Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Державна цифрова телемережа МХ-7:  що це та як підключитися

«Дивіться наше – українське!»

Фото із сайту nrada.gov.ua.

Державна цифрова телемережа МХ-7: що це та як підключитися

У Волинській області віднедавна почалося тестове мовлення телемережі МХ-7. Це безоплатний додатковий пакет каналів цифрового ефірного телебачення

На відміну від наявного цифрового телебачення, ця мережа:

• транслюється на хвилях метрового діапазону, які краще огинають перешкоди;

• спеціально спроєктована, щоб покрити території, де були проблеми з прийомом телесигналу, особливо в прикордонні.

Для кого потрібна телемережа МХ-7? Перш за все, для тих, хто хоче користуватися цифровим наземним ТБ, але зараз має проблеми з прийомом сигналу наявної 
мережі.

Щоб прийняти сигнал телемережі, потрібні:

• власне телевізор;

• тюнер DVB-T2 (вбудовані у більшість сучасних телеприймачів; для телевізора старої моделі може знадобитися окремий тюнер-приставка);

• телеантена (зовнішня чи внутрішня).

Якщо ви зараз користуєтеся цифровим ефірним телебаченням, але сигнал слабкий та/чи часто пропадає – спробуйте підключитися до телемережі МХ-7. 

Для цього просто запустіть режим автопошуку каналів у меню тюнера (якщо він окремий) чи телевізора. Як саме це зробити – вказано в інструкції до вашої моделі обладнання.

Якщо все вийде, у вас на телевізорі додатково з’являться канали мережі МХ-7. Наразі їх 7. Оскільки мережа працює у тестовому режимі, їхній перелік та кількість з часом можуть змінюватися. 

Найкраще для прийому телесигналу МХ-7 підійде антена метрового діапазону. 

У віддалених населених пунктах краще використовувати антени зовнішні. І монтувати їх якнайвище.

Це, наприклад, старі антени для прийому аналогового ТБ, які у багатьох збереглися.

Також підходять вседіапазонні антени, які багато хто використовував для прийому цифрового ТБ раніше. Наприклад, так звані «польські», дуже поширені у домогосподарствах.

На практиці, на невеликій відстані від передавача, сигнал можна прийняти і на дециметрові антени, а також на примітивні штирьові.

Чим далі ви від телевежі і чим більше перешкод на шляху до неї, тим гірший буде прийом на внутрішню антену, незалежно від її типу. У віддалених населених пунктах краще використовувати антени зовнішні. І монтувати їх якнайвище.

Тюнер має бути стандарту DVB-T2. Якщо купуєте тюнер –   переконайтеся, що його вихідні роз’єми підходять до вхідних роз’ємів вашого телевізора. В іншому випадку конкретна модель тюнера та його ціна не мають значення, вони можуть впливати лише на додаткові функції, а не на прийом телесигналу.

Лілія БОЙКО, представник Національної ради у Волинській області.

Реклама Google

Telegram Channel