Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині журналісти заховали... гільйотину

А вам слабо відгадати заховане?

Фото із сайту volyn.com.ua.

На Волині журналісти заховали... гільйотину

Увага, конкурс інтелектуалів!

Дешево, надійно і практично – це... гільйотина.

Уявіть собі, що Грицько Гарбуз уже пробував копати м’яча, хоч і ще бігав під стіл, а у Франції – супер-пупер-демократичній Франції – ще відтинали голови. Адже останньою людиною, страченою там на гільйотині 10 вересня 1977 року, був туніський іммігрант Хаміда Джандубі, засуджений на смерть за тортури своєї 21-літньої знайомої. А з диких країн на кшталт Ірану і Іраку ще й зараз час від часу ми отримуємо відео з відтинанням голови – і хочемо, щоб так вчинили з путіним...

Як інформує Вікіпедія, останній державний кат Франції Марсель Шевальє помер зовсім недавно – у 2008 році. Шевальє, який успадкував посаду державного ката від свого дядька, мав намір згодом передати її своєму синові Еріку, який працював помічником на стратах, що проводилися батьком.

Однак трудова династія французьких катів перервалася у зв’язку зі скасуванням професії – у 1981 році президент Франції Франсуа Міттеран підписав закон, який скасовує застосування смертної кари в країні... І хоч відповідь ми вже озвучили, читайте ще раз, як ми заховали для більшості з вас «важкий косий ніж, який по напрямних із висоти 2–3 метрів падав на зафіксовану спеціальним пристроєм шию засудженого».

«Гранатобуз із секретом» – 41 (2023)

Добрими намірами вимощена дорога до пекла... Цьому чоловіку приписують винайдення одного предмета, який урівняв і багатих, і бідних. Щоправда, пан просто запропонував активно використовувати цей предмет, який уже був винайдений, заради гуманної мети. Але коли предмет назвали на його честь, дуже запротестував. І справді, був період, коли назва предмета перекочувала до іншої людини. Але це було ненадовго. Зрештою, і зараз цей предмет називають його іменем. А тоді родичам псевдовинахідника довелося змінювати прізвище. А ось людям, які безпосередньо працювали з цим предметом, – навіть і фах.

Родичі Жозефа Гійотена довгий час намагалися домогтися перейменування гільйотини (деякий час її й називали «Луїзеттою» або «Маленькою Луїзон» на честь доктора Антуана Луї, який створив її ескіз, але ця назва не прижилась), проте зазнали невдачі, після чого вирішили змінити прізвище.

Асоціативний ряд: «антиборщ», віспа, «родич потяга», публіка, ін’єкція, куля, «вітер великого чорта», «антивогонь», «брат сполучника», медицина, «героїня» смачної приказки...

Що за предмет ми заховали сьогодні у гранатобузі?

І ще трохи про гільйотину. Винахід її помилково приписують доктору Жозефу Гійотену, який лише запропонував її використання під час Французької революції (вперше застосовано 1792 року), хоча як знаряддя для здійснення смертної кари гільйотина існувала до того часу вже декілька сторіч. Усупереч легенді, сам ініціатор створення гільйотини не гільйотинований, а помер своєю смертю 1814 року. Родичі Жозефа Гійотена довгий час намагалися домогтися перейменування гільйотини (деякий час її й називали «Луїзеттою» або «Маленькою Луїзон» на честь доктора Антуана Луї, який створив її ескіз, але ця назва не прижилась), проте зазнали невдачі, після чого вирішили змінити прізвище.

«Гранатобуз із секретом» – 42 (2023)

Сьогодні маєте спробувати себе в ролі поета і вписати три пропущені в поезії лексеми, одна з яких і буде захованим словом, котрим характеризують неймовірну щирість, хоча водночас, буває, й нещирість.

Вже сад осінній сніг на ноги взув і дикий холод бігає межею...
Ховаюся в калинову (пропущене слово),
бо щось у неї (пропущене слово) за (пропущене слово).

Що за слово ми заховали?

Замість відповіді просто процитуємо поезію волинської поетеси Тетяни Яков’юк:

Вже сад осінній сніг на ноги взув
і дикий холод бігає межею...
Ховаюся в калинову сльозу,
бо щось у неї важко за душею.

Хто з наших читачів дав правильні відповіді на запитання 41-го туру – «гільйотина» і 42-го – «сльоза», а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 42 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу).

А нам час задавати нове завдання – уже передостаннього туру цьогорічної нашої вікторини.

«Гранатобуз із секретом» – 44 (2023)

Сьогодні в гранатобузі ми заховали слово-звертання з відомого майже всім українцям твору. Щоправда, більше ми знаємо його другу частину. І в цьому шедеврі є аж чотири його брати по «не членах речення», але нас цікавить перший. Асоціативний ряд із ним: твір Тараса Шевченка, футбольна речівка, статуя, гіркота, пісня на слова Андрія Малишка, тварина, героїня Лесі Українки...

Що за слово ми заховали у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 12 грудня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

Приємних вам пошуків без повітряних тривог! І не забудьте запропонувати своїм поштарям: «Хочу передплатити «Цікаву газету на вихідні»!». Ваша передплата – це інформаційні снаряди по путіну!

Читайте також: Волинянин збив три «Шахеди».

Реклама Google

Telegram Channel