Курси НБУ $ 40.65 € 43.55
Золотиста крупа, що здобуває все більшу популярність

Булгур прекрасно засвоюється організмом.

Фото із сайту avrorra.com.

Золотиста крупа, що здобуває все більшу популярність

Багато хто залишає поза увагою булгур на полицях магазинів, бо не знає, що з ним робити. Насправді страви з нього смачні й різноманітні – у східній, середземноморській, індійській, кавказькій, китайській кухнях вони є доволі звичними.Отримують цю крупу із твердих сортів пшениці, яку піддають термічній обробці, потому сушать на сонці, видаляють висівки, а зерно перемелюють до потрібної фракції

Турецький суп

Без такого наїдку в цій азійській країні не обходиться жодне весілля, саме тому його називають «супом нареченої»

Інгредієнти: 120 г булгуру, 1,5 л води, 100 г сочевиці червоної, 1 ч. л. куркуми, 1 цибулина, 1 ст. л. олії, 2 помідори, сіль до смаку, пучок петрушки.

Приготування. У каструлю влити воду, всипати промиту сочевицю і закип’ятити, тоді додати булгур, знову довести до кипіння і варити майже до готовності, зменшивши вогонь. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати 2–3 хвилини на олії і покласти в суп. Томати ошпарити, зняти шкірку, покраяти маленькими кубиками й додати в каструлю, проварити 3 хвилини, посолити і всипати куркуму. Закрити кришку і варити суп до м’якості булгуру та сочевиці. Готову страву посипати зеленню.

Каша з помідорами, морквою і цибулею

Соковита, ситна й ароматна, вона урізноманітнить повсякденне меню

Інгредієнти: 200 г булгуру, 1 цибулина, 1 морквина, 2–3 помідори, 2–3 зубчики часнику, 0,5 ч. л. меленої паприки, 0,5 ч. л. сушеного чебрецю, по щіпці червоного і чорного меленого перцю, кілька гілочок петрушки, 2–3 ст. л. олії, сіль до смаку.

Приготування. Булгур ретельно промити, залити 300 мл окропу і залишити на 30 хвилин, щоб крупа набухла. Помідори ошпарити на 3–5 хвилин, потім занурити в холодну воду і зняти шкірку. Цибулю почистити, промити й нарізати дрібними кубиками. Моркву потерти на крупній тертці. У глибокій сковороді на олії обсмажити цибулю протягом 3 хвилин, додати моркву і готувати ще 3 хвилини. Заправити пропущеним через прес часником і дрібно покраяними помідорами, перемішати і тушкувати 2–3 хвилини. Перекласти в сковороду розпарений булгур, додати спеції і сіль. Усе добре перемішати й тушкувати під кришкою 10 хвилин. Петрушку промити, обсушити паперовим рушником, дрібно посікти, всипати у сковорідку, перемішати і вимкнути вогонь.

Булгур із квасолею та овочами

Консервовану квасолю можна замінити відвареною, однак її потрібно попередньо замочити, тож на приготування страви знадобиться більше часу

Інгредієнти: 1 банка консервованої червоної квасолі (400 г), 200 г булгуру, 1 болгарський перець, 1 перець чилі, 1 кабачок, 1 невелика морквина, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 1,5 скл. кип'яченої води, сіль, паприка – до смаку.

Приготування. На пательні розігрійте оливкову олію. Наріжте часник та обсмажте, щоб олія увібрала його аромат. Часник виберіть зі сковороди, натомість викладіть порізану соломкою моркву, обсмажте на сильному вогні протягом 2 хвилин, додайте покраяний соломкою перець і півкільцями кабачок. Готуйте 3–4 хвилини, тоді всипте до овочів булгур та обсмажте хвилину-дві. Влийте в пательню гарячу воду, посоліть, додайте паприку, перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте на середньому вогні чверть години. Коли булгур приготується, додайте квасолю з банки разом із соусом, добре вимішайте і протушкуйте ще 5 хвилин.

Котлети з булгуру

Ситні й ароматні, вони є ідеальною стравою для посту і сподобаються вам анітрохи не менше, ніж м'ясні

Інгредієнти: 1 скл. крупного булгуру, 3 скл. води, 250 г моркви, 1 великий червоний солодкий перець, 130 г капусти кольрабі, 2 червоні цибулини, 1 зубчик часнику, чорний і каєнський перець, сіль до смаку, оливкова олія (для смаження), кукурудзяне борошно (для панірування).

Приготування. Промийте булгур, залийте його 3 склянками води і доведіть до кипіння. Посоліть, варіть на середньому вогні до випаровування рідини. Окремо відваріть моркву, почистіть і поріжте. Перець розріжте навпіл і запечіть у духовці, потому перекладіть на 10 хвилин у пакет, після чого зніміть з нього шкірку. Цибулю покрайте соломкою та обсмажте в 2 столових ложках олії. Очистіть і наріжте кольрабі. Двічі пропустіть через м'ясорубку булгур, кольрабі, моркву, перець, обсмажену цибулю і часник. Перемішайте і додайте спеції за смаком. Сформуйте з отриманої маси котлетки, запаніруйте їх у кукурудзяному борошні та обсмажте з обох боків на оливковій олії до золотистої скоринки.

Читайте також: «17 лютого: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google

Telegram Channel