Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Благодійна марка Валентини Михальської  займе почесне місце  у Любомльському краєзнавчому музеї

Цеглини храму у Волновасі будуть і від Любомльської землі.

Фото Юлії ХВАС.

Благодійна марка Валентини Михальської займе почесне місце у Любомльському краєзнавчому музеї

Її місцевим хранителям історії передав головний редактор газети «Волинь–нова»

Олександр Згоранець став першим гостем нового проекту «Музейні діалоги», який має на меті запрошувати для спілкування відомих земляків. А головний редактор «Волині–нової» є уродженцем села Крушинець Любомльського району. Ініціатор та організатор заходу — директор музею Юрій Фініковський.

На зустріч із редактором головного громадсь­ко–політичного видання Волині зійшлися найбільш зацікавлені та активні жителі району. Серед них — освітяни, журналісти, краєзнавці, депутати, підприємці, вчителі та школярі. Вітали пана Олександра на малій батьківщині представники влади: голови Любомльської ОТГ Роман Ющук та райради Микола Сушик, які висловили надію на ще кращу співпрацю обласної газети з органами місцевого самоврядування.

 

«Цікава газета на вихідні» для багатьох стала цікавою несподіванкою.
«Цікава газета на вихідні» для багатьох стала цікавою несподіванкою.

Багаторічний директор музею, а зараз старший науковий співробітник Олександр Остапюк зауважив, що Любомльщина багата на відомих особистостей, і серед них — Олександр Згоранець. Від ведучого Юрія Фініковського гості почули інформацію про різнопланову роботу редакційного колективу газети «Волинь–нова», яка полягає не лише у повсякчасному висвітленні суспільних подій, а й організації багатьох конкурсів, благодійних ініціатив, виставкових проектів і навіть спільних акцій із музеєм, зокрема експедиція в Угровськ – резиденцію короля Данила Галицького.

Ми повинні використати сьогоднішню унікальну можливість заявити світові про себе як про достойну націю.

Розповідаючи про творчий шлях, Олександр Олександрович пригадав зворушливі моменти дитинства, юності, навчання, трудової діяльності, з 2012 року — редакторської роботи та співпраці з Любомльським краєзнавчим музеєм. Однією із найцікавіших під час зустрічі була розповідь редактора «Волині» про аукціон у Луцьку, на якому збирали кошти на будівництво церкви у Волновасі, де загинули наші воїни. Незадовго до цього редакція виготовила ексклюзивну поштову марку із зображенням картини художниці із села Хворостів Любомльського району Валентини Михальської «Життя, як пори року». І один екземпляр цієї марки (усього їх лише 20) продали на торгах за п’ять тисяч гривень! «Любомльщина в особі Валентини Михальської поклала свою цеглину у спорудження храму Миколая Чудотворця на Донеччині», — наголосив Олександр Згоранець і передав на зберігання музею збільшене зображення рідкісної марки у вигляді ошатної картини.

 

 

Крім того, редактор подарував музею та голові Любомльської ОТГ актуальну книгу почесного громадянина міста Луцька та Волині Андрія Бондарчука «Україна. Голодомор 1946—1947 років. Непокараний злочин, забуте добро», редакційний збірник «Герої–2014», диски із записами патріотичних пісень у виконанні Алли Опейди та В’ячеслава Судими, а всі присутні отримали невеличкі подарунки від редколегії та примірники новоствореного видання «Цікава газета на вихідні».

Олександр Згоранець із розумінням відповідав на всі запитання учасників зустрічі. Вони були найрізноманітніші — від безпосередньо журналістського досвіду до проблем суспільства та політичної ситуації в країні. «Ми повинні використати сьогоднішню унікальну можливість заявити світові про себе як про достойну націю», — вважає пан Олександр, і ці слова можна назвати лейтмотивом лютневих «Музейних діалогів» із Олександром Згоранцем.

Юлія ХВАС,
науковий працівник Любомльського краєзнавчого музею.

Telegram Channel