Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ВІРИТИ ТРЕБА У СЕБЕ, А НЕ У ВІАГРУ

Підстьобуючи коня батогом, можна примусити його везти. Але далеко не заїдеш, поки коня не нагодуєш. Так само віагра додасть чоловічої сили, але тимчасово...

“Досі лише читала добірку “Любить! Не любить!”, а ось тепер вирішила написати сама — запропонувати свою сповідь...
Ще ми, можна сказати, молода сім’я віком 35—40 років. Все в нас добре. За характером підходимо одне одному. Та з чоловіком сталось щось дивне. Мова йде про імпотенцію. Він аж пити почав з того всього — життя перетворюється на пекло. Я дуже хотіла б, щоб на сторінках газети була розповідь про те, де в Луцьку є центри по обстеженню чоловіків. Мій чоловік хоче лікуватися (а пишуть же, що імпотенція виліковна). Він у мене здоровий, не спитий, організм не виснажений. До речі, може, хтось розкаже про віагру. Доводилось чути, що деякі чоловіки, використовуючи її, під час статевого акту помирали. Я дуже люблю свого чоловіка. В нас є дитина, якій потрібний батько, отож хочеться зберегти свою сім’ю.”

Ось такий лист надійшов від нашої читачки. Проблему, яка спіткала її сім’ю, і, звичайно, цікавить багатьох (тільки не всі про це говорять), я попросила прокоментувати лікаря-андролога, кандидата медичних наук Володимира Гринчука. До речі, Володимир Олександрович започаткував на Волині службу, яка опікується чоловічим здоров’ям . Після медичного інституту він працював багато років хірургом-урологом у Нововолинську. А після закінчення аспірантури (саме з профілю андрології) при Інституті урології в Києві, його хотіли направити в якусь східну область. Справа в тому, що Володимир Гринчук був лише сьомим в Україні випускником, який спеціалізувався на андрології, і йому в інституті сказали: мовляв, коли ще ця служба дійде до Волині — треба налагоджувати її спочатку десь в Донецьку... Але Володимир Олександрович навідріз відмовився від такої пропозиції і сказав, що повернеться тільки додому.
— Жінкам в якійсь мірі простіше, — говорить Володимир Олександрович. — Коли в них виникають проблеми, вони знають куди звертатись. Гінекологія має давні традиції. А наша служба “стала на ноги” буквально в останні двадцять років. Але й досі багато хто не знає, що таке андрологія (“андро” — в перекладі з латині “чоловік”).
Лікуємо ми не лише чоловіків, а подружню пару. Отож, маємо і лікарів-гінекологів. Тільки так можна вирішити проблему. Особливо це стосується сімей, в яких нема дітей. Традиційно вважалось, що винна в цьому дружина. Вона лікувалась, старіла. Тим часом причина безпліддя була в чоловікові. А він і не обстежувався в андролога.
В листі до редакції йдеться про порушення не дітородної, а сексуальної функції. Це може бути, до речі, не лише в 35—40 років, як в цій сім’ї, а з молодшого віку. Побралися наречені, але не провели навіть першої шлюбної ночі так, як їм хотілося б. В результаті — сексуальний стрес. І чоловік вже боїться, що при повторній близькості знову буде невдача. Причини цього різні. Це і перенесена травма — струс мозку, зокрема. А, може, чоловік — емоційно нестабільний, нервовий. Тобто тут порушення на фоні нервово-психічному. В цьому випадку призначається одне лікування. А можуть бути й порушення органічного характеру — захворювання вже не нервової системи, а статевих органів.
Щодо такого препарату, як віагра, то він не може призначатись без обстеження. А раптом в чоловіка гіпертонія? Тим часом препарати цього типу підвищують тиск. Отож, зовсім не перебільшення те, про що йдеться в листі, — неграмотно застосована віагра може призвести до біди. Інша справа препарати рослинного походження, які дають добрі результати.
Якщо чоловіча слабість викликана запальним процесом, тобто хвора статева система, тоді треба спочатку її оздоровити, а вже потім стимулювати. Даруйте, але я вдамся до такого прикладу (чи порівняння): якщо коня не нагодувати, а тільки підстьобувати батогом, то він, звичайно, повезе. Але недалеко. Хворому організму віагра чи інший якийсь “батіг” не допоможе.
Дуже часто, до речі, не розрізняють лікаря-андролога і лікаря-сексопатолога. Андролог, який знає в деталях анатомію і функцію статевої системи, допомагає тоді, коли не все в порядку із цією чоловічою системою. А ось сексопатолог — це вже напрям психотерапевтичний. І я часто своїх пацієнтів направляю до такого спеціаліста, а він, навпаки, до мене, якщо є в цьому потреба.
На продовження розмови я познайомила з листом нашої читачки сексопатолога Сергія Ревенка.
— Сексуальне незадоволення не всіма відразу розпізнається, — сказав він. — Як правило, воно може проявлятися в поганому настрої, обертатися невдачами на роботі, зрештою, конфліктами між подружжям (між батьками і дітьми). В декого це буквально тілесні страждання — біль в серці, шлунку. Тоді вони стають пацієнтами терапевтів, гастроентерологів. Явно із сексуальною проблемою люди звертаються дуже рідко. Це треба бути відповідно вихованим, не боятись, що хтось посміється, не зрозуміє...
А лікування розладів мусить бути комплексне. І воно дасть результат, коли лікується подружня пара. Обов’язково треба запросити до сексопатолога і сексуального партнера. Тоді можна призначити спеціальні сексологічні тренінги, сексуальну психотерапію чи застосувати якийсь нетрадиційний метод лікування. Важливо допомогти людям пристосуватись один до одного, зрозуміти сексуальну проблему свого партнера. І коли партнер бачить зміни у ставленні до себе (в даному випадку жінки до чоловіка), то це вже може йому допомогти.
Якщо про віагру говорити, то цей препарат, як й інші, яких сьогодні багато, поліпшують ерекцію тимчасово. І лише в комплексі з іншими методами лікування можна досягти ефекту.
Досить часто мужчина має неправильну психологічну установку. Йому здається, що в нього щось “не так”. Тим часом проблема не в статевому органі, а в головному мозку, у внутрішньому комплексі неповноцінності. Це може бути наслідок страху чи переживань, які людина не до кінця усвідомлює. Тоді здається, що найпростіше випити таблетку, ту саму віагру. Але коли людина прив’язується до цієї таблетки, досить дорогої, яку й не завжди може придбати, то це породжує якесь замкнуте коло.
Я не можу докладно розповідати про методику свого лікування. І це зрозуміло, бо в кожного лікаря, як і у фокусника, є свої секрети. До того ж неможливо допомагати заочно. Але я хотів би порадити читачам “Волині”, яких це зацікавить, роман Паоло Коельйо “11 хвилин”. Ця книжка дуже багато дає для того, щоб зрозуміти психологію чоловіка і жінки. Автор — бразилець, який, власне, описує більше жіночу психологію. Але робить це настільки тонко, що чоловіки читають і бачать заодно і свої проблеми, бачать, як їх вирішити навіть без допомоги медикаментів.
Якщо порівняти хвору людину з великим лайнером у морі, то медикаменти — це приблизно те, що штучна зміна погоди: вони забирають хвилі, які можуть потопити судно. Але постійно погоду не будеш змінювати. Лікар — це лише карта для людини — штурмана, лоцмана і капітана в своєму житті. Він попереджає, де є мілина, рифи, тобто небезпека. Але людина сама обирає свій шлях. Вона дотримується цієї карти, стежить за маяками, якщо хоче досягти мети. Сексопатолог, психотерапевт може допомогти побачити мету, може “подмухати” у вітрила, щоб людина припливла до свого порту.
...Авторці листа, який послужив темою для сьогоднішньої розмови, іншим читачам, яким це цікаво, повідомляємо, що служба чоловічого здоров’я, яку очолює Володимир Гринчук, працює в Луцьку, на проспекті Відродження, 7. Сексопатолог Сергій Ревенок приймає пацієнтів в Луцькій міській поліклініці № 1 (106-ий кабінет). А від тих, хто захоче висловитися з приводу своєї наболілої проблеми, чекаємо листів.
Катерина ЗУБЧУК.
Telegram Channel