Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинська журналістка: я не просила Машу Єфросиніну творити російський контент

Уряд затвердив стратегію, яка передбачає, що до 2030 року 80 відсотків українців розмовлятимуть в побуті українською.

Волинь-нова

Волинська журналістка: я не просила Машу Єфросиніну творити російський контент

Навіть у час найстрашнішої війни частка україномовного продукту у нас – лише 55 відсотків. А путін, нагадаю, прийшов визволяти «рускоязичних»

Усе, що українці виборювали століттями на право існування: мови, віри, культури, історичної пам’яті, надважкою ціною повертаємо та відновлюємо сьогодні. 

Прослідкувати настрої жителів нашої держави можна у соцмережах, де під дописами про важливість мови та культури виникають «перепалки» типу «какая разніца» і «причьом тут ето». Мене ж дивує одне: чому російськомовні так шукають собі виправдання, чому не дивляться у корінь проблеми та не зазирають у глибину історії? Адже всі факти нині можна знайти у вільному доступі. Українська мова свого часу пережила 134 заборони! І це – лише офіційно. Довгий час, що там казати, ще донедавна, над нею насміхалися, мовляв, це – мова простаків із села. Тепер прийшла пора зробити мовою насмішки московитську. 

Днями Уряд затвердив стратегію, яка передбачає, що до 2030 року 80 відсотків українців розмовлятимуть в побуті українською.

15 березня була схвалена Державна цільова національно-культурна програма забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. До 2030-го 100 відсотків держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою відповідно до вимог українського правопису та надавати нею публічні послуги, здійснювати публічні комунікації. В Уряді обіцяють створювати додаткові умови, аби державну мову опанували працівники бізнес-сфери, запровадити чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології. Громадян держави мають забезпечити якісним культурним українськомовним продуктом, частка якого збільшиться з 55 до 85 відсотків.

Коли мовне питання дратує людину, вона – не українець. Українська мова не може розлючувати українця, це – мова нашої Перемоги. Усі свідомі після 24 лютого 2022 року переглянули свою позицію та зробили правильні висновки. А безглузді пояснення публічних людей на кшталт Маші Єфросиніної, що у минулому був запит суспільства на російську – не проходять. Не важко здогадатись, що для таких, як вона, цей запит дорівнював більшому заробітку. Ця плата була за свободу українців – чи не так?

Я, мої друзі не просили, щоб для нас тоді творили російський контент, щоб всюди лунали російські пісні і шоу на телеекранах. Це все відбувалось стихійно і усіх затягувало у вирву московитського простору. Так, більшість тоді й не задумувалась, наскільки це небезпечно і шкідливо для нас, як для нації. Молодь ще з десяток років тому масово веселилася під російські пісні, активно спілкувалась «по-рускі», бо так – модно. Так планомірно перетворювали українців на зазомбованих. І хто б з пересічних громадян міг подумати, що через кілька років до нас у країну вдереться агресивний сусід визволяти своїх «рускоязичних». 

Споконвіків московити винищували тих, хто палко захищав Україну і українське. Це був елітоцид свідомих освічених українців, які не ведуться на пропаганду, мають критичне мислення і можуть навчити цієї правди інших. Варто згадати про «розстріляне відродження». У школі, коли ми вивчали талановитих авторів цього періоду, не усвідомлювали жахливу правду: їх розстрілювали за те, що вони творили українською мовою. Чимало жорстоких розправ чинять загарбники й сьогодні на окупованих територіях з україномовними громадянами.

Нині під прицілом московського ворога – українська мова, культура, віра. Але народ сьогодні вже не мовчить. У 2023 році отримано рекордну кількість звернень про порушення мовного закону. Зокрема, через відсутність української версії інтернет-магазинів і вебсайтів, з приводу обслуговування, невідповідність мови реклами та вивісок, закладів освіти тощо. Усього – 3692 скарги, з яких у столиці – найбільше. Тому повсякчас спостерігаючи, віримо й надіємось, що все-таки запанують у своїй країні своя мова та своя правда.

Реклама Google

Telegram Channel