Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Зимова пісня

Фото з сайту Pinterest.com

Зимова пісня

Валентина ШТИНЬКО, поетеса, заслужений журналіст України

 У білі ризи вбрався Луцьк,

В сліпучо-білі.

Сьогодні в двох наших розлук

Бучне весілля.

Твоє чекання і моє

Нарешті стрілись.

Твоя печаль, моя журба —

От і зріднились.

Летять сніги. Спішать сніги —

То наші гості.

Дерева мерзнуть навкруги,

Як «запорожці»*.

*запорожці — тут непрохані глядачі

весільного дійства.

 

Гугл, як треба, і кросворд розв’яже

Розмову на незнайому тему зазвичай закінчують так: «Не знаю, що це таке. Треба погуглити. Або: «Загугли і про все дізнаєшся». Оцим хитромудрим словом якраз і описують пошук інформації в мережі інтернет

 

Олександр ДУРМАНЕНКО

Походить слово від однойменної назви американської компанії – Google (Гугл), яка є світовим лідером в пошуку інформації: опрацьовує близько двох мільйонів запитів щохвилини! За рік – це майже 2 трильйони (в середньому – по 270 на кожного мешканця планети). До речі, про це я також дізнався за допомогою пошуківця. Тож якщо потрібно пригадати забуті слова пісні, знайти улюблену книгу чи значення терміну — запрошуємо погуглити.

...У перукарні – черга. Десь людей 6 чи 7, чекаючи, доки звільниться майстер, переважно дивляться в телефони. Дівчина з журналом натрапляє на сторінку з кросвордом. Дістає ручку, телефон і починає шукати слова: читає завдання і гуглить. Результат записує у вільні клітинки, яких стає все менше. Телефон починає награвати мелодію. «Я в перукарні, – відповідає дівчина. – Черга велика. Кросворд розв’язую, але не «доб’ю» його, бо батарея «сідає» в телефоні»... На цьому інтелектуальна забава закінчується.

Що сказати – ще одна проблема сучасного світу. Інформації так багато і вона така доступна, що просто втрачає цінність. Вранішні новини до вечора вже не свіжі. Те ж і з кросвордами: якщо колись вони потребували ледь не походів до бібліотек, допомоги словників та друзів-ерудитів, то тепер варто лише натиснути декілька кнопок. Відповідь отримаємо, але чи буде з того користь? У грі «Гарбуз із секретом» у нашій «Цікавій газеті на вихідні» такий фокус майже не проходить.

 

Новий вид шахрайства — «їздити на підсадку»

Чи не щодня читаємо повідомлення про свіжі випадки обманів, які часто в грошовому еквіваленті сягають тисяч гривень. Але розкриття секретів зловмисників відбувається повільніше, аніж народження шахрайських схем

Інна ПІЛЮК

Свідком однієї із таких оборудок довелося мимоволі стати у маршрутному таксі Луцьк—Рожище. Від’їхавши кілька кілометрів, на зупинці у Княгининку молодий гарно вбраний чоловік проситься вийти. І вже біля дверей раптом нагадує водію, що досі не одержав решти з двохсот гривень. Той без найменшого сумніву називає купюри, якими він повертав решту: три п’ятдесятки, двадцятка, перелічує дрібніші купюри… І без знання фізіогноміки помітно, що шофер говорить правду, навіть пропонує викликати поліцію.

Молодик нахабно заперечує, мовляв, я отут за вами у першому кріслі сидів і ніяких грошей не бачив. Пасажири несміливо зауважують, що там хлопець не сидів, і що решту із такої великої купюри треба отримувати самому. Автобус напівпорожній, тому й підтвердити слова водія нікому. Та й не хочеться встрявати у конфлікт незнайомих людей, тим паче, що реальних доказів — жодних.

Кількахвилинна зупинка затягується, графік порушений, пасажири нервують. За твердженням, що клієнт завжди правий, перевізник ще раз відраховує решту. Оговтавшись, розповідає упівголоса чи собі, чи пасажирам, що вже чув від колег про такі випадки шахрайства, але, бач, і сам потрапив на гачок.

Це називається «їздити на підсадку». Заходиш із групою пасажирів, даєш велику купюру, орієнтуєшся в ситуації, де краще сісти, а далі – за сценарієм: «Ви не давали, я не брав». Працюють хлопці по кілька чоловік, бо одного можна легко запам’ятати. Рейси міняють, залишаючи незмінним тільки ганебну схему збагачення. Але якби водій обілечував пасажирів — такого б не сталося. А то на кожного, хто хоче обманути державу, знайдеться той, що обмане його.

 

ПРИВІТАЙТЕ ІМЕНИННИКІВ:

22 – Геннадій, Никифор, Інокентій, Панкратій, Петро, Еміль.

23 – Валентина, Ганна, Галина, Павла, Прохор, Симон, Антон, Аркадій, Лука.

24 – Влас, Дмитро, Федора, Захар, Всеволод, Гаврило.

25 – Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій.

26 – Світлана, Зоя, Степан, Семен, Артем, Мартин.

 

Чотири канюки і «пес»

Канюк пильнує полівок, які є його основною здобиччю.
Канюк пильнує полівок, які є його основною здобиччю.

 Сергій НАУМУК

Два «цуцики», що бігли обочиною дороги на краю села Ловище Турійського району (рудий попереду чорненького), не привернули уваги. Якось не одразу запримітив, що чорний собака попри глибокий сніг гнав щодуху. Лише коли рудько повернувся до нас у профіль і круто взяв уліво, стало зрозуміло, що то ніякий не цуцик, а чималий зайчисько. Хто зна, чому біг неквапом, наче кріль: чи то він лише набирав розгону, чи то примічав, де звернути з дороги. Зате коли вухань та його переслідувач опинилися в чистому полі, косоокий дав ногам волю.

Якщо зарослі біля хат привабили зайця, то засніжені поля — чудове місце полювання для хижих птахів. З придорожніх дерев добре вистежувати гризунів. За день чотири рази зустрічали канюків звичайних (київський орнітолог Дмитро Комаровський допоміг нам з’ясувати вид птаха), які царственно сиділи на гілці, незважаючи на автомобілі, що мчали повз. Двох хижаків зазнімкувати не вдалося: щойно птах помічав людину — змахував крилами й тікав. Третій спочатку ліниво перелетів на сусідню вербу, і лише після того зник серед поля. Четвертий лишався непорушним, доки не відчинилися дверцята автомобіля: за секунду він уже був сірою крапкою.

 

«На Никифора ніч темна — тікає зима»

Сьогодні небо без зірок вказує на ранню весну, вважали наші предки. На Никифора відбирали насіння і виставляли його на три ранкові зорі на мороз – так готували зерна до посівної. Вважалося, що тоді рослини ставали стійкішими до температурних коливань.

А, за прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, сьогодні — мінлива хмарність, без опадів, на дорогах місцями ожеледиця. Вітер північно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря по області — від нуля до 5, у Луцьку — 2—4 градуси морозу. У наступні дві доби — мінлива хмарність, без істотних опадів, на дорогах подекуди ожеледиця. Вітер північно–східний та північний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі 23 лютого — 6—11, 24-го — 10—15, вдень 23 лютого —2—6, 24-го —5—10 градусів морозу. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 22 лютого було 1998 року — плюс 16, найхолодніше — 1956–го — мінус 21 градус. У Рівному сьогодні та у найближчі дві доби буде хмарно, без опадів, від 2 до 7 градусів морозу.

Telegram Channel