сонної артерії, дещо стабілізували його стан і скерували для подальшого лікування у медзаклад Дніпра. Колеги звідти повідомили, що захисник живий і почувається непогано. Він уникнув інсульту, йому забрали уламок, що застряг під щелепою, і зараз він проходить лікування.

Одужуй, воїне!

Лія ЛІС.

Читайте також: ««Вовк може полювати і наодинці», - генерал Хоренко».

Реклама Google

Telegram Channel