«Застеляйте столи та все килимами…» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.91 € 33.15
«Застеляйте столи та все килимами…»

Волинь-нова

«Застеляйте столи та все килимами…»

Різдво в Україні — ​одне з найшанованіших і найдивовижніших свят, на яке з нетерпінням чекають і дорослі, і малі. Ось-ось воно сповістить про себе церковними дзвонами, веселими колядками, дорогими гостями, щедрим частуванням, подбати про яке варто заздалегідь

 

 Торт «Креветковий»

Яких тільки закусочних тортів не придумують господині — ​з чорного і білого хліба, з м’ясною, рибною, сирною начинками. Пропонуємо оригінальний варіант — ​із креветками. На приготування цієї страви потрібно всього лиш близько години, але результат — ​досконалість смаку!

Інгредієнти: для тіста — ​4 яйця, 500 г борошна, 50 г вершкового масла, 30 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1/4 ч. л. солі; для начинки — ​150 г креветок, 100 мл вершків, 1/4 ч. л. солі, сік лимона або 1/2 ч. л. лимонної кислоти, 200 г сиркової маси, 120 мл сметани, слабосолона форель, салат листовий, кунжут для посипання.

Приготування. Розділити яйця на білки і жовтки, білки збити в круту піну, жовтки змішати з цукром, сіллю і маслом, ретельно розтерти. Ввести в жовткову масу половину збитих білків, додати борошно з розпушувачем, поступово додавати решту білків, акуратно перемішуючи. Тісто викласти у форму, заздалегідь встелену папером для випічки. Поставити в духовку, розігріту до 170 градусів, випікати близько півгодини. Готовий бісквіт викласти на блюдо, звільнити від паперу, охолодити.

Для начинки креветки відварити протягом 5 хвилин, охолодити, зняти панцирі. М’ясо креветок подрібнити в блендері, додати вершки, лимонний сік і сіль за смаком. Збити до пишноти. Із сиру, сметани і солі приготувати крем. Бісквіт розрізати навпіл горизонтально, викласти між коржами креветкову масу, зверху на бісквіт нанести сирний крем, оздобити за допомогою кондитерського шприца, прикрасити шматочками форелі, листям салату, посипати кунжутом.

 

 

 Салат «Засніжений Олімп»

Поєднанням звичних для салату продуктів нікого не здивуєш. Тож подбаємо про оформлення страви — ​нехай вона справді нагадує вкриту снігом гірську вершину

Інгредієнти: 0,5 кг печериць, 2 цибулини, 200 г шинки, 5 варених яєць, 150 г твердого сиру, майонез.

Приготування. Печериці й цибулю порізати і обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати сіль і спеції. Шинку нарізати невеликими кубиками. Яйця натерти на буряковій тертці і всипати до грибів, цибулі і шинки. Заправити салат майонезом і викласти на блюдо гіркою, зверху посипати тертим сиром.

 

 

 Салат «Тіффані»

Ця страва  — ​з розряду «швидко і смачно», та завдяки використанню винограду стане справжньою родзинкою святкового застілля

Інгредієнти: 5 варених яєць, 2 варені курячі грудки, 100 г винограду, 150 г сиру, 100 г смаженого мигдалю.

Приготування. Усі складники дрібно нарізати і викласти на тарілку шарами: м’ясо, посічений мигдаль, яйця, сир. Кожен пласт змастити майонезом, зверху прикрасити виноградинами, розрізаними навпіл.

 

 

 Легкий десерт

Апофеоз будь–якого свята   — ​солодощі. Легкий десерт відмінно впишеться у святкове меню

Інгредієнти: 200 г пісочного печива, 100 г вершкового масла, 2  банани, 4 ст. л. згущеного молока, 20 г желатину швидкорозчинного, 200 г сирної маси без наповнювачів, 0,5 л солодкого йогурту, 1  ківі, 400 г повітряних рисових кульок, какао.

Приготування. Розкришити печиво, змішати з розм’якшеним маслом, викласти на дно форми. Залити згущеним молоком, зверху покласти кружальця бананів. Желатин розчинити у невеликій кількості води, влити його в йогурт, додати шматочки ківі. Все ретельно перемішати, влити до збитої сиркової маси й акуратно всипати рисові кульки. Поки рідина не застигла, розлити її у формочки. Поставити десерт у холодильник, після застигання можна посипати какао.

 

 

 Качка запечена

М’ясо птиці подається з червоним вином, але щоб приготувати цей делікатес, знадобиться біле солодке вино

Інгредієнти: качка, 5–6 дрібних кислих яблук, 4 цибулини, 8  –10 картоплин, 100 мл білого солодкого вина, сіль та перець — ​за смаком, розмарин, імбир, соєвий соус (за бажанням).

Приготування. Підготовлену тушку перев’язати кулінарним шпагатом, притягнувши крильця до боків, ніжки стягнути разом. Всередину покласти яблука, птицю помістити на деко, навколо розкласти картоплю. Якщо запікатимете в гусятниці, то фольга вам не знадобиться, але на бляшці варто накрити качку фольгою, інакше вона буде суха. Всю тушку обсипати пряними травами, влити в гусятницю вино, щоб вона тушкувалась у своєрідному соусі. Запікати качку потрібно при температурі 200 градусів близько 1,5 години. Потому дістаньте деко, переверніть качку і потримайте ще 20  –  30 хвилин у жаровій шафі. Перед тим як удруге ставити її в духовку, можна зібрати картоплю (вона вже готова) і зняти фольгу, щоб отримати рум’яну скоринку.

 
 
 

  Пікантний окіст

Ця страва асоціюється зі свя­тами у родинному колі. Приготувати її дуже просто, та й варіантів маринування (з різними спеціями) і способів запікання (у рукаві, фользі, гусятниці тощо) є чимало

Інгредієнти: 1 – 1,5 кг карбонату свинячого (краще зі шкіркою), 3  –  4 ст. л. майонезу, 1 ст. л. гірчиці «Діжонської», 2  –  3 зубочки часнику, мелені імбир та розмарин, 30 мл олії, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Свинину промити, обсушити, шкірку нарізати акуратними ромбиками. Обсипати приправами, натерти м’ясо часником і обмазати майонезом. Залишити на 2  –  3 години в холодному місці для маринування. Перекласти свинину у вогнетривку форму, долити 100  –  200 мл води і запікати у духовці близько години, регулярно поливаючи соком, що виділяється. Проткнути шпажкою: якщо на проколі немає червоної рідини — ​м’ясо готове. Нарізати на рівні шматки і подавати до столу. На гарнір підійдуть картопляне пюре, тушкована кисла капуста і навіть маринована брусниця.

 

 

 Салат «Святковий настрій»

Він справді легкий та інтригуючий, немов очікування Різдва

Інгредієнти: 2–3 варені яйця, 150  г крабових паличок, 2–3 свіжі помідори, 100 г твердого сиру, 1–2 зубочки часнику, майонез

Приготування. Яйця, кра­бові палички і помідори нарізати кубиками або соломкою. На крупній тертці натерти 100 г твердого сиру. Змішати всі складники, заправити майонезом, у який попередньо вичавити через прес 1–2 зубчики часнику. Прикрасити листям салату, зеленню кропу або петрушки. Можна посипати кедровими або подрібненими волоськими горішками, маслинами.

 

 

 Солодкий лікер із бананів

Усього за 15 хвилин можна приготувати чудовий святковий напій

Інгредієнти: 3 банани, 300 мл горілки, 150 мл молока, 100 мл згущеного молока, 2  яєчні білки.

Приготування. Очищаємо банани і нарізаємо їх дрібними шматочками. Акуратно відокремлюємо яєчні білки від жовтків. Збиваємо свіже і згущене молоко, банани і білки за допомогою блендера або міксера до однорідної маси. Поступово, помішуючи, додаємо алкоголь. Отриманий напій ставимо на «дозрівання» в холодильник на 30  –  40 хвилин, після чого фільтруємо через марлю.

 

 

 Гаряча закуска з беконом

Порадуйте рідних і друзів цікавими і приголомшливо смачними рулетиками!

Інгредієнти: смужки бекону, чорнослив, мигдаль.

Приготування. Беремо смужки бекону, таку ж кількість чорносливу і мигдалю (смаженого). Чорнослив заливаємо теплою водою на 30 хвилин, після чого зливаємо воду і просушуємо його на серветці. Всередину кожної ягоди поміщаємо по смаженому горішку мигдалю й обгортаємо смужкою бекону. Утворені рулетики складаємо на деко, застелене пергаментом, і запікаємо в духовці, розігрітій до 200 °C, до утворення на беконі красивої рум’яної скоринки.