Курси НБУ $ 39.81 € 43.26
Вперше в історії чоловікові пересадили ціле око

Чоловік отримав очне яблуко разом із кістками очної ямки та всіма навколишніми тканинами, включно із зоровим нервом.

Фото: reuters.com.

Вперше в історії чоловікові пересадили ціле око

Американські хірурги зробили прорив у медицині: їм вдалося трансплантувати пацієнтові ціле очне яблуко разом із частиною тканин обличчя. Операція насамперед мала сприяти косметичному ефекту, однак успішне приживлення органа дає надію, що чоловік навіть зможе бачити донорським оком

Трансплантацію зробили 46-річному американському ветерану Арону Джеймсу, який працював монтером високовольтних ліній електропередачі. Одного дня на роботі, ще у 2021-му, він випадково торкнувся обличчям провода під високою напругою, внаслідок чого його тіло уразили 7 200 вольт. Чоловік вижив, але втратив ліву, домінантну руку нижче ліктя, ніс, губи, передні зуби, підборіддя до кістки та ліву щоку.

Через два місяці після нещасного випадку Джеймса сконтактували з командою лікарів Нью-Йоркського університету, які вирішили допомогти пацієнтові, що був надзвичайно мотивований на відновлення й повернення повноцінного життя. Спершу йшлося про трансплантацію частини обличчя, але після того, як через сильний біль довелося видалити ліве око, лікарі подумали і про пересадку очного яблука. Дотепер таких операцій не проводили, але оскільки пацієнт у будь-якому разі мав пройти трансплантацію та вживати препарати для пригнічення імунітету, то ризики від спроби оцінили як невисокі. Водночас за умови успіху вдалося б досягти суттєво кращого косметичного ефекту.

Дотепер таких операцій не проводили, але оскільки пацієнт у будь-якому разі мав пройти трансплантацію та вживати препарати для пригнічення імунітету, то ризики від спроби оцінили як невисокі. 

Операція, яку провели у травні цього року, тривала 21 годину. Працювали більш ніж 140 медиків у двох операційних: одна команда вилучала око Арона та готувала його до трансплантації, інша видаляла око та тканини від донора. Протягом року цю процедуру неодноразово репетирували, щоб синхронізуватися в часі і не допустити простоювання донорських тканин, яке знижує їхню виживаність. Зрештою лікарі успішно трансплантували пацієнтові частково обличчя з носом, лівими повіками та бровою, частиною черепа, щокою, тканинами під правим оком, зокрема м’язами, судинами та нервами. У цьому їм допомогла сучасна технологія 3D-комп’ютерного хірургічного планування, що враховувала індивідуальні особливості тканин пацієнта для якнайкращого результату.

Окремо чоловік отримав очне яблуко разом із кістками очної ямки та всіма навколишніми тканинами, включно із зоровим нервом. Зоровий нерв є ключовою сполучною ланкою між оком і мозком, що забезпечує зір. Щоб посприяти його відновленню, лікарі ввели у нього стовбурові клітини, добуті з кісткового мозку того ж донора. Вони мають можливість замінити пошкоджені чи нефункціональні клітини.

Очікування лікарів від трансплантації очного яблука були навіть перевершені. Вони сподівалися, що орган проживе щонайменше 90 днів, але минуло вже п’ять місяців. Ба більше, лікарі відмітили, що рогівка у чудовому стані і сітківка добре постачається кров’ю. Це дає надію на те, що з часом пацієнт зможе бачити донорським оком.

За матеріалами «Reuters», «Nauka.ua», «Langone Health».

 
Telegram Channel