Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«У нього було порушення мовлення, хитався і робив незрозумілі жести…»

«… І покажем, що ми, браття, ​козацького роду».

Волинь-нова

«У нього було порушення мовлення, хитався і робив незрозумілі жести…»

Цього місяця одразу двох депутатів Рівненської обласної ради поліція звинуватила у керуванні автотранспортом напідпитку

2 лютого затримали обранця громади з Березнівського району Миколу Мельника, а 13-го — ​рівнянина Миколу Лобчука. Обоє, між іншим, представники пропрезидентської фракції облради. Складені на них протоколи уже в судах, проте, чи оштрафують депутатів і чи позбавлять права керувати – питання сумнівне. Рівненська поліція раніше програла щонайменше одну подібну справу, заведену у 2016 році також на обласного обранця від БПП

Миколу Мельника, колишнього голову Березнівської РДА, зупинили на його «Toyota Land Cruiser» у селі Губків, де він відвідував маму. Драгер визначив, що у його крові було 0,32 проміле алкоголю (допустима норма — ​0,2 проміле). За повідомленням, яке поширювали від поліції, депутат начебто намагався після освідування втекти від патрульних. Хоча, за його версією, поїхав до лікарні здавати аналізи, і їх результати, як запевняв, підтвердили, що він був тверезим. Протокол на депутата, складений за керування у стані сп’яніння, передано до районного суду. Під час засідань, зокрема, з’ясовуватимуть, що достовірніше: показники драгера чи висновок із лікарні, котрий, як почали подейкувати, спеціально був «замовлений».

Мені поліцейські сказали, що у мене алкоголь у крові. Я тричі просив їх поїхати до лікарні, щоб здати аналізи. Вони не погодилися: мовляв, там те саме покаже.

На відміну від свого колеги, 37-річний юрист Микола Лобчук, якого затримали вночі, дути у драгер, а потім проходити огляд у накродиспансері відмовився. За словами начальника Управління патрульної поліції Рівного Сергія Мерчука, водія правоохоронці помітили на вулиці Степана Бандери, коли той на «Honda CR-V» (до речі, не внесеній у декларацію) на перетині з вулицею 16 Липня поїхав на жовтий сигнал світлофора. Патрульні наздоганяли авто і зупинили його на вулиці Драгоманова.

— Громадянин мав явні ознаки алкогольного сп’яніння. У нього були порушення мовлення, нечітка хода, характерний запах спиртного з рота, зверхнє ставлення до працівників поліції, він хитався і робив незрозумілі жести. Проте не став проходити освідування на місці, виявивши бажання поїхати у наркодиспансер, — ​зазначив Сергій Мерчук. — ​Але у медзакладі у присутності двох свідків він також не захотів цього зробити і взагалі відмовився ознайомлюватися з матеріалами справи. Патрульні взяли пояснення у свідків та склали протокол за статтями 130 (керування транспортними засобами у стані сп’яніння) та 122 (проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали відправлено до суду. Засідання заплановано на 23 лютого.

Одразу після інциденту у соціальних мережах активно обговорювали поведінку обласного обранця. Микола Лобчук начебто намагався тиснути на патрульних, заявляючи, що він депутат, та пробуючи дотелефонуватися начальникові ГУ Нацполіції на Рівненщині. Сергій Мерчук підтверджує, що пан Лобчук поводив себе «дещо зверхньо та зухвало». Проте надавати відеозапис затримання не погодився. Мовляв, не хоче «політизувати» цей випадок…

Якщо вину депутатів суд доведе, їх оштрафують на 10 200 гривень та позбавлять права керувати на рік. Але варто нагадати: такий же протокол (за керування у стані сп’яніння) у липні 2016-го складали на депутата Олександра Данильчука, нині він — ​голова Рівненської облради. Суд пан Данильчук виграв, заявивши, що хоч і був п’яним, коли його авто в’їхало у бетонний блок біля автозаправки на вулиці Чорновола у Рівному, за кермом був не він, а його тверезий товариш.

Микола Мельничук охоче розповідає про затримання та стверджує, що його «замовили»:

— Це цілеспрямована акція проти мене, і я підозрюю, хто замовник. Пов’язано з моєю громадсько-політичною діяльністю. Весною у нас мають бути вибори до ОТГ, і я заявив, що балотуватимуся. Комусь це не подобається, але прізвищ не називатиму. Березнівські поліцейські очікували на мене у Губкові. Коли зупинили, попросили показати документи, а потім — ​подути у драгер. Я й не заперечував, знав же, що не пив. Коли прилад показав «0,32» — ​поцікавився, що це означає, бо вже близько 30 років за кермом, а жодного разу ще не проходив такий тест. Мені поліцейські сказали, що у мене алкоголь у крові. Я тричі просив їх поїхати до лікарні, щоб здати аналізи. Вони не погодилися, мовляв, там те саме покаже. Начальник районного відділу, якому телефонував інспектор, наказав складати протокол. Тож я сам поїхав до лікарні. За

40 хвилин уже був там, здав аналізи — ​алкоголю у крові не було. Розповідають різне, чому драгер міг таке показати. Подейкують, що навіть можуть його спиртом змазувати зумисне. У мене залишилося дуже багато запитань до роботи поліції: чому прилад розкладали на капоті, а не у салоні, як пише інструкція, чому у протокол вписали двох свідків, яких насправді не було, а ввечері до мене додому, в село Зірне, приїхали правоохоронці і робили огляд будинку та підсобних приміщень?

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel