Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
«Висипали у Польщі зерно на дорогу, бо не було  в поляків Голодомору...»

«Учасники протесту не пустили транспорт далі, а в один момент відкрили причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу».

Фото із сайту ukr.net.

«Висипали у Польщі зерно на дорогу, бо не було в поляків Голодомору...»

«Не знають вони, що розкидати хліб – це гріх...», «То їм путін проплатив за протести...» – не один такий дзвінок від обурених читачів отримали ми протягом останніх днів

 

 Хотіли перевірити на вміст заборонених речовин?

Шокуючий факт, коли 11 лютого перед пунктом пропуску «Ягодин – Дорогуськ», де був протестувальниками заблокований рух вантажівок, польські фермери висипали зерно з кількох українських фур, вразив багатьох.

За даними польського видання RFM 24, справу розслідує поліція і вже порушено кримінальну справу.

Відомо, що учасники акції протесту зупинили три українські вантажівки та висипали зерно на дорогу. Це сталося орієнтовно об 11:30 на державній дорозі № 12 до прикордонного переходу в Дорогуську.

«Після оформлення до Польщі в’їхали три вантажівки під керуванням громадян України. Учасники протесту не пустили транспорт далі, а в один момент відкрили причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу. Водії повернули назад в бік України», – сказала польським ЗМІ комісарка поліції у Хелмі Ева Чиж.

У поліції додали, що з’ясовують подробиці події та вилучають докази.

А ось польський портал farmer.pl повідомив, що фермери відібрали проби висипаного зерна та нібито мали надати їх на перевірку на вміст заборонених речовин. Також сайт додав, що на тлі дій польських протестувальників українські водії починають висловлювати незадоволення – кілька десятків українців намагалася прорвати блокаду поляків. Ситуація у пункті пропуску залишається напруженою...

«Усе у вас дешевше, а в нас – війна, нам потрібна границя...»

А в рамках акції протесту, що розпочалася 12-го лютого біля міжнародних пунктів пропуску «Устилуг – Зосин», польські фермери заявили, що не планують перешкоджати руху легкового транспорту, автобусів і вантажівок до 3,5 тонн. Про це в коментарі «Суспільному Луцьк» розповіла речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

З її слів, станом на 13:00 12-го лютого накопичення легкових автомобілів на виїзд з України та в’їзд із території Польщі не фіксували. «Через пункт пропуску «Устилуг – Зосин» можуть слідувати, окрім легкових та автобусів, також вантажні автомобілі до 7,5 тонн, а також порожні вантажівки понад 7,5 тонн на виїзд з України. На виїзд близько 10 вантажівок», – зазначила речниця загону.

На міжнародному пункті поблизу польського «Зосина» страйкарі блокують рух, проте легкові автомобілі пропускають, розповів водій Андрій, який перетнув кордон легковою автівкою. З його слів, українським керманичам вантажівок, які повертаються після проходження митниці, блокують виїзд на території Польщі.

«Машини збираються, стоять, тракторів багато. А перед Зосином взагалі насипано сіна, шин. Проблеми є… З машин п’ять точно, які пройшли усі контролі, митниці – виїхали за кордон, можуть їхати далі в Польщу, але їх не впускають», – сказав чоловік.

Через заблокований пункт пропуску «Устилуг – Зосин» 12 лютого повернувся з Польщі в Україну водій Олександр. Чоловік розповів: його пропустили, адже він рухався легковим автомобілем.

По радіо в них кажуть, що з України йде дешевий цукор.

«Ми об’їжджали поміж людей, поміж якихось коліс. По радіо в них кажуть, що з України йде дешевий цукор. Я просто з поляками, з поліцією говорив, кажу: «Чекайте, ваше м’ясо дешевше, яблука дешевші…Усе у вас дешевше». У нас в країні війна, нам потрібна границя. Тобто у них не про зерно мова йде», – сказав чоловік.

Виступають проти продовження безмитного ввезення української продукції

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal (Європейський зелений курс – це набір політичних ініціатив, висунутих Європейською Комісією із загальною метою зробити Європейський континент кліматично нейтральним до 2050 року. – Ред.), імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

До слова, днями угорські фермери влаштували протест біля КПП «Захонь» на кордоні з Україною, виступаючи проти рішення Єврокомісії щодо продовження безмитного ввезення української продукції ще на рік.

Василина СМЕТАНА.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel