Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Чому страви в горщиках мають особливий смак

Фото із сайту uyut.in.ua.

Чому страви в горщиках мають особливий смак

На жаль, цей глиняний посуд сучасні господині рідко дістають із найдальших полиць. А даремно

Страви в горщиках – це дуже зручно і зовсім не складно. Продукти в них прогріваються повільно і рівномірно, їжа не пригоряє, а смак і запах має неймовірний.

Приготувати у такий спосіб можна практично будь-що: м’ясо, рибу, гриби, овочі... Пропонуємо кілька правил, завдяки яким наїдки в горщиках вийдуть неперевершеними.

  • М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку, тож доливати в них додаткову рідину не потрібно. Вода доречна, якщо до складу страви входять крупи, які вбирають вологу.
  • Процес приготування їжі в горщику вимагає більше часу, ніж на плиті або просто в духовці. Адже температура запікання не повинна перевищувати 180 градусів. Якщо ви не відварювали і не смажили інгредієнти попередньо, то готувати будь-яку страву потрібно не менше години. Краще – більше.
  • Якщо ви кладете продукти в горщик шарами і не використовуєте води та інших рідин, то враховуйте, що верхній шар у процесі приготування може підсихати. Тому зверху краще покласти соковиті овочі (помідор, цибулю, моркву) або шматочок сала.

До слова, горщики годяться не тільки для того, щоб у них готувати. Їх можна використовувати і для подачі, наприклад, борщу, локшини з курячим бульйоном або вареників. Подані в горщиках, вони здаються смачнішими, ніж у тарілках. Така-от кулінарна психологія! Хоча за етикетом страви, приготовані в горщику, слід перекладати на тарілку.

М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку і не потребують додаткової рідини. 

Однак варто зважати, що горщики являють собою дуже специфічний посуд. Тож, використовуючи їх, потрібно враховувати певні правила.

  • Щоб страва була соковитішою, потримайте глиняний горщик 15‒20 хвилин у холодній воді, нехай пори посуду вберуть вологу. Нові, ще жодного разу не використовувані горщики вимочіть близько години у холодній воді з додаванням 1 ч. л. соди.
  • Готувати у глиняних горщиках можна тільки в духовці або пічці, але в жодному разі не на конфорках.
  • Глиняний горщик завжди потрібно ставити в холодну духовку, поступово збільшуючи температуру, оскільки в уже прогрітій духовці він може тріснути. Якщо вже вкрай необхідно пришвидшити процес за рахунок раніше розігрітої духовки, то попередньо підігрійте продукти або хоча б воду, яку доливаєте до страви. Ставте горщик на нижню полицю духовки, так буде легше його дістати. Виймаючи горщик з печі або духовки, не ставте його на занадто холодну поверхню, дайте йому трохи охолонути на дерев’яній підставці.
  • Для миття горщиків краще використовувати м’яку губку, адже мочалка з проволоки або жорсткий йоржик можуть подряпати поливану поверхню посуду. Щоб відмити жир, налийте в горщик холодну воду. Додайте 0,5 ч. л. оцту, накрийте кришкою, поставте в холодну духовку і нагрівайте, поступово збільшуючи температуру. За пів години вийміть посуд, дайте йому остигнути, а потім прополощіть.
  • Не рекомендується використовувати для миття горщика мило або миючі засоби: вони можуть всотатися у глину й під час наступного використання посуду перейти у їжу, що готується. Тому краще залиште горщик на ніч, наповнивши розчином соди (1‒4 ст. л. на одиницю посуду). Сода допоможе позбавитися запахів і освіжить горщик після приготування занадто духмяних продуктів.

Читайте також: Постимо смачно: найкращі рецепти.

Реклама Google
 

Telegram Channel