Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Лех Валенса вважає  сучасну Польщу фашистською державою

Засновник «Солідарності» і лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса каже, що боровся не за таку Річ Посполиту, яку будує теперішня влада.

Волинь-нова

Лех Валенса вважає сучасну Польщу фашистською державою

Тим часом засновник «Газети виборчої» Адам Міхнік політику польської влади називає «путінізацією»

Колишній президент Польщі (1990 — 1995) на своїй сторінці у Twitter написав, що в країні є фашизм і що це «не поодинокий випадок». Таку заяву він зробив після того, як один із телеканалів країни показав сюжет про членів неонацистської групи «Гордість і сучасність»: одягнені у форму вермахту молодики вигукують тости: «За Адольфа Гітлера і нашу Батьківщину, кохану Польщу», також видно торт із мотивами прапора Третього Рейху. «В Польщі є фашизм. Це не поодинокі «інциденти», як то намагаються показати полякам та світу. Качинський (голова керівної партії Польщі «Право і справедливість». — Ред.) мовчить, а Моравецький (прем’єр Польщі. — Ред.) та ПІС замість того, щоб прийняти якесь рішення щодо небезпечної проблеми, тільки про це говорять, у той же час намагаючись стерти мене з історії», — написав Валенса.

«Якщо хтось святкує день народження Адольфа Гітлера, людини, яка відповідальна за смерть шести мільйонів польських громадян, то ними негайно має зайнятися прокурор», — заявив Анджей Дуда.

Як відомо, легендарний Лех Валенса у сучасній Польщі почувається не дуже комфортно. Його, зокрема, звинувачують у тому, що він співпрацював із комуністичними спецслужбами. Крім цього, лідер ПІС Ярослав Качинський, якому не сподобалось, що Валенса назвав його «психічно нездоровим і неврівноваженим», подав до суду на екс–президента.

Тим часом учора на телесюжет відреагував і польський президент Анджей Дуда. «Якщо хтось святкує день народження Адольфа Гітлера, людини, яка відповідальна за смерть шести мільйонів польських громадян, то ними негайно має зайнятися прокурор», — заявив він. Варто зазначити, що у цій справі польські правоохоронні органи уже затримали п’ятьох осіб.

ДО РЕЧІ

Якщо Лех Валенса бачить у Польщі фашизм, то інший відомий поляк — засновник «Газети виборчої» Адам Міхнік — політику польської влади називає «путінізацією».

Василь КІТ.

Telegram Channel