Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
І в 100 літ залишався активним політиком

Фото із сайту president.gov.ua.

І в 100 літ залишався активним політиком

На 101-му році життя помер легендарний американський дипломат Генрі Кіссінджер

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з Генрі Кіссінджером, Нью-Йорк, вересень 2023 року.
Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з Генрі Кіссінджером, Нью-Йорк, вересень 2023 року. 

Перед смертю погостював у Сі Цзіньпіня

Він був «батьком» відновлення американо-китайських відносин у 1970-х роках, миру у В’єтнамі і «розрядки» з москвою. Будь-якого із цих звершень досить, щоб увійти в історію. Вже без офіційної посади, проте з величезним багажем зв’язків та знань намагався вплинути на хід війни росії проти України – пропонував план приєднання Києва до НАТО з гарантіями безпеки, однак в обмін за відмову від Донбасу та Криму.
А у віці 100 років Кіссін­джер намагався вдруге за життя налагодити відносини Китаю та США й навіть їздив для цього до Пекіна. «Ми ніколи не забудемо наших старих друзів і не забудемо ваш історичний внесок у розвиток американо-китайських відносин та дружби між двома народами», – казав тоді китайський лідер Сі Цзіньпін.

А експерти гадали, чи вдасться Кіссінджеру вдруге за життя досягти прориву в американо-китайських відносинах. Уже через чотири місяці лідер Китаю приїхав до США та зустрівся з президентом Джо Байденом – керівники країн домовились про відновлення мінімального рівня співпраці у низці важливих сфер.

Нобелівську премію миру отримав, але план на 100% не спрацював

Кіссінджер народився в Німеччині, але коли йому було 15 років, його сім’я втекла до США від нацистів.

У 1943-му його призвали в армію і завдяки знанню німецької мови взяли до розвідки. Упродовж 1945–1946 років він займався денацифікацією і розшуком колишніх есесівців. Згодом Кіссінджер закінчив Гарвард, спочатку робив кар’єру університетського професора, а потім успішно працював із кількома президентами США.

Вже без офіційної посади, проте з величезним багажем зв’язків та знань намагався вплинути на хід війни росії проти України – пропонував план приєднання Києва до НАТО з гарантіями безпеки, однак в обмін за відмову від Донбасу та Криму.

У 1973 році Генрі Кіссін­джер отримав Нобелівську премію миру за розробку підписаної 13 червня Паризької угоди щодо В’єтнаму, яка передбачала припинення вогню, виведення американських військ і мирне об’єднання двох частин країни на основі вільних демократичних виборів. Важкі переговори тривали чотири роки.

Правда, в квітні 1975 року «мир» закінчився збройним захопленням Півдня Північчю і встановленням комуністичної диктатури. Критики стверджували, що з урахуванням кінцевого результату Нобелівський комітет дещо поквапився, пише ВВС.

Україні пропонував відмовитись від Криму

У травні 1972 року відбулася найбільш знакова подія «розрядки» – офіційний візит Річарда Ніксона в СРСР. Американський президент, окрім москви, відвідав Ленінград і Київ. Це був перший в історії приїзд лідера Сполучених Штатів до СРСР, не рахуючи участі Франкліна Рузвельта в Ялтинській конференції. Але реальним організатором візиту і ключовим переговірником з американської сторони був Кіссінджер, як і на всіх інших самітах до 1975 року.

Генрі Кіссінджер неодноразово зустрічався з володимиром путіним, останній раз – 3 лютого 2016 року у москві.

У грудні 2022 року Кіссін­джер спробував просунути план миру після повномасштабного вторгнення росії в Україну. У колонці для видання The Spectator він запропонував, що для початку мирного процесу рф повинна вивести свої війська з територій, які Україна контролювала станом на 24 лютого 2022 року.

Крім того, він перший заявив, що такий мирний процес повинен був неодмінно пов’язати Україну з НАТО на специфічних умовах. Фактично це була пропозиція членства України (чого раніше Кіссінджер не хотів) в НАТО з гарантіями безпеки тільки для частини територій – без Криму та Донбасу.

Через рік така ініціатива знову на порядку денному – низка колишніх і нинішніх діячів НАТО та західних країн також припускають план членства України в НАТО з гарантіями безпеки тільки для територій, які контролює Київ.

Але, як і в 2022-му, у 2023 році росія та путін не готові поступатись уже захопленими територіями.

Реклама Google

Telegram Channel