Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Не вмієш пекти хліба – пектимеш раків

Волинь-нова

Не вмієш пекти хліба – пектимеш раків

Для наших бабусь і прабабусь це справді було великим соромом. Сучасні ж господині не мають потреби щотижня стояти біля печі, адже магазини пропонують величезний асортимент хлібобулочних виробів. Хоча... Якщо ви хочете бути впевненими у якості продуктів, маєте час і бажання потішити своїх рідних найрізноманітнішими видами хліба, приготованого власноруч, – наша добірка рецептів вам у цьому допоможе

Вірменський лаваш

Цей прісний білий хліб у вигляді тонкого коржа популярний на Кавказі, в Індії, Туреччині, Середній Азії. Традиційно він печеться на внутрішній гарячій стінці печі – «тандира». Та за її відсутності можна спробувати приготувати його і в домашніх умовах: у духовці, а ще краще – на сковороді з антипригарним покриттям. Є два види лаваша: тонкий – вірменський і більш пишний – грузинський

 

 Інгредієнти: 500 г пшеничного борошна, 1 ч. л. солі, 20 г свіжих або 8 г сухих дріжджів. Можна додати вершкове масло, але це не обов’язково.

Приготування. Трохи води змішати з дріжджами і поставити у теплому місці, щоб розчинилися. Коли в посудині підніметься «шапочка», додати решту води, сіль, розтоплене масло (можна і без нього, але з маслом лаваш смачніший), просіяне борошно і замісити тісто. Знову залишити все в теплому місці, щоб тісто піднялося. Далі розділити його на невеликі кульки – завбільшки

5–6 сантиметрів. Краще залишити їх, щоб вони підрухалися, але якщо поспішаєте, то можна цей етап пропустити. На робочій поверхні, присипаній борошном, кожну кульку розкачати до товщини приблизно 1–2 мм. Намагайтеся розкачувати справді тонко, адже тісто має здатність стягуватися після проведення качалкою, а лаваш повинен вийти тоненьким. Випікати коржі слід на сухій, добре розігрітій сковороді (без олії) до появи плям і бульбашок. Як тільки на лаваші почнуть з’являтися дрібні бульбашки, за допомогою лопатки швидко переверніть його і обсмажте з другого боку. Щоб готові коржі не пересохли і не втратили свого особливого смаку, їх треба перекинути на суху дерев’яну дошку і скропити водою, трохи згодом скласти стосиком, немов млинці.

Багет

В усьому світі надзвичайно популярний традиційний французький довгий тонкий батон

 

 Інгредієнти: 400 г борошна, 250 мл води або молока, 1 пакетик сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. олії, 1 яйце.

Приготування. Розводимо дріжджі в теплій воді (чи молоці), додавши цукор. Хвилин через 10 додаємо сіль, олію і, поступово підсипаючи борошно, замішуємо м’яке тісто. Гарно його відбиваємо на столі і залишаємо в теплому місці на годину. Тісто має збільшитися в об’ємі. Ділимо його на 2 частини, формуємо багети, викладаємо їх на присипане борошном деко, робимо гострим ножем косі надрізи, змащуємо яйцем. Випікаємо в попередньо нагрітій духовці близько 30 хвилин: спочатку хвилин 5–7 при 230°С, решту часу при 200°С. Кожні 5–10 хвилин необхідно відкривати духовку і збризкувати багети й деко водою, щоб отримати хрустку скоринку. Готові багети обов’язково укутати в рушник і дати трохи постояти.

Медовий хліб з гірчицею у хлібопічці

М’який ледь солодкуватий хліб має пікантний гірчичний післясмак, золотаву тоненьку скоринку. Можна скористатися цим рецептом і для випікання у звичайній духовці або у печі

 

 Інгредієнти: 370 г борошна пшеничного, 1 ч. л. солі, 3 ст. л. меду, 2 ст. л. масла вершкового, 1 ч. л. сухої гірчиці, 100 мл води, 130 мл молока, 2 ч. л. сухих дріжджів.

Приготування. У ємність хлібопічки насипаємо дріжджі, борошно, сіль, додаємо мед, масло та гірчицю. Вода й молоко мають бути ледь теплими. Виставляємо режим «основний», розмір «середній», скоринка – за бажанням, найкраще – «середня». По завершенні випікання хліб дістаємо з хлібопічки, ставимо на решітку або дерев’яну поверхню, накриваємо рушником і даємо охолонути.

Домашній

Широка скибка свіжого запашного хліба смакуватиме і з борщем, і з салом, і навіть зі склянкою молока

 

 Інгредієнти: 900 г борошна пшеничного, 1 пакетик сухих або 50 г свіжих дріжджів, 0,5 л води, 1,5 ст. л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 3 ст. л. олії.

Приготування. У теплу воду всипати дріжджі, цукор, сіль. Коли дріжджі розчиняться, додати просіяне борошно, влити олію і замісити не дуже круте тісто, але й не м’яке – щоб від рук відлипало. Тісто покласти в поліетиленовий пакет і помістити в холодильник на годину. Увімкнути духовку на 150 градусів. Тісто дістати з пакета, добре обім’яти, розділити на дві частини, сформувати буханці. Деко застелити пекарським папером, покласти хлібини і поставити в розігріту духовку хвилин на 45. Коли верхня скоринка злегка підрум’яниться, проткнути буханець зубочисткою. Якщо вона залишиться сухою – хліб готовий. Діставши з духовки, накрийте рушником, поки охолоне.

Хлібці французькі

Хлібці з багатошаровою посипкою із насіння і трав чудово підходить як закуска

 

 Інгредієнти: для тіста – 1 скл. пшеничного борошна, 0,5 ч. л. сухих дріжджів, 100 мл води, 1 ч. л. меду, 2 ст. л. олії; для посипки – 2 ст. л. олії, мак, кунжут, паприка, насіння льону, базилік сушений, кмин.

Приготування. Із вказаних продуктів приготувати тісто, залишити на годину в теплому місці. Коли підрухається, розкачати його в пласт завтовшки 3 міліметри, змастити олією та посипати насінням і травами. По посипаних коржах пройтися качалкою, щоб насіння втиснулося в тісто, після чого порозрізати на смужки і залишити їх на 20–30 хвилин, а тоді поставити випікатися в розігрітій духовці при 180 градусах протягом 15–20 хвилин.

Чіабатта

Особливістю цього італійського хліба є хрустка скоринка і м’якуш з великою нерівномірно розподіленою пористістю

 

 Інгредієнти: 650 г борошна пшеничного вищого ґатунку, 300 мл води, 30 г свіжих дріжджів, 30 мл оливкової олії, 1,5 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру.

Приготування. Дріжджі розчинити в 50 г ледь теплої води, додати цукор. Поставити в тепле місце на 1 годину. У 250 мл теплої води всипати сіль. У просіяне борошно влити опару і воду з сіллю, оливкову олію. Замісити м’яке тісто, але при цьому воно не повинне прилипати до рук. Покласти його в посудину, накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5–2 години (має за цей час збільшитися в об’ємі удвічі). Тісто викласти на стіл і розрізати навпіл. З кожного шматка сформувати хлібини завдовжки близько 30 см. Деко рясно посипати борошном, викласти буханці на великій відстані один від одного, посипати борошном, накрити рушником і поставити в тепле місце на годину чи трохи більше (поки знову збільшиться у два рази). Поставити деко в розігріту до 200–230 градусів духовку і випікати до світло-золотистого кольору. Після випічки хліб накрити рушником і дати постояти близько 30 хвилин.

Telegram Channel