Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Ребров знає, як Ісландію перемагати»

«У цьому матчі розігрувалася не просто путівка на чемпіонат Європи, а значно більше: престиж нашої країни в Європі і світі загалом».

Фото із сайту dynamomania.com.

«Ребров знає, як Ісландію перемагати»

25 років тому Сергій Станіславович у якості гравця приніс єдину – принаймні до вчорашнього вечора – перемогу України над Ісландією – 1:0. Чи вдалося йому це повторити через чверть століття в ролі тренера – ви вже знаєте. Тобто, хто поїде на Євро-2024 в Німеччину – козаки чи вікінги? 

Напередодні вчорашнього вирішального матчу колишній захисник національної збірної України, київського «Динамо» і луцької «Волині» 49-річний Владислав Ващук (на фото), який нині є бійцем ЗСУ і оборонцем нашої держави у прямому сенсі цього слова, в ексклюзивному інтерв’ю «Українському футболу» поділився очікуваннями від гри фінальної кваліфікації до Євро-2024 між «синьо-жовтою» дружиною та Ісландією 

– Проти Ісландії буде дуже важка гра. Максимально, – розпочав бесіду легендарний український захисник. – Не тішу себе ілюзіями, що переможемо легко, на класі. Майже впевнений, що вони, ісландці, гратимуть від оборони і головне, щоб українці у захисті Ісландії не зав’язли, зуміли його пройти, пробити цей частокіл ніг. Чимало може бути боротьби на другому поверсі, бо це – один зі шляхів подолання ешелонованого захисту.

Україні дуже важливо тримати протягом гри темп, не просідати. У грі проти Боснії і Герцеговини, особливо в першому таймі, наші часто глибоко сідали, давали грати опонентам, не зустрічали їх у центрі. Зрештою – і гол пропустили, бо дали багато простору Амару Дедичу, який прострілив, а Микола Матвієнко зрізав у свої ворота. Сподіваюсь, що Сергій Ребров провів серйозну роботу над помилками і вказав деяким гравцям на них.

– Це ви про Олександра Зінченка, якому перепало трохи критики від моїх колег журналістів з інших інформаційних ресурсів?

– Нижче свого рівня Зінченко у Боснії не зіграв, не погоджуюсь з критикою на його адресу. Він навіть після травми, з його досвідом, принесе більше користі Україні за свіжіших його партнерів по збірній.

...Розумієте, Зінченко – один із лідерів України. Він може повести за собою партнерів, завести, коли треба, команду. Саме такі гравці відіграють велику роль у важливих матчах, коли не завжди все вирішують швидкість чи індивідуальна майстерність, а на перший план виходить психологія. Ментально Зінченко – сильний гравець. У нього є психологія переможця. 

– Побутує думка, що переможний склад не змінюють. Як гадаєте, Сергій Ребров саме так і вчинить?

– Мало хто змінює переможний склад. Є таке. І, певно, так і буде. Єдине, можливо, зі старту розпочне гру проти Ісландії Руслан Малиновський, який класно вийшов на заміну у попередньому матчі, чи герой матчу з Боснією Роман Яремчук.

«Головне, щоб українці у захисті Ісландії не зав’язли, зуміли його пройти, пробити цей частокіл ніг».

... Боснія не була готова до двох форвардів, вони вийшли на гру з трьома захисниками, – продовжує Ващук. –  Їх тренер (Саво Мілошевич. – Авт.) вгадав, що Україна гратиме з одним нападником. Та, коли вийшов Яремчук, вони поплатилися за таку тактичну побудову. Сергій Ребров переграв свого опонента тактично, за рахунок вдало проведених замін.

І Довбик, і Яремчук – габаритні, високі нападники. Обоє добре вміють поштовхатися, зіграти на другому поверсі. Саме такі форварди й потрібні на гру проти команд типу Ісландії – силові, атлетичні. Але не думаю, що зі старту вийде дует нападників.

А ще, знаєте, дуже добре, що у нинішньої збірної України є такий гравець, як Мудрик. Михайло зі своєю швидкістю теж може зробити різницю проти кремезних ісландських гравців, які при цьому не дуже повороткі... Якщо Вітя (Циганков. – Авт.) повернеться, це буде дуже якісне посилення атакувального потенціалу для України. Навіть якщо йому не дадуть розбігтися, він постійно відволікатиме на себе гравців, а отже, – більше простору матимуть наші форварди.

– Юхим Конопля, говорячи про силу збірної Ісландії, сказав, що це – Боснія, помножена на три.

– Мабуть, у Коноплі були відмінні оцінки по математиці у школі. Вміє людина помножити на три. :) Якесь цікаве порівняння… Як на мене, то Ісландія та Боснія і Герцеговина – геть різні команди. І я не просто про назви країн.

Мова про стиль гри, якість їх гравців, тактичну побудову.

Поєдинок проти Ісландії, якщо порівняти з матчем із Боснією, буде точно в три рази важливішим. Вони будуть лягати кістками заради перемоги. І так само мають зробити і наші хлопці. У поєдинках на виліт завжди на перший план виходить характер.

– У 1999 році, майже 25 років тому, 31 березня, ви у складі збірної України теж грали проти Ісландії. І не просто грали, а забили розкішний гол у Києві. 

– Дякую. Приємно, що пам’ятаєте. Звісно, і я ту гру ніколи не забуду, бо той гол для мене так і залишився єдиним у футболці збірної України. Як про таке не пам’ятати? Шкода, тоді в Києві ми не перемогли (нічия 1:1.Авт.).

Але у виїзному матчі ми були сильніші. Серьога їм забив (Україна перемогла 1:0, дякуючи голу Сергія Рерова. – Авт.). Тож Ребров знає, як Ісландію перемагати.

Який рахунок?

Відбір до Чемпіонату Європи-2024. Кваліфікація. Плей-офф. Півфінал. Боснія і Герцеговина – Україна – 1:2 (1:0 – Матвієнко, 57 хв., автогол; 1:1 – Яремчук, 85; 1:2 – Довбик, 88). 

Віктор ГЛУХЕНЬКИЙ, ukrfootball.ua.

Читайте також: Ребров напередодні сьогоднішнього матчу з Ісландією заявив про тиск на збірну.

Реклама Google

Telegram Channel