Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Оксана так і не полюбила Вакулу. Навіть черевички не допомогли… (Відео)

Цю стрічку вже понад півстоліття люблять всі.

Волинь-нова

Оксана так і не полюбила Вакулу. Навіть черевички не допомогли… (Відео)

Цікаві факти про фільм «Вечори на хуторі біля Диканьки» (1961)

1. Коли режисер Олександр Роу вирішив екранізувати «Ніч перед Різдвом», то почув від чиновників категоричну відмову. І не дивно, адже з такою назвою у Радянському Союзі про фільм можна було забути відразу. Але Роу поступив хитріше: змінив назву стрічки. Тобто, картину назвали, як і збірник оповідань Миколи Гоголя, — «Вечори на хуторі біля Диканьки».

2. Спочатку творці фільму мали намір знімати його у селі Диканька Полтавської області. Але оскільки початок процесу було заплановано на березень 1961 року, коли в Україні наставала весна, від цієї ідеї відмовилися. Тому творча група відправилась на північ Росії — ​на Кольський півострів, де сніг лежав до травня. Поблизу міста Кіровська Мурманської області за лічені дні майстри–декоратори спорудили справжнє українське село — ​хати з тинами і хлівами та невелику церкву.

 

 Одягаючи костюм Чорта, він щоразу повторював: «Господи, прости мене за це хуліганство!»

3. На роль Оксани пробувалися 5000 дівчат. Перемогла в кастингу Людмила Мизникова. Вона пізніше розповідала, що на майданчику не здружилася з Юрієм Тавровим (Вакулою). Їй здавалося, що він надто замкнутий, і було важко грати кохання до нього. А ось плакати в кадрі було легко, адже дівчина сумувала за мамою і рідною київською домівкою.

4. Для Юрія Таврова (Вакула) ця роль у фільмі — ​єдина велика робота. Пізніше актор знявся лише в кількох епізодах. Потім працював на будівництві, мав великі проблеми зі здоров’ям. Де помер і похований Юрій Тавров, не знає навіть його донька від першого шлюбу.

5. Людмила Хітяєва, яка зіграла Солоху, просто перед зйомками впала, спускаючись на лижах, і сильно вдарила обличчя, що перетворилося на великий синець, який, правда, скоро пройшов. Тоді вона вважала, що це покарання за роль відьми. Щоб Солоха виглядала товстішою, їй підкладали подушечки, надягали кілька нижніх спідниць і просили втиснути підборіддя в шию, щоб воно здалося подвійним.

6. До речі, містична подія сталася не лише з Солохою. Для зйомок найскладнішого в технічному плані епізоду — ​польоту Чорта по небу — ​був запрошений акробат з цирку, який повинен був знятися замість Георгія Мілляра (актор, що грав Чорта). Але в результаті нещасного випадку дублер отримав травму, і тоді 58–річному Георгію Францевичу довелося виконувати висотні трюки самому. 

7. Мілляр сам зіграв в сцені, коли його персонаж опинявся в ополонці, при тому, що під час зйомок стояв тридцятиградусний мороз. Режисер планував відзняти цей епізод на кіностудії. Але актор хоробро відмовився від пропозиції і сказав, що полізе в справжню ополонку! Мілляр витримав два дублі — ​після чого його закутували в кожух і поїли горілкою. До речі, він дуже мерзнув у своєму костюмі Чорта. Щоразу, одягаючи його, повторював: «Господи, прости мене за це хуліганство!»

Джерело:  «Твій портал».

Telegram Channel