Курси НБУ $ 27.41 € 32.47
ПІСТ: не тільки корисно,але й смачно

Волинь-нова

ПІСТ: не тільки корисно,але й смачно

28 листопада розпочалася Пилипівка, яка триватиме до Різдва Христового. Звісно, справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, протистоянням спокусі, а не лише утриманням від скоромної їжі, бо інакше він перетвориться на звичайнісіньку дієту. А що навіть у піст можна харчуватися правильно, різноманітно, повноцінно і смачно — ​свідчить наша добірка рецептів

Суп із білих грибів

 

 Ця смачна й запашна страва зігріє в холодну пору. Завдяки неповторному аромату грибів до супу можна не додавати жодних спецій — ​він і так вийде бездоганним

Інгредієнти: 300–400 г білих грибів, 1 велика цибулина, півморквини, 4–5 середніх картоплин, 1–2 ст. л. олії, 1 ч. л. з чубком крупи манної, сіль до смаку.

Приготування. Ретельно очищені гриби покраяти на шматки, залити водою і на середньому вогні довести до кипіння, після цього зменшити вогонь, посолити і варити майже до готовності, знімаючи піну в міру її утворення. Тим часом готуємо овочі. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву тремо на дрібну тертку, картоплю ріжемо великими кубиками. У сковороду наливаємо трохи олії, розігріваємо на середньому вогні і підсмажуємо до ніжно-золотавого кольору подрібнену цибулю, час від часу помішуючи дерев’яною лопаткою. Далі висипаємо потерту моркву, все добре перемішуємо, зменшуємо вогонь і тушкуємо засмажку, доки не випарується вся рідина. Коли гриби майже готові, висипаємо до них картоплю. За 5 хвилин до готовності тоненькою цівкою сиплемо в суп манну крупу, постійно помішуючи, щоб не утворилося грудочок. Через 1–2 хвилини викладаємо в каструлю овочеву зажарку, все добре перемішуємо і вимикаємо конфорку. Суп має настоятися 10–15 хвилин.

Страву подаємо до столу, посипавши дрібно посіченою зеленню. Смакуватиме суп зі свіжим хлібом, сухариками або грінками з часником.

Паштет із квасолі, цибулі та яблука

 

 Страви з бобових — ​неоціненне джерело білка, тож у період посту слугуватимуть чудовим замінником м’яса. Квасолевий паштет, намащений на свіжий хліб, – чудовий ситний сніданок

Інгредієнти: 1 склянка квасолі, 1 середнього розміру цибулина, 3 ст. л. олії, 1 кисле яблуко, 2–3 горошини духмяного перцю, 1 лавровий листок, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. майорану, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Напередодні потрібно квасолю замочити у холодній воді на 8–10 годин, далі воду злити і відварити квасолю до готовності. У сковорідці розігріти олію, всипати дрібно нарізану цибулю, дрібку солі, лавровий лист і духмяний перець. Смажити на слабкому вогні до прозорості. Потім додати цукор і ще хвилину протушкувати, постійно помішуючи, поки цибуля не підрум’яниться. Дістати горошини перцю і лавровий лист. Яблуко очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці, додати до цибулі і обсмажити разом, постійно помішуючи, 2–3 хвилини, посолити за смаком. Насамкінець приправити майораном і перцем. У чашу блендера викласти квасолю, додати цибулю з яблуком і змолоти на пюре. Перекласти в банку і повністю охолодити. Подавати до столу з хлібом та квашеними огірочками, а ще дуже смачно зверху посипати подрібненими горішками та насінням соняшника.

До речі: Квасолю потрібно варити на слабкому вогні, а солити — ​в кінці приготування.

Картопля в медово-гірчичному соусі

 

 Бульбу можна запекти по-різному. Завдяки використанню спецій страва щоразу матиме новий смак. Поєднання в маринаді меду й гірчиці додасть їй пікантності

Інгредієнти: 4 великі картоплини, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. олії, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Картоплю почистити і порізати шматочками близько сантиметра завтовшки. Мед змішати з гірчицею, сіллю і перцем. У суміші добре обкачати картоплю і випікати 30–40 хвилин при 200 градусах.

Хрустка закуска

 

 Багатьом припав до смаку лаваш — ​прісний хліб у вигляді тонких коржів, що прийшли до нас із кавказької кухні. Різноманітність начинок до нього просто вражає. Цим варіантом можна скористатися під час посту

Інгредієнти: 2 тонких лаваші, 2 солоні огірки, 300 г капусти, 1 невелика цибулина, 1 середня морквина,

4 ст. л. олії, сіль та пісний майонез — ​за смаком.

Приготування. Капусту дрібно шаткуємо. Моркву чистимо і тремо на тертку для корейської моркви, так само і солоні огірки (зі шкіркою). Цибулю нарізаємо і ошпарюємо кип’ятком, через 2–3 хвилини зливаємо воду — ​так гіркота зникне, а хруст залишиться. Усі підготовлені овочі змішуємо і заправляємо майонезом (небагато). На лаваш викладаємо половину начинки, ще трохи змащуємо майонезом, присолюємо і згортаємо рулет. Якщо поспішаєте, його вже можна нарізати і їсти. Але краще викласти рулети на розігріту сковорідку з невеликою кількістю олії «швом» донизу, обсмажити на сильному вогні по 2 хвилини з кожного боку. За цей час лаваш набуде апетитного вигляду і чудового смаку, а овочева начинка не встигне протушкуватися і залишиться хрусткою.

Грибна ікра

 

 Швидкий паштет із грибів ідеально пасує до грінок чи свіжого хрусткого багета

Інгредієнти: 200 г грибів, 1 середня цибулина,

2 зубочки часнику, 1,5–2 ст. л. пісного майонезу, сіль та перець — ​за смаком, петрушка, багет.

Приготування. Цибулю порізати кубиками і підсмажити. Гриби для цієї намазки згодяться будь-які: мариновані, заморожені (їх потрібно попередньо відварити) чи свіжі (печериці, гливи). Морожені чи свіжі гриби додатково обсмажити і перемолоти через м’ясорубку або подрібнити блендером. Додати цибулю і подрібнений часник, майонез, сіль і перець, перемішати. Порізати багет, при бажанні підсмажити, намастити скибочки ікрою, прикрасити петрушкою і шматочками шампіньйонів.

Котлети... без м’яса

 

 Якщо вам важко обходитися без котлет, приготуйте їх із капусти. Вони стануть прекрасним доповненням до картопляного чи горохового пюре

Інгредієнти: 500 г капусти, 2 ст. л. манної крупи,

2 ст. л. мелених сухарів, 3 ст. л. олії, 0,5 склянки води, сіль за смаком.

Приготування. Капусту дрібно нашаткувати, скласти в каструлю, влити води та 1 ст. л. олії і тушкувати до напівготовності. В киплячу масу тонкою цівкою всипати манку, посолити і варити, постійно помішуючи,

10–15 хвилин. Охолодити, збити за допомогою блендера, сформувати котлети, запанірувати їх у сухарях і обсмажити на олії до золотистої скоринки.

Пампушки з часником

 

 Ця традиційна українська випічка зазвичай смакує з гарячими першими стравами, особливо з борщем

Інгредієнти: для тіста — ​250 мл води, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. олії, 500 г борошна, 1 пакетик сухих дріжджів; для соусу — ​3 великі зубчики часнику, 1/3 ч. л. солі, 1 ст. л. олії, 2 ст. л. кип’яченої води; зелень кропу та петрушки.

Приготування. У миску просіяти борошно, додати сіль, цукор, попередньо замочені в теплій воді дріжджі та олію, замісити тісто, накрити рушником і залишити, щоб рухалося. Коли воно підніметься, розділити на невеликі шматочки, скачати з кожного кульки і викласти їх на змащене олією деко через 2 см одна від одної. Поставити деко в тепле місце на 20 хвилин. За цей час розігріти духовку до

190 градусів. Збільшені в розмірі пампушки злегка змастити водою і випікати 20 хвилин. Тим часом приготувати соус: часник розтерти із сіллю та олією, додати воду, посічену зелень і перемішати. Готові пампушки вийняти з духовки і змастити часниковим соусом.