Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Не визнавати Голодомор — так само аморально,  як і заперечувати Голокост!»

«У селян України забирали життя, аби забезпечити великодержавну велич Росії», – уперше український Президент звинуватив Російську Федерацію – правонаступницю СРСР – в організації Голодомору на наших землях.

Фото із сайту president.gov.ua.

«Не визнавати Голодомор — так само аморально, як і заперечувати Голокост!»

Про це заявив під час вшанування пам’яті жертв штучного голоду в Україні Президент Петро Порошенко

В обласному центрі Волині відбулася традиційна скорботна хода у пам'ять мільйонів українців, які померли від Голодомору. Небайдужі волиняни, чиновники, ліцеїсти, священики Української православної церкви Київського патріархату із державними прапорами пройшли від Театрального майдану до Замкової площі міста.

Свої лампадки біля символічного хреста на Замковій площі  поставили керівники міста та області.
Свої лампадки біля символічного хреста на Замковій площі поставили керівники міста та області.

 Біля Хрестовоздвиженської церкви хода зупинилася, щоб покласти квіти до пам’ятника Християнському милосердю волинян, які рятували тих, хто втікав від голоду у 1946 — 1947 роках. Панахиду за жертвами Голодоморів відслужив митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл. У своїй проповіді він відзначив, що закон про вшанування пам’яті українців, яких знищила тоталітарна держава, заморивши голодом, має бути написаний не лише на папері, а й у серці кожної людини.

Письменник, народний депутат І скликання, Почесний громадянин Волині і Луцька Андрій Бондарчук сказав, що забуття нас карає. І, можливо, через те, що тривалий час більшість наших сучасників мало знали про трагедію Голодоморів, нині триває війна на Сході, на землях, які найбільше постраждали у 1932 — 1933 роках. На завершення скорботного віча із сотень лампадок під мурами Луцького замку учасники заходу виклали символічний хрест.

Можливо, через те, що тривалий час більшість наших сучасників мало знали про трагедію Голодоморів, нині триває війна на Сході, на землях, які найбільше постраждали у 1932 — 1933 роках.

А в Києві під час вшанування пам’яті жертв Президент Петро Порошенко наголосив на важливості того, «щоб наші нащадки завжди знали, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор, ба, більше — геноцид за всіма ознаками, як їх визначено в Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року. Щоб на всіх континентах усвідомили, що не визнавати Голодомор — так само аморально, як і заперечувати Голокост, — сказав глава держави. — Я думаю, настав час і нам самим ухвалити закон про відповідальність за невизнання цих двох безпрецедентно жахливих трагедій».

Telegram Channel