Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи дослухається до голосу нововолинців «Пан Курчак»?

Місцеві інтернет-ресурси пишуть, що так виглядають сімейні вечори на околицях шахтарського міста.

Фото із сайту radar.in.ua

Чи дослухається до голосу нововолинців «Пан Курчак»?

Кілька років тому на околиці шахтарського міста розпочало виробничу діяльність ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» (цех забою та переробки птиці) торгової марки «Пан Курчак». Перед тим власник та керівники підприємства запевняли мешканців про добрі наміри не лише створити робочі місця, а й облагородити територію навколо, посприяти розбудові інфраструктури, неухильно дотримуватися норм екологічної безпеки. Гарантували, що діяльність підприємства не матиме жодного шкідливого впливу на прилеглі території. Та минув час — і, очевидно, обіцянки забулися. Натомість містяни, особливо ті, хто проживає поблизу вулиці Сокальської, тривалий час потерпають від неприємного запаху. Є інформація, що на території підприємства миють транспорт від залишків відходів переробки курей, і це спричиняє досить інтенсивний сморід

Такі скарги стали предметом обговорення на сесії Нововолинської міської ради ще в грудні минулого року. Тоді депутати створили тимчасову робочу комісію з контролю за дотриманням норм екологічної безпеки та охорони навколишнього природного середовища промисловими підприємствами міста й прийняли рішення, яким зобов’язали ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» ліквідувати недоліки або порушення технологічного режиму виробництва, які призводять до поширення неприємного запаху. А також забезпечити роботу (в разі відсутності – встановлення) очисного обладнання для знешкодження викидів та вивезення відходів виробництва на спеціалізовані підприємства, не допускаючи їхнього захоронення у невстановлених для цього місцях. Але за цей період нічого не змінилося.

Чергову хвилю справедливого невдоволення нововолинців викликала опублікована в пресі заява про намір товариства отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Активісти вважають, що перш ніж надати новий дозвільний документ цьому підприємству, необхідно встановити, якими речовинами викликаний неприємний запах, визначити їхню концентрацію в повітрі й зобов’язати керівників вжити заходів для його усунення.

Активісти в соціальних мережах почали висловлювати протест. Вони вважають, що перш ніж надати новий дозвільний документ цьому підприємству, необхідно встановити, якими речовинами викликаний неприємний запах, визначити їхню концентрацію в повітрі й зобов’язати керівників вжити заходів для його усунення. Висувалася вимога за кошти підприємства обладнати стаціонарний пост із датчиками замірів для моніторингу та контролю якості атмосферного повітря та передати його на баланс міської ради. Окрім того, повинні бути встановлені відповідні фільтри.

Свої заяви вони надіслали у виконком Нововолинської міської ради, управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації та головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Нововолинські активісти налаштовані рішуче й переконані, що перш ніж надавати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», необхідно провести публічне обговорення і спільно з громадою прийняти відповідне рішення щодо його подальшої роботи. З цього приводу також молодь започаткувала флешмоб «Чисте повітря – будьте активні». Його мета – донести інформацію про стан екологічної безпеки до найширших верств населення, закликати їх не бути байдужими, а вміти захистити довкілля заради комфортного проживання у рідному місті.

З приводу згаданої публікації про намір підприємства отримати дозвіл на викиди на своє чергове засідання зібралися члени тимчасової робочої комісії, у якому взяли участь не лише депутати, а й керівники підприємства, представники громадськості. Після обговорення вирішили виїхати на виробництво, поспілкуватися із їхніми спеціалістами й зробити остаточні висновки. На повторному засіданні депутати розглянули звернення громадян щодо викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин ТзОВ «Птахокомплекс «Губин». Прийнятим на ньому рішенням зобов’язали підприємство встановити фільтруючі елементи на витяжному вентиляційному обладнанні, налагодити роботу котла для спалювання деревини і пір’я в такому режимі, щоб запах не поширювався прилеглими територіями, впорядкувати захоронення відходів переробки.

Чи дослухається на цей раз до голосу нововолинської громади «Пан Курчак»?

Telegram Channel