Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Щедрий вечір, добрий вечір, Добрим людям на здоров’я!»

Волинь-нова

«Щедрий вечір, добрий вечір, Добрим людям на здоров’я!»

Січень багатий на свята, а отже – на гостини, застілля, частування. Господині ж мають численні нагоди випробувати нові рецепти смачних страв. Тож до справи!

Салат «Королівський»

 

 Свято слід відзначати по-коро­лівськи! Для цього не обов’язково мати царські хороми і позолочений посуд – достатньо хорошої компанії та цікавих, оригінальних страв, як оцей салат, приміром

Інгредієнти: 1 апельсин, 2 курячі яйця (або 5 перепелиних), 1–2 зубчики часнику, 150 г крабового м’яса (або крабових паличок), 100 г консервованої кукурудзи, 3–4 ст. л. сметани або майонезу.

Приготування. Порізати кубиками дольки апельсина (попередньо знявши з них плівку), крабове м’ясо, яйця. Часник розтерти у ступці або пропустити через прес. Продукти укласти в салатник шарами: крабове м’ясо, кукурудза, апельсин і яйця, залити сметаною чи майонезом із часником. Прикрасити зеленню.

Салат «Смакота»

 

 Відварний язик прийнято вважати справжнім делікатесом, страви з нього стають окрасою святкового столу

Інгредієнти: язик телячий (300 г), 1 велика морквина, 2 цибулини (бажано негіркі), 4 мариновані або солоні огірки, олія, майонез, трохи зеленої цибулі, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Язик відварюємо близько години, готовність перевіряємо шпажкою. Очищаємо від плівки і кришимо соломкою. Моркву натираємо на буряковій тертці, цибулю ріжемо півкільцями і смажимо на олії. Готові овочі викладаємо на пергамент або на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Огірки дрібно нарізаємо. Викладаємо салат пластами: спочатку язик, далі – огірки, обсмажені овочі, заливаємо все майонезом і притрушуємо зеленою цибулею.

Котлети в беконі

 

 Шикарна страва для сімейного обіду або святкового застілля!

Інгредієнти: 0,5 кг фаршу зі свинини та яловичини, 200 г грудинки копченої, 100 г твердого сиру, 1 ци­булина, 3 зубки часнику, 1 яйце, пучок петрушки, цедра 1 лимона, панірувальні сухарі, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити на олії. До м’ясного фаршу додати посічену зелень петрушки, лимонну цедру, яйце, смажену часниково-цибульну суміш, потерти сир, посолити, поперчити, ретельно вимішати і поставити в холодильник приблизно на годину. Далі формувати з цього фаршу котлетки, обкачати кожну в панірувальних сухарях і загорнути у смужку бекону. Смажити до рум’яної скоринки у сковороді з розігрітою олією. Готову страву прикрасити свіжою овочевою нарізкою.

Стегенця з часником

 

 Печену курочку, мабуть, люблять усі. Спробуйте приготувати її ще й за таким рецептом. Ароматно і дуже смачно

Інгредієнти: стегенця, часник, перець чорний горошком, лавровий лист, сіль.

Приготування. Розкладіть порційні шматки на деко, посипте подрібненим часником, додайте перець горошком, лавровий лист, посоліть. Влийте трохи води. Запікайте м’ясо протягом 40–50 хвилин, регулярно поливаючи його соком, який утворюється на бляшці, щоб м’ясо не пересохло.

Салат із курятини та сирів

 

 Цей рецепт стане у пригоді тим, хто хоче швидко приготувати смачну і ситну страву

Інгредієнти: 400 г курячого філе, по 150 г твердого сиру та бринзи, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. медової гірчиці, 4 ст. л. оливкової олії, 1 пачка сухариків, листя салату.

Приготування. Замариновану у спеціях курячу грудку запекти, охолодити. Нарізати великими кубиками м’ясо і сири, перемішати. Приготувати заправку: розмішати гірчицю, лимонний сік та олію до однорідного стану. Пласку тарілку встелити листям салату, на нього викласти курятину і сир, полити заправкою і посипати сухариками.

Салат «Бразилія»

 

 Його кислувато-гострий смак оцінять навіть гурмани!

Інгредієнти: 400 г яловичини, 1 цибулина, 1 зубок часнику, сік половини лимона (лайма), 1 ч. л. соусу «Чилі», пучок руколи, 4 ст. л. оливкової олії, кетчуп томатний, сіль, перець – за смаком.

Приготування. Яловичину відварити, охолодити і нарізати смужками, цибулю – кільцями. Для соусу змішати разом олію, лимонний сік, соус «Чилі», кетчуп і часник, розтертий у ступочці. М’ясо заправити соусом і поставити в холодильник на кілька годин. Діставши з холодильника, додати до салату руколу, розриваючи вручну на частини, перемішати. Салат вийде ще більш апетитним із додаванням болгарського перцю, який потрібно обсмажити з томатом.

Маковий перекладанець із вафлями

 

 Бісквітний корж з горіхами і родзинками поміж двома шарами вафель, перемазаних шоколадною помадкою, виходить м’якенький і смачний

Інгредієнти: 5 яєць, 1 склянка цукру, 1 ч. л. (без чубка) соди, 1 ч. л. (без чубка) амонію, 1 ст. л. сметани, 1 склянка борошна (якщо яйця великі можна на 1–2 ст. л. більше), 1 склянка сухого маку, 1 склянка горіхів, 200 г родзинок, 4 вафельні листи. Помадка для вафель: 9 ст. л. сметани, 9 ст. л. цукру, 9 ст. л. какао. Крем: 400 г вершкового масла, 1 банка (350–400 г) вареного згущеного молока.

Приготування. Яйця збити з цукром. В 1 ст. л. сметани всипати соду, амоній, перемішати, вилити до збитих яєць. Добавити борошно і ще раз збити. Додати подрібнені ножем горіхи, сухий мак, промиті і просушені родзинки, добре все перемішати ложкою. Тісто за консистенцією має бути як густа сметана. Форму для випічки застелити пергаментом і змазати олією, влити в неї тісто і гарно розрівняти. Нагріти духовку до 180 градусів і випікати до готовності (30–35 хвилин).

Готуємо помадку: в каструлю викласти сметану, цукор і какао, поставити на маленький вогонь і довести до кипіння, забрати з вогню і залишити, щоб вистигала.

Для крему збити вершкове масло і, не припиняючи збивати, поступово додавати згущене молоко.

Вафельний лист змазати помадкою, накрити другим листом. Аналогічно з’єднати ще два. Одну пару вафель, змащених помадкою, покласти на блюдо, помазати зверху масляним кремом, покласти маково-горіховий корж, який також змастити кремом і накрити другою парою вафельних листів. Залишити пляцок для просочування на 6–8 годин. Готовий маковий перекладанець із вафлями розрізати на порційні шматки.

Telegram Channel