Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ісус без бороди –  на найдорожчій картині в історії

Волинь-нова

Ісус без бороди – на найдорожчій картині в історії

Кілька років тому полотно Леонардо да Вінчі «Спаситель світу» (на фото) продали на аукціоні Christie’s за рекордні 450 312 500 доларів

Отож ця картина, написана великим майстром близько 1499 року, стала найдорожчим предметом мистецтва із будь–коли проданих на торгах.

«Спаситель світу» (Salvator Mundi) – творіння, ймовірно, Леонардо да Вінчі, на якому зображено Ісуса Христа з каштановими локонами, без бороди, у лівій руці він тримає скляну кулю (при цьому вона не спотворює зображення), а права піднята у благословляючому жесті. За словами професора Мартіна Кемпа із Оксфорда, «Спаситель буквально тримає на долоні благополуччя планети та її жителів». Леонардо однозначно представляв Визволителя не божеством, а людиною (що доволі незвично для того часу) – без корони чи німба.

Замовником картини переважно називають короля Франції Людовіка XII. Надалі вона перебувала в зібранні володаря Англії Карла І та герцога Бекінгема.

– Я йшла додому і думала, що з’їхала з глузду. У мене тремтіли руки, – зізналася доктор Модестіні, яка першою під час «оновлення» картини зрозуміла, що працює з твором Леонардо да Вінчі.

У 1900 році її придбав як роботу міланської школи один із найбагатших людей вікторіанської Англії баронет Фредерік Кук. На той час «Спаситель світу» був спотворений пізнішими записами і виправленнями: в епоху Контрреформації Христу прималювали традиційні вуса й борідку. У такому вигляді атрибутувати картину було настільки важко, що 1958–го спадкоємці Кука змогли реалізувати її на аукціоні Sotheby’s лише за… 45 фунтів (60 доларів за тодішнім курсом).

У 2004 році ця робота була придбана фахівцем зі старих майстрів Робертом Саймоном та групою арт–дилерів. Твір відправили на реставрацію, в ході якої його вдалося розчистити від пізніших нашарувань.

– Я йшла додому і думала, що з’їхала з глузду. У мене тремтіли руки, – зізналася доктор Модестіні, яка першою під час «оновлення» картини зрозуміла, що працює з твором Леонардо да Вінчі.

Відтак ринкова вартість «Спасителя» злетіла, здавалось би, до небес. У 2013–му за 127,5 мільйона доларів полотно придбав російський мільярдер Дмитро Риболовлєв. Але через 4 роки на аукціоні Christie’s її продали невідомому покупцеві вже за рекордні 450 312 500 доларів.

Збереглося близько 20 робіт–леонардесків на цей сюжет. Не виключено, що одна з них – суттєво зіпсований оригінал Леонардо, закінчений кимось із художників його майстерні. Хоча більшість фахівців вважають, що картина належить руці самого Леонардо да Вінчі.

Натомість Майкл Дейлі, директор ArtWatchUK, висловлює сумніви щодо автентичності полотна: на його думку, практично немає жодних доказів того, що Леонардо взагалі займався темою «Спасителя світу».

Лія ЛІС.

Telegram Channel