Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Снаряд в одну ямку може  влучати тричі: доведено  Катериною Мартинюк!

Волинь-нова

Снаряд в одну ямку може влучати тричі: доведено Катериною Мартинюк!

Сьогодні ми не називаємо, хто переміг у 10–му турі інтелектуального протистояння «Читачі» – «Газетярі», бо оголосимо підсумки всього конкурсу вже з 11–м туром, за тиждень. Лише нагадаємо, що після 9 вікторин попереду наші віддані друзі – 5:4

За традицією розпочинаємо із повторення завдання, відповідь на яке маємо дати сьогодні.

Запитання № 10

Знаменитий Станіславський, той, кого називають одним із титанів театрального мистецтва, радив цей предмет, щоб відчути усі принади життя. А як сказати по–простому – не по–театральному – про нього? Ну, хоча б так: і сам не гам – і другому не дам. Тобто, не поділюся. Ні з тещею, ні з коханою, ні з дитиною. І вам не раджу. І лікарі від цього застерігають… Хоча цей предмет має бути у кожному домі. Але, на жаль, не є. Або не всі ним користуються – і від цього дехто потирає руки, адже матиме додаткові гроші (ті ж таки лікарі)…

Раніше для цього предмета підсовували свиню. От як було: сиджу, курю бамбук (якщо я китаєць). Точніше, взагалі–то не курю (бо шкідливо). Але тримаю в руці бамбук, хоча його можна замінити, скажімо, на гілочку дуба (так було в Київській Русі) або на якусь кістку (нею теж послуговувалися китайці, а потім перші промислово – американці). І краще, щоб мені «підсунули» кабана, а не свиню… Але десь 80 років тому проблема у «п’ятачках» відпала. І сьогодні американці вважають цей предмет крутішим за будь–який мобільник — воно й не дивно, адже є до кольору до вибору: навіть електричний або на батарейках, і випустили вже й одноразовий (не всі знають, що термін його використання за прямим призначення обмежений)… Хоча інформація про те, з чого виготовлявся цей предмет ще якесь століття тому, у сучасників може викликати не дуже приємні відчуття.

Що за предмет ми заховали у гарбузі?

Конкурс «Гарбуз із секретом» відбуватиметься ЛИШЕ НА СТОРІНКАХ «ЦІКАВОЇ ГАЗЕТИ НА ВИХІДНІ».

Згідно із жеребкуванням, яке провела прибиральниця «Волині–нової» і «Цікавої газети на вихідні» Валентина Йосипівна Кислюк, серед читачів, котрі вказали правильну відповідь «Зубна щітка», по 100 гривень отримають Алла Сахар із села Римачі Любомльського району («Нарешті – з десятого разу!» – вигукнула вона, почувши про свою перемогу) і… не повірите – ми теж не могли повірити, а потім довго сміялися із Катериною Мартинюк із Карасина Камінь–Каширського району. Адже вона вже втретє стає власницею 100 гривень! Запевняємо, ми ніякі не родичі, взагалі не знайомі і нічого не підтасовували. Але цьогорічній випускниці Володимир–Волинського педагогічного коледжу імені Агатангела Кримського просто несказанно щастить (тьху–тьху–тьху — стукаємо по дереву). Це неймовірно! І ймовірно водночас доведено Катериною. Тому — як виняток — ми попросили її саму назвати по телефону будь–який номер із тих учасників, які розгадали завдання. «Мені 18 років — тому нехай буде 18–й», — усміхнулась дівчина. А під цим числом у нас був зазначений мобільний Валентини Дубинюк з Іваничів, тож і вона отримає

100 гривень. А 150 гривнями — за найкращу відповідь — буде нагороджено Наталію Чміль із села Седлище Любешівського району (переможців просимо надіслати в редакцію копію першої і другої сторінок паспорта, а також ідентифікаційного коду).

А тепер читайте ще уважніше. Щоб не підраховувати, боячись помилитись, достатньо чи ні правильних відповідей для здобуття очка, відтепер кожен читач грає сам за себе або за свою родину. Запитання ми теж більше не нумеруємо. Переможців, як і раніше, буде три — два за смс–повідомлення чи листи і один — за найцікавішу розповідь про пошуки відповіді. І конкурс «Гарбуз із секретом» відбуватиметься ЛИШЕ НА СТОРІНКАХ «ЦІКАВОЇ ГАЗЕТИ НА ВИХІДНІ». Це значить, що ті, хто передплатив тільки «Волинь–нову», не матимуть змоги стежити за його перипетіями. Тому радимо вам виписати наш комплект («Волинь–нову» плюс «Цікаву газету на вихідні») – і ми будемо зустрічатися ТРИЧІ на тиждень. Це ще можна зробити буквально сьогодні – і тоді ви отримуватимете «Цікаву газету» вже з лютого.

«Гарбуз із секретом»

Погляньте за вікно: «Мороз і сонце – день чудесний!» Завдяки цьому предмету, при певному над ним «чаклуванні» (це говоримо образно), можна наочно показати знамениті слова Олександра Пушкіна. Але його використовують і для справжнього чаклування. Бо з ним протягом усієї історії людства пов’язують одвічні запитання — Життя, Смерті, Здоров’я. В основному цей предмет дуже делікатний, як і наші Життя та Здоров’я (хоча зустрічається – ого–го! — і це мова не про бутафорні аналоги). Є він майже завжди у кожній хаті (в селі — не лише в хаті, у місті — в особливих магазинах). Бо він не тільки різноманітний і магічний за формою, а й корисний. Буває різного розміру, ваги, кольору… Раз у рік люди з давніх часів його ще й наряджають–прикрашають, а в одній любій нам країні по–особливому прихорошують, наносячи своєрідне тату. Саме річ із магічним татуюванням ми сьогодні й заховали.

То що за предмет у гарбузі?

Слово–відповідь треба надісла­ти до 7 лютого тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Олівець», «Чотири груші»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні у розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

 

Цікаві факти

«Взяти зубну щітку і вирушити туди, куди душа бажає…»

Винаходом зубної щітки людство зобов’язане китайцям, які вперше почали виготовляти їх зі свинячої щетини.

Чищення зубів в ісламських країнах завдяки Пророку Мухаммеду – звична норма гігієни порожнини рота ось уже більше 14 століть. Це на 12 – 13 століть раніше виникнення цієї елементарної норми в Європі.

Виробництво зубних щіток розпочате у 1780 році англійцем Вільямом Едісом, який, перебуваючи у в’язниці через звинувачення у бунті, від нудьги на дозвіллі змайстрував із коров’ячої кістки і свинячої щетини першу в європейській історії зубну щітку.

Перший патент на зубну щітку був отриманий американцем Уодсвортом у 1850 році, але масове виробництво в Америці почалося лише в 1885–му.

У 1938 році компанія DuPont уперше замінила тваринну щетину на синтетичні волокна з нейлону.

Звичайна зубна щітка має близько 2500 щетинок.

В 1969 році зубна щітка Oral–B Classic була відправлена на Місяць. Ніл Армстронг користувався нею за хвилину до того, як зробити історичну прогулянку по поверхні Місяця.

Найпопулярніший її колір – блакитний.

Найдорожча у світі зубна щітка належить знаменитому співаку Міку Джаггеру, вона зроблена з чистого 18–каратного золота, і її вартість оцінюється приблизно в 4000 доларів.

Лише одна людина з десяти визнає, що регулярно забуває чистити зуби.

Стоматологи категорично забороняють будь–кому користуватися чужою щіткою.

Ми витрачаємо понад 1000 годин свого життя на чищення зубів.

«Доки ми молоді, ми повинні взяти зубну щітку і вирушити туди, куди душа бажає. Сміятися, робити божевільні вчинки, плакати, іти проти системи, читати стільки, скільки, здається, не поміститься в голові, любити, скільки вистачає сил, відчувати. Просто жити», – радив титан театрального мистецтва Костянтин Станіславський.

Telegram Channel