Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
12-літня школярка народила від... 14-річного брата

Волинь-нова

12-літня школярка народила від... 14-річного брата

Юна Таня Лучишина з Львівщини, яка чотири місяці тому привела на світ дівчинку, дотепер не зізнавалася, від кого завагітніла. Поліція провела експертизу ДНК, проте біологічного батька не виявила. Тести пройшли вітчим молодої мами Іван, її зведений та рідний брати Володимир і Михайло

У вересні 2017-го, в одному з пологових будинків Львова 12–річна дівчинка народила доньку. Діана з’явилася на світ вагою 2,5 кілограма цілком здоровою, без відхилень у розвитку. Спочатку батьком назвали 18–річного сусіда, який хоч від відповідальності не відмовлявся, зустріти Тетяну з пологового не прийшов. Утім, тести ДНК спростували факт батьківства. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статеві зносини з особою, яка не досягла зрілості.

За словами її мами, у поліції сказали: якщо породілля не зізнається, її визнають неадекватною, а Діану заберуть.  

Аби дізнатися правду, правоохоронцям довелося натиснути на Тетяну. За словами її мами, у поліції сказали: якщо породілля не зізнається, її визнають неадекватною, а Діану заберуть. Лише після цього шестикласниця порушила мовчанку: насправді дитину народила від двоюрідного брата — ​14–річного Остапа. Він зі своєю мамою та її співмешканцем також живе у Бориславі.

Нова ДНК–експертиза підтвердила слова Тані. Справжній батько пояснив, що підлітки надивилися фільмів для дорослих в інтернеті.

Родина ще не зовсім оговталася від резонансу всеукраїнського масштабу. Як каже мама породіллі Анна, багатодітна сім’я нині відчуває фінансові труднощі. Після того, як вони з донькою підписали угоду з «Інтером» про участь в одному із телешоу на каналі, ситуація взагалі погіршилася.

— Я у Бориславі тривалий час живу, мене багато людей знає. Коли грошей не маю, а хочу дітям купити ковбаси, йду в магазин — ​у борг беру. Після ток–шоу мені на поступки більше не йдуть, кажуть, що гроші маю, бо телеканал заплатив мені 40 тисяч гривень. Я у магазині плакала і клялася, що не брала ніяких грошей, — ​розповіла Анна газеті «Високий замок». До слова, після виходів двох програм, присвячених цій історії, на канал посипався шквал критики щодо порушення прав дівчинки, приниження її честі, гідності та заподіяння моральної кривди запитаннями ведучого про подробиці статевих стосунків. Після численних скарг, у тому числі представниці омбудсмена з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Оксани Філіпішиної та незалежної медійної ради, Національна рада з питань теле- і радіомовлення видала попередження «Інтеру» за нанесення шкоди дитячій аудиторії.

Наразі Таня Лучишина не планує повертатися до школи — ​навчатиметься вдома. Юрист–кримінолог Ганна Маляр у «Фейсбуці» зазначила, що її вразила жорстокість жителів міста Борислава, оскільки вони зацькували не тільки саму Таню, а й усю її сім’ю. «Брати і сестри дівчинки тепер бояться відвідувати школу. Я думала, що часи такого масового середньовічного цькування людини, яка є жертвою, — ​десь у далекому минулому. Але ні. Люди сміють говорити про мораль і думають, що їхня поведінка моральна. Вважають, що мають право комусь дорікати і когось повчати. Люди, дивіться на себе і цікавтеся своїм життям, а не чужим», — ​написала Маляр.

Лія ЛІС

Telegram Channel